Disztópia

Marc-Uwe Kling: QualityLand

Üdv a felsőfokú jelzők hazájában! Üdv QualityLandben!

Nem szeretek egyből a borítóval indítani egy értékelést, de úgy gondolom, hogy a QualityLand esetében egyáltalán nem mehetünk el szó nélkül a külső mellett. A magamban csak „vibris könyv”-ként emlegetett kiadványnál bátran kijelenthetjük, hogy sikerült megalkotni az év legfeltűnőbb borítóját, ami messze kiragyog a könyvesboltok sűrűn rakott polcairól.
Hogy ez pozitív, vagy negatív érzelmeket kelt-e a leendő olvasóban, az teljesen szubjektív. A borítón még ott virít Bödőcs Tibor neve és ajánlása is, úgyhogy ha másról nem is, de itt már sejtheti a potenciális olvasó, hogy nem egy halálosan komoly történetet vett a kezébe. Persze a humor itt egy sokkal komolyabb és mélyebb témát rejt, mint az elsőre sejthető.

A QualityLand egy fiktív ország fiktív társadalmát mutatja be egy választási kampányon és három főszereplő szemszögén keresztül. Itt csak felsőfokban lehet mindenről beszélni, ez a legek országa, ahol az embereket andoidok, gépek és személyre szabott algoritmusok teszik a legboldogabbá és legelégedettebbé. Itt mindent puszival intéznek az úgynevezett QualityPad-en, a TheShop, a világ legkedveltebb csomagküldője különféle személyre szabott ajándékokkal bombáz, saját személyi asszisztens intézi a személyes ügyeket, a QualityPartner pedig megtalálja az ideális, szinthez illő partnert bárki számára. Az algoritmusoknak köszönhetően csak az érdeklődési körhöz, besorolási szinthez és az előzetesen elkésztett profilhoz illő hírek, információk jutnak el az érintettekhez, így segítve az lakosoknak eligazodni a rengeteg információ sűrűjében.

qualityland.png

Ebben a legtökéletesebb államban él a legkevésbé sem tökéletes Munkanélküli Peter, aki munkáját tekintve gépmegsemmisítő és egy szakítás után az ÁrazzBe! szolgáltatás – amely mindenkit 1-100-ig terjedő skálán osztályoz hasznosság szempontjából – a 9-es szintre sorolja le, ami már a semmirekellők osztálya. Hogy még szerencsétlenebbnek érezze magát, a TheShop drónja egy rózsaszín, delfines vibrátorral érkezik meg hozzá, ami Petert arra készteti, hogy szembeszálljon QualityLand nagyvállalataival és az algoritmusokkal. Segítségére a pincében hesszelő selejtes, de rendkívül vicces gépek sietnek (kedvencem Rózsi, a folyton morgó, kommunista QualityPad és Romeo, a szerelmi bánatos szexrobot) és egy titokzatos lány, aki mindig a legváratlanabb időben és helyeken bukkan fel.

A másik főszereplőnk egy android, Miénk John, akit a közelgő választáson indít a kormánypárt a (szélső)jobboldali jelölt, Szakács Conrad ellen. Miénk John rendkívül intelligens, barátságos és udvarias, egyetlen gond van vele: hogy gép. Vajon meg tudja-e nyerni a választást egy őszinte beszédű, tiszta szándékú android egy olyan világban, ahol az emberek szinte rabszolgaként bánnak a társaival?
A harmadik szereplőnk pedig Igazgató Martyn, aki az androidot indító párt egyik politikusa és a legvisszataszítóbb figurák egyike a könyvben – általa a felsőbb szintekbe soroltak világába kukkanthatunk be.

Vajon olyan diktatúrában élünk, amelynek módszerei túlságosan kifinomultak ahhoz, hogy bárki is észrevehetné, hogy ez diktatúra? És rögtön ehhez kapcsolódva itt a következő kérdés: vajon beszélhetünk-e diktatúráról ott, ahol senkinek sem tűnik fel, hogy diktatúrában él? Ahol senki sem érzi úgy, hogy megfosztanák a szabadságától? Hiszen QualityLandben semmi sem tiltja a szabadságot. Legfeljebb a szabadság „pillanatnyilag nem elérhető”.

Ha már csak legekben beszélhetünk, el kell mondanom, hogy ez volt a legviccesebb, legszórakoztatóbb és legmeglepőbb könyv, amit a legszarabb év legpocsékabb hetében olvastam. Tulajdonképpen csak a borító miatt figyeltem fel rá, de nagy kár lett volna kihagyni, Kling ugyanis zseniális, friss és mai könyvet írt egy elborult szatíra köntösében, csupa olyan problémára reflektálva, ami ugyan még nagyon kicsiben, de már a mi életünkben is jelen van. Gondoljunk csak az algoritmusokra meg a Facebookra, és arra, hogy minden kütyü egyre okosabb, minden intelligens a mosógéptől kezdve a tévén át lassan már a klotyópapírig, míg ezzel párhuzamosan az emberiség egyre fogékonyabb a hülyeségre – szóval annyira nem is távoli ez a jövő, amit QualityLand előrevetít.  Nagyon szerettem a humorát, az apró, rejtett poénokat, a popkulturális utalásokat. 
A cselekményt időnként megszakítják különböző „betétek”, úgy, mint könyv- vagy filmajánlók, reklámok, cikkek és persze netes kommentek. Érdekesség, hogy a nyomtatott kiadás a sötét verzió, e-könyvben pedig a világos verziót olvashatjuk, hogy ez pontosan mit is takar, fogalmam sincs, de szívesen belekukkantanék a másik kiadásba is.

A politikai vonaltól egy kicsit tartottam, de kár volt, ez is rendkívül humorosra és egyúttal tanulságosra sikeredett, számos mai szlogen és kampányszöveg köszönt vissza a sorok közül, ami – ha nem volna a mindennapjaink része – talán még viccesebb lett volna, de így, hogy az ember realizálja, hogy gyakorlatilag egy elcseszett szatírában éli az életét, annyira mégsem vicces végül.

Nálam kevésbé rasszista ember nincs a földön. Egy sem. De azért azt csak el lehet még mondani, hogy a déliek lusták, a négerek bűnözők, az arabok pedig terroristák. Ezek mégiscsak tények. Ennek ellenére, és ezt szeretném újfent nyomatékosítani, az emberiség történelmében még senki sem tapodta ezt a földet, aki kevésbé rasszista lett volna nálam.

Hú, annyi mindent tudnék még írni a könyv kapcsán, de már így is hosszúra nyúlt és nem szeretnék minden apró és vicces vagy kevésbé vicces momentumot lelőni, de legyen elég annyi, hogy imádtam! Elméletileg készül a második rész, nem tudom, hogy hozzánk eljut-e valaha, szóval légyszi olvassátok sokan, hogy legyen magyarul is folytatás, mert a németem szörnyen rozsdás és nagyon várom, hogy mi lesz Munkanélküli Peter további sorsa. Ja igen, a befejezés viszonylag lezáratlan lett, egyedül ez zavart egy kicsit, de a folytatás tudatában annyira nem sértődtem meg miatta. Ha szeretitek az intelligens humort, akkor ez a ti könyvetek lesz. 

o_ttappancs_7.jpg

A könyv adatai
Eredeti cím: Qualityland (2017)
Kiadó: Helikon
Fordító: Bartók Imre
Keménytáblás, 432 oldal
Kiadás éve: 2020
Moly

megveszem_1_-2.jpg

beleolvasok-2.jpg

98366424_3325141090838250_4019970190828634112_o.jpg

A Helikon kiadó jóvoltából hozzánk is megérkezett Marc-Uwe Kling zseniális sci-fi disztópiája. A turné során a nem túl távoli jövőbe kalandozunk, QualityLand országába, ami európa legjobb, legszuperebb, legminőségibb állama, s ahol szinte már csak robotok és mesterséges intelligenciák terelgetik az emberiség életét. A humorral bőségesen átszőtt kötet a szórakoztatás mellett elgondolkodtató szellemi csemege is.
Tartsatok négy bloggerünkkel, hogy esélyetek lehet megnyerni a kiadó által felajánlott nyereménypéldányt.

Nyereményjáték

Kling regényében fontos szerephez jutnak az androidok, ezért mostani játékunkban olyan kötetek borítóit kell felismernetek, melyekben szintén találkozhattok androidokkal, kiborgokkal, vagy éppen robotokkal. Nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter megfelelő sorába a felismert könyvek szerzőjét és címét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

covers_484224.jpg

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

06.04. – Booktastic Boglinc 
06.06. – Szofisztikált macska
06.08. – Hagyjatok! Olvasok!
06.10. – Könyvvilág


Fülszöveg:

„Hogyan ​lesz a komfortzónából gumiszoba? A QualityLand szellemesen nyomasztó és humorosan elgondolkodtató ábrázolása annak, ami oly sokunkat foglalkoztat – és dühít – korunkkal és várható jövőnkkel kapcsolatban. Herr Kling, bravó!” Bödőcs Tibor
Isten hozott, kedves olvasó, a nem túl távoli jövőben, QualityLand országában – Európa legjobb, legszuperebb, legminőségibb álla!mában! Ez a felsőfokú jelzők birodalma, ahol már szinte kizárólag robotok és mesterséges intelligenciák dolgoznak (bár a munkával járó stresszt sokuk nehezen viseli), a reklámcégek és híroldalak kínálatukat előzékenyen a fogyasztók ízléséhez igazítják, a szerelmi élet pedig a randialkalmazások mindentudó algoritmusai által előre kijelölt mederben csordogál… Ugyan mi váratlan történhetne egy ilyen precízen kiszámított, boldogságra automatizált világban?

Így gondolja a regény főszereplője, Munkanélküli Peter is, egészen addig, míg egy személyre szóló ajándékot nem kap az ország legnépszerűbb csomagküldő szolgálatától: egy rózsaszínű, delfin alakú vibrátort. A kéretlen segédeszköz hatására hősünk egyszemélyes had!járatba kezd QualityLand teljhatalmú mamutvállalatai ellen, mígnem végül egy széles körű tiltakozó mozgalom élén találja magát. Ezzel párhuzamosan QualiyLand mindaddig megnyugtatóan egyhangú politikai játszmái is meglepő fordulatot vesznek. Mivel az ország aktuális elnöke haldoklik, előrehozott választást kell kiírni, melyen a bevándorlókkal riogató szélsőjobb jelöltjével szemben az ellenzék Miénk Johnt indítja. Kampányuk azonban korántsem alakul zökkenőmentesen: John ugyanis képtelen hazudni… és nem mellesleg egy android.

Technikai megjegyzés:

Kedves Olvasó! A QualityLandnek a fentieken túl azért is egy különleges kötet, mert két változata is létezik: egy „sötét” és egy „világos”.

Előbbit a hagyományos könyves formátum takarja – amennyiben kíváncsi a „világos” verzió alternatív fejezeteire is, keresse a QualityLand „2 az 1-ben” e-könyv kiadását!