A kastély szelleme
Ifjúsági,  Könyvajánló

Lucy Strange: A kastély szelleme

Lucy Strange munkásságával a második regénye révén találkoztam, és A világítótorony legendája után megfogadtam, hogy rajta tartom a szemem. El is érkezett az én időm, megjelent ugyanis a brit író újabb ifjúsági regénye magyarul, ami A kastély titka címet kapta. A borító ezúttal is fantasztikus, szerintem csak emiatt is képes lettem volna levenni a könyvesbolt polcáról, de ezúttal elég volt csak a szerző neve. Ha hangulatos, kedves, de mégis izgalmas könyvet kerestek a tíz-tizenhárom éves korosztálynak, akkor ezzel a történettel nem lőhettek mellé.

A kastély titkának elbeszélője a főszereplő tizenkét éves kislány, Lady Agatha Asquith, aki gondtalanul élte grófkisasszonyi életét, apja halála után azonban megjelenik a pénzéhes kuzinja és kipenderíti a lányt az otthonául szolgáló kastélyból. Ekkor derül ki Agatha számára, hogy a szüleinek hitt grófék nem is az igazi szülei – állítólagos édesapja nem más, mint egy környékbeli libakereskedő, a titokzatos Thomas. Vele kell ezentúl élnie egy kis kunyhóban, állatokat gondozva és háztartást vezetve. 

Aggie elhatározza, hogy kideríti, ki is ő valójában, ehhez pedig segítségére siet egy árva fiú, akit apja temetése után ismer meg, egy kezdetben kicsit sem barátságos liba és egy szellemlány.

A könyv az angol tóvidék vadregényes tájain játszódik, az időpont pedig az 1899-1900-as év fordulója. A szilveszter éjszakának fontos szerepe jut, hiszen ekkor engedi ki Agatha és új barátja, a temetőt rejtő közeli szigeten élő Bryn azt a bizonyos szellemlányt a „palackból”. Van még továbbá egy rejtélyesen eltűnt családi ékkő és persze nem maradhat ki a régi családi legenda sem, ami nem kevés misztikumot és libát tartalmaz. Igen, libát. Ez egy ilyen libás könyv.

Agatha kezdetben nem lopta be magát a szívembe, de ahogy fokozatosan elengedte a grófkisasszonyos allűrjeit, úgy lett egyre kedvelhetőbb. Nem minden tette és döntése volt logikailag érthető, de miből lenne izgalmas a cselekmény, ha nem ezektől? A kedvenceim egyértelműen Thomas és Bryn voltak, akik minden undoksága ellenére kitartottak a lány mellett és végül segítettek pontot tenni a nyomozása végére. A cselekmény egyébként nem bonyolult – sejthető, hogy kicsoda is a szellemlány igazából, de azért a vége sikeresen tartogatott meglepetéseket, szóval a valódi célcsoport szerintem halálra tudja izgulni magát a végkifejleten, sőt, némi borzongást is tartogat számukra a szellemesség meg a gonosz kuzin által. 

A múlt kétségkívül megmondja, honnan jöttél, de azt nem tudja elárulni, hogy ki vagy. Hogy valójában ki vagy, az csak tőled függ.

Lucy Strange legnagyobb erőssége az atmoszféra megteremtése. A világítótorony legendájánál is éreztem ezt, de most, A kastély szelleme olvasása után biztos vagyok benne. Elképesztően jól hozza azt a gótikus-romantikus hangulatot, amit már jól ismerhetünk az angol klasszikusokból. Van itt kastély titokzatos szobákkal, félelmetes helyiségekkel, szellemek, akik a legkülönösebb módokon bukkannak fel, kisemmizett lány, misztikum, titkok, elemésztő tűz és persze a tipikus angol vidék szolgáltatja mindehhez a hátteret. Szuperül megágyazhat ez a regény a komolyabb klasszikusoknak, úgyhogy bátran tudom ajánlani például a Jane Eyre előszobájának is kislányok számára (meg persze fiúknak is, csak őket nem feltétlenül ilyesmi köti le ebben a korban, de javítsatok ki, ha tévedek).

Mint említettem, a történetet a főszereplő meséli el, így nem lehet és nem is szabad bonyolult szövegre számítani. Ennek ellenére nem bugyuta lett a végeredmény, hanem a célcsoport számára könnyen feldolgozható és élvezetes olvasási élményt biztosító az írásmód. Ez a fordító, Ruff Orsolya érdeme is.
A könyv egyébként nagyon gyorsan olvasható, felnőttként egy laza délután alatt ledaráltam, köszönhetően az előbb említett könnyedségnek és a nagybetűs, szellős szedésnek. 

Én nagyon bírtam ezt a könyvet, tökéletes kikapcsolódás volt bőven túl a gyerekkoron is. Szeretem Lucy Strange mesélőkéjét és a hangulatot, amit képes pár oldal után tökéletesen megteremteni. Igényes és kedves ifjúsági irodalom az övé, bátran ajánlom gyerekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek egyaránt. 

A könyv adatai
Eredeti cím: The Ghost of Gosswater (2020)
Kiadó: Manó Könyvek
Fordító: Ruff Orsolya
Kiadás: Puhatáblás
Oldalszám: 328
Kiadás éve: 2021
Moly

Lucy Strange legújabb regényét egy árva kislányról, akinek a származása különös titkokat rejt, a Manó Könyvek hozta el magyarul. A Blogturné klub bloggerei bemutatják nektek, hogyan talál magára és szeretteire egy különös segítőtárs útmutatását követve Agatha.
Tartsatok velünk a turné folyamán, hogy megismerjétek a Gosswater Hall szellemének titkát, s ha szerencsétek van a játék során a Kiadó jóvoltából felajánlott regényt is megnyerhetitek.

Nyereményjáték

Mivel a történetben fontos szerepet játszik egy szellem, az állomásokon olyan filmekből találtok jeleneteket, ahol szintén előfordulnak szellemek. Megfejtésként a Rafflecopter megfelelő sorába a szellemes filmek címeit kell beírnotok.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista
Blogturné Klub
02.20 Olvasónapló
02.21 Readinspo
02.22 Flora the Sweaterist
02.23 Zakkant olvas
02.24 A szofisztikált macska
02.25 Csak olvass!
02.26 Könyv és más


A kastély szelleme

Fülszöveg

Az angol tóvidéken járunk 1899-ben. A tizenkét éves Agatha, a grófi Asquith család leszármazottja egy nap nemcsak az édesapját, hanem minden mást is elveszít: az otthonát, a vagyonát, a személyiségét. El kell hagynia a kastélyt, Gosswater Hallt, hogy egy kis, tóparti házban lakjon egy idegennel, akit apjának mondanak.

Aggie elhatározza, hogy kideríti, ki is ő valójában, ám nem ő az egyetlen, aki ki akarja deríteni az igazságot. Az év utolsó napján, mikor éjfélt üt az óra, egy rejtélyes árnyalak tűnik fel a múltból, és nem tűnik el addig, míg fel nem tárul a múlt sötét rejtélye…

A nagy sikerű A fülemüleerdő titka és A világítótorony legendája szerzőjének új könyve.