Akarsz beszélni róla?
Könyvajánló,  Nonfiction,  Önfejlesztő

Lori Gottlieb: Akarsz beszélni róla?

Olvashatnék sokkal több önfejlesztő, pszichológiai tárgyú könyvet, de be kell vallanom valamit. Nagyon nehéz lekötnöm a figyelmemet, amikor ilyen témában olvasok. Nem mintha nem érdekelnének, dehogyisnem!
Szeretnék sokkal tájékozottabb, nyitottabb és olvasottabb lenni ebben, de míg a regényekben, a pörgős cselekményekben sokkal egyszerűbb elmerülni, nem is kell különösebb koncentráció a befogadásukhoz, addig egy ilyen típusú könyvre minden idegszáladdal oda kell figyelned. És köztünk szólva, nem is mindig túl szórakoztatóak.
A hasznos és okos dolgok nem mindig azok, ez tény. Szóval nagyon kíváncsi voltam Lori Gottlieb terapeuta agyondicsért, Akarsz beszélni róla? című könyvére, de azért félsz is volt bennem, hogy mennyire lesz szenvedős ez a 400+ oldal, hányszor fogok vajon elaludni fölötte? (Mindig, m i n d i g elalszom a lassabb könyveken, szörnyű!)

Tényleg nem tudtam mire számítsak. Mennyire lesz szakmai, mennyire lesz száraz, fog vajon közhelyeket pufogtatni, beavat-e bennünket a páciensei magánéletébe, problémáiba? 
Már az kellemes meglepetés volt, amikor arra eszméltem, hogy lecsúszott 110 oldal, pedig eredetileg csak leültem egy-két fejezetet elolvasni.
Gottlieb nagyon gördülékeny, közvetlen stílusban ír, és a mondandója nem szenved hiányt humorban és öniróniában sem, így a nehezebb témák ellenére is olvastatta magát. Mégsem javaslom senkinek, hogy egy-két nap alatt ledarálja a könyvet, mert akkor előfordulhat, hogy elsiklunk fontos mondandók, gondolatok felett.  

A nehéz igazságok elmondásának néha ára van – szembe kell nézni az igazsággal –, de jót is hoz: szabadságot. Az igazság megszabadít bennünket a szégyentől.

A könyvben a szerző négy páciensének esete van fókuszban.
John egy nárcisztikus jegyeket mutató, bunkó televíziós szakember, aki szerint mindenki idióta. Lori már a második pszichológusa, mert az első természetesen idióta volt. A hosszú hónapokig zajló terápia során sikerül lebontani a férfi ellenállását, amit szarkasztikus humorral és tüskésséggel biztosít magának és kiderül, hogy milyen szomorú, feldolgozatlan dolog áll a háttérben.
Julie harmincas fiatal feleség, aki rákkal küzd. Szintén hosszú hónapokig jár terápiára – előbb a gyógyulás elősegítése miatt, majd a közelgő halálának feldolgozásában kér segítséget a szakembertől.
Charlotte a húszas éveiben járó nő, aki a kelleténél többet iszik és reménytelen viszonyokba bonyolódik. Esetében a családjában és a gyermekkorában keresendő a későbbi problémák forrása.
Rita egy hetvenhez közelítő hölgy, aki remeteként él és a múltjában elkövetett hibái miatt bünteti magát. Eldönti, hogy a hetvenedik születésnapján öngyilkos lesz, ha addig nem érnek el változást a terápiával. Vajon sikerül visszaterelni őt az életbe?

Akarsz beszélni róla?

És, ami miatt igazán különleges ez a kötet, az, hogy Lori Gottlieb is kilép a pszichológus szerepköréből, és kliensként is kitárulkozik az olvasó előtt.
Lorit elhagyta A Pasi, amit képtelen feldolgozni, úgyhogy felkeres egy másik pszichológust, Wendellt. Azt hiszi, hogy ha sikerül magából kibeszélnie A Pasival kapcsolatos dolgokat, ha a pszichológus is megerősíti abban, hogy A Pasi egy seggfej, akkor könnyebb lesz lezárnia, de Wendell rávezeti, hogy sokkal mélyebben gyökerező problémák vannak a lelkében, mint egy felbontott eljegyzés.

Nagyon tetszett, hogy Gottliebnek volt mersze ennyire pőrére vetkőzni az olvasói előtt, megmutatni, hogy a pszichológus is csak ember. Esendő ember, aki hiába jó a szakmájában, saját magát nem képes objektíven szemlélni. Hajlamosak vagyunk róluk azt gondolni (legalábbis én ezt gondoltam eddig), hogy tökéletesek és minden problémájukra tudják a megoldást. Ez a könyv most teljesen lerombolta bennem ezt a mítoszt és már csak emiatt is megérte elolvasni.
A másik, ami miatt rendkívül fontosnak tartom, az a terápia és az ülések leírása. Nagyon sokat fog ez a könyv segíteni azoknak, akik gondolkodnak azon, hogy pszichológushoz forduljanak, de eddig nem mertek, mert esetleg ismeretlen, félelmetes és misztikus dolognak tűnt, vagy félnek attól, hogy egy vadidegen előtt sírjanak vagy mondják el a legmélyebben eltemetett érzéseiket, tetteiket. Ez a könyv képes lesz áttörni az ellenállásnak ezt gátját, mert amellett, hogy megmutatja, hogy a pszichológus is ugyanúgy érez, bizonytalankodik, kétségbe esik, mint bárki más, nagyon részletes képet kapunk arról, hogyan zajlik egy-egy ilyen ülés.

Az életben a kapcsolatok igazából sosem érnek véget, akkor sem, ha soha többé nem találkozunk a másikkal. Mindenki, akit közel engedtünk magunkhoz, valahol bennünk él. A régi szerelmek, a szülők, a barátok, az élők és a holtak (legyenek akár szimbolikusan, akár valóban holtak) – mindannyian emlékeket idéznek fel, hol tudat alatt, hol tudatosan. Gyakran befolyásolják, hogyan viszonyulunk saját magunkhoz és másokhoz. Néha beszélgetünk velük a gondolatainkban, máskor ők beszélnek hozzánk álmunkban.

Pszichológushoz járni nem ciki. Ha eddig nem hitted, az Akarsz beszélni róla? elolvasása után nem lesz kérdés. Ugyanúgy nem ciki, ahogy fogorvoshoz, nőgyógyászhoz vagy éppen háziorvoshoz járni sem az. Itthon sajnos még mindig sok ember szemében stigma ez, pedig mennyire jót tenne nem csupán az egyén szintjén, de a társadalomnak is, ha a sok elfojtást, frusztrációt, lelki bajt meg mernénk beszélni egy szakemberrel.

Engem nagyon megérintett ez a könyv. Őszintén megszerettem Johnt, duzzadtra bőgtem a szemem Julie miatt és örült a lelkem, amikor Jane kivirágzott. És le is hangolt. Hazudnék, ha azt mondanám, nem talált be itt-ott, hogy nem volt kellemetlen szembenézni az engem érzékenyen érintő gondolatokkal, de ez azt hiszem jóféle lehangolás.
Mindenféle ajnározás, hype és rajongás jogos és megérdemelt az Akarsz beszélni róla? esetében. Remélem, sokakhoz eljut, mert a fontos mondanivalója mellett igazán szórakoztató olvasmány is egyben.

A könyv adatai
Eredeti cím: Maybe You Should Talk to Someone
Kiadó: 21. Század Kiadó
Fordító: Dudik Annamária Éva
Puhatáblás, 464 oldal
Kiadás éve: 2020
Moly

Akarsz beszélni róla? Mi akarunk – méghozzá Lori Gottlieb új könyvéről, amelyből megtudhatjuk, mi zajlik a pszichológus fejében egy terápia során. A magyar nyelven nemrég a 21. század kiadó gondozásában megjelent olvasmányt most négy bloggerünk értékeli. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, mit gondolunk róla, és szeretnétek is nyerni egy példányt a kötetből!

Nyereményjáték

Ha szeretnétek megnyerni az Akarsz beszélni róla? egy példányát, nincs más dolgotok, mint megkeresni a bejegyzésekben a kiemelt betűket, és azokból összerakni egy szót. A könyv témájához hűen olyan kifejezéseket rejtettünk el, amelyek kapcsolódnak a terápiához – leginkább problémákat, amelyekkel egy páciens pszichológushoz fordulhat.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.18. Readinspo
10.19. Booktastic Boglinc
10.21. A Szofisztikált Macska
10.23. Never Let Me Go


Fülszöveg

Önfejlesztés, ​pszichológia
Lori Gottlieb empatikus és találékony terapeuta, akit a kliensei a legkülönbözőbb problémákkal keresnek meg.
Az újdonsült szülők nem boldogulnak a gyereknevelés feladataival.
Az idősödő nő úgy érzi, nincs rá szüksége senkinek. A családja teljesen elfordult tőle.
Önpusztító fiatal alkoholista.
Harmincöt éves, friss házas, halálos betegséggel küzd.
Nárcisztikus tévés, tényleg borzalmas a stílusa. Tragédia rázta meg az életét.
Mindannyian úgy érzik, segít rajtuk a terapeutájuk, könnyebben boldogulnak.
De Lori Gottlied nemcsak terapeuta – maga is pszichológushoz jár, ráfér, hogy fejlődjön a személyisége. Fel kell tárnia egy magánéleti katasztrófa okait, miközben élettörténetét átszövik pácienseinek történetei.
INSTANT NEW YORK TIMES BESTSELLER
A könyvből tévésorozat készül, a főszerepben Eva Longoriával.