A nővérek átka
Ifjúsági

Lucy Strange: A nővérek átka

Túl a harmadik könyvén, bátran kijelenthetem, hogy imádom Lucy Strange munkásságát. Minden tavasszal repesve várom az új kötete megjelenését és ezek a történetek azok, amiket nem pakolgatok jobbra-balra, asztalra, polcra, míg végre belekezdek, hanem szinte azonnal felcsapom és belemerülök az újabb mesébe.

Mert mese ez, de milyen jó! A kiadói ajánlás szerint 10 éves kortól már adható az ifjú olvasók kezébe, de bevallom, én egy kicsit feljebb tornáznám ezt a számot, és inkább 12 évet javasolnék, mert azért egy picit sötét, néhol ijesztő és igencsak kísérteties történetről beszélünk, akárcsak az előző kötetnél.

A nővérek átka hat nővér történetét meséli el, akik egy lápvidéki kis tanyán élnek szeretett nagyanyjukkal és zsémbes apjukkal. Az apa egy buta babona miatt retteg a végzetétől és fejébe veszi, hogy a lányainak a babona szerint kell élni az életüket. Grace, a legidősebb, akit apja emiatt arra kényszerít, hogy férjhez menjen a falu leggazdagabb férfijához, sorsa elől menekülve eltűnik. De vajon önszántából ment el? Vagy valami elragadta? Willa, a makacs és bátor harmadik lány fejébe veszi, hogy megtalálja a nővérét, és a titokzatos Telihold vásár után ered, mert úgy sejti, hogy Grace a mutatványos közé állva hagyta hátra családját. Sűrű árnyak között, az Elveszett mocsáron és sok megpróbáltatáson át keresi nővére nyomait, miközben valami nagyon gonosz és nagyon sötét dolog nyomára bukkan.

„Bizony, az első lány jól házasodjon,

A második otthon mindent belakjon.

A harmadik kevés galibát csinál,

Ha a tanyán munkát talál.

A negyedik és ötödik, nekik muszáj férjet fogniuk,

Különben a hatodik hantol el,

s fényed örökre kihuny.“

A nővérek átka sok szempontból hasonlít az előző, A kastély szelleme című könyvhöz, hiszen ezúttal is a családon van a hangsúly, de a főszereplőnk ezúttal nem árva, hanem egy népes család tagja. Ez a család nőközpontú, hiszen az apát leszámítva csak nők vannak benne, ezek a nők (lányok) pedig egytől-egyig különlegesek. Okos és bölcs nagymamájuk megtanította olvasni a lányokat, ami igencsak veszélyes tevékenység, hiszen Mocsárzugban nem engedélyezett sem az írás, sem az olvasás. A lányok ráadásul nem is akármit, hanem elhunyt édesanyjuk által írt könyveket forgatnak javarészt. Ennek a világnak szerves része a babona, a legendák és a mágia, amelynek egy részét az angol folklórból merítette a szerző.

A könyv helyszíneit is valós hely, a Romney-mocsár inspirálta, és meg kell mondjam, tökéletes választás volt a történethez: titokzatos, veszélyes, és kiszámíthatatlan terep, ami megfűszerezi a könyv amúgy is sötét és baljós hangulatát. Az egész világ nagyon hasonló és mégis teljesen más, mint a miénk: látszólag egy átlagos kis falucska átlagos emberekkel, de a társadalmi szokások, hitrendszer és minden más teljesen elér. Szinte minden tiltott, amivel tudás jár, a lányok például akkor kezdik csak érteni, mekkora nagy is a világ, amikor eléjük kerül egy könyvekhez hasonlóan szintén tiltott térkép.
Nagyon szerettem a könyvben a lánytestvéreket és a közöttük levő dinamikát; az őket összefűző erős és feltétlen szeretetet, hogy mindegyikül egy külön és önálló kis egyéniség. A könyvet áthatja az állatok, a természet és a könyvek iránti szeretet, az igazságosság és a szabadság fontosságának hangsúlyozása.
Egy percet sem ül le a sztori, engem újfent megvett kilóra. Szívből ajánlom, nem csak gyerekeknek 🙂

A könyv adatai
Eredeti cím: Sisters ​of the Lost Marsh (2021)
Kiadó: Manó könyvek
Fordító: Ruff Orsolya
Kiadás: puhatáblás
Oldalszám: 302 oldal
Kiadás éve: 2022
Moly

Lucy Strange legújabb regényét hat nővérről, akinek egy átokkal kell együtt élniük, a Manó Könyvek hozta el magyarul. A Blogturné klub bloggerei bemutatják nektek, hogyan alakul a lányok kalandos élete az elátkozott lápvilág közelében.

Tartsatok velünk a turné folyamán, hogy megismerjétek az Elveszett mocsár titkát, s ha szerencsétek van a játék során a Kiadó jóvoltából felajánlott regényt is megnyerhetitek.

Nyereményjáték

Mivel a történetben lánytestvérek a főszereplők, az állomásokon olyan könyvek fülszövegeiből találtok részleteket, amelyek szintén nővérek körül forognak. Megfejtésként a Rafflecopter megfelelő sorába a regények szerzőit és a művek címét kérjük.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

“Egy új-angliai településen, nehéz anyagi körülmények között élnek édesanyjukkal, miközben apjuk a polgárháborúban szolgál tábori lelkészként. A lányokat rengeteg kaland és váratlan balszerencse éri…” 
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

03.28 Olvasónapló
03.30 Flóra the Sweaterist
04.01 A szofisztikált macska
04.03 Csak olvass!
04.05 Zakkant olvas
04.07 Könyv és más
04.09 Readinspo


Fülszöveg

Küzdelmes az élet Willa, Grace, Freya és három húguk számára. A hat, anya nélkül maradt lány egy tanyán él és dolgozik rettegett apjuk és egy átok árnyékában.

Mikor megérkezik a vidékre a titokzatos Telihold vásár, a legidősebb lány, Grace végre egy kis vidámságot csempészhet az életébe, ám másnap, mikor a mutatványosok tovább vándorolnak, neki is nyoma vész.

Willa utánaered, az Elveszett mocsáron át követve nyomait, ahol sűrű árnyak gyülekeznek. Ha sikerül közöttük átvergődnie, és egyesíteni családját, talán az apja által rejtegetett titkokra is fény derül, és szembenézhet legmélyebb félelmeivel…

Lucy Strange legendákat és mágiákat ötvöző kalandregénye.