A fenti lakók
Könyvajánló,  Pszichothriller

Lisa Jewell: A fenti lakók

Nekem Lisa Jewell neve nem sokat mondott eddig, csak azt tudtam, hogy A fenti lakók című thrillerét nagyon szeretik a külföldi olvasók. Rákeresve a szerzőre a régi könyvei címei is ismerősnek tűnnek, de konkrétan ez volt az első olvasmányom tőle és meg kell mondanom, remek bemutatkozás volt.
Nem volt különösebb elvárásom a könyvvel kapcsolatban, csak egy jó kis pszichothrillerre vágytam és azt maximálisan megkaptam a könyvtől, de még többet is. A fenti lakók különlegesen emlékezetes történet, amit muszáj egy ültő helyben ledarálni, annyira visz magával a sztori.

A történet több szálon és több idősíkban játszódik, az elbeszélőből sem csak egy van. Ez egyébként egyáltalán nem zavaró, könnyen fel lehet venni a fonalat és az egész történet nagyon szépen van felépítve, mindig csak éppen annyi információt csepegtetvén, hogy az embernek leküzdhetetlen ingere legyen még egyet lapozni és elsütni azt a bizonyos „csak még egy fejezetet” mondatot.

A Fenti lakók tökéletes elegye a pszichológiai thrillernek és a családi drámának, mindezt főképp gyermek szemszögből végigkövetve, miközben az olvasón is egyre jobban úrrá lesz a bezártság- és kilátástalanság érzet.
A könyvnek egyébként ez a legfőbb erőssége szerintem. Annyira érzékletesen írja le és érzékelteti a házban uralkodó hangulatot, hogy beleborsódzik a hátam, ha csak rágondolok.

Libby Jones a 25. születésnapján tudja meg, hogy örökölt egy lepusztult, de még mindig igen értékes házat London egyik legpuccosabb részén. Az örökbefogadott lány ekkor szembesül azzal, hogy kisbabaként egy csoportos öngyilkosság helyszínén találtak rá: a jelen lévő holttestek mellett csak egy apró kisbaba nyögdécselt a bölcsőben. Senki sem tudja, mi történt abban a házban valójában. Libby úgy dönt, hogy múltja nyomába ered és kideríti, hogy mi történt valójában a szüleivel.

A fenti lakók

Szerencsére van még Libbyn kívül két másik elbeszélőnk is, így olvasóként sokkal hamarabb kezd összeállni a kép, mint magának a főszereplőnknek. Második narrátorunk Lucy, aki éppen külföldön tengeti az életét két gyerekével és a kutyájával, amikor emlékezteti a telefonja, hogy a baba 25 éves. Lucy sorsa és a kötődése a házban 25 évvel ezelőtt történtekhez a történettel párhuzamosan derül ki. És ott van még Henry, a könyv egyik legérdekesebb szereplője, már ha szabad ilyet mondani egy Henry-félére… Henry az, aki a kilencvenes években történt események idegenvezetője lesz számunkra, hiszen 11 éves kiskamaszként ő az, aki az egészet testközelből látta és átélte. Henry azonban nem megbízható idegenvezető, hamar fel fog tűnni majd, hogy nem minden úgy volt, ahogyan azt az ő narratívája mutatja.

A történet szépen, fokozatosan építkezik, kezdetben csak azt tudjuk, hogy valami rossz dolog közeleg, de hogy merre fog kifutni, az sokáig kérdéses. Az egész könyvben végig jelen van egy sötét, baljós atmoszféra, ami a cselekménnyel párhuzamosan egyre csak sűrűsödik. A fejezetek tökéletesen jó ütemben váltakoznak egyik idősíkból a másikba, egyik szereplőtől a másikig. A fenti lakók nem egy rózsaszín lánytörténet, de nem is a véresebb thrillerek sorát gyarapítja. Vérbeli pszichothriller, ami tökéletesen bemutatja, milyen valami vagy valaki hatása alá kerülni – annyira, hogy a racionalitás és a szabad akarat ismeretlen fogalmakká váljanak és hogy milyen ezt duplán alárendeltként, vagyis gyerekként átélni és túlélni.

Nagyon szerettem, remek könyv volt, ezentúl figyelni fogok a szerzőre. A könyv lezárt történet, de van a történetben egy mellékszál Lucy részéről, ami elsimítatlan maradt, a szerző pedig ebből a mellékszálból kiindulva ír(t) egy félig-meddig folytatást is. Kíváncsian és lelkesen várom, mit lehet még ebből kihozni.

A könyv adatai
Eredeti cím: The Family Upstairs
Kiadó: 21. Század Kiadó
Fordító: Katona Ágnes
Kiadás: keménytáblás
Oldalszám: 304
Kiadás éve: 2021
Moly

A 21. század Kiadónál jelent meg Lisa Jewell szövevényes thrillere, amelyben régi titkokat rejtő elhagyatott ház áll a középpontban.Tartsatok a bloggerekkel hogy kibogozzuk a múlt bonyolult szálait és kiderüljön, hogy kik is laktak az emeleten. S ha velünk játszatok, ti is nyerhettek az izgalmas regényből egy példányt.

Nyereményjáték

Mivel a regényben egy titokzatos ház kap főszerepet, rejtvényeinkben is házakat keresünk. A blogokban megtaláltok egy-egy képet regényadaptációkból, de most nem a könyvek címére, írójára vagyunk kíváncsiak, hanem a házra vagy épületre, ami a regényben fontos szerepet játszik. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

A blogturné további állomásai:

November 15 – Olvasónapló
November 17 – Betonka szerint a világ
November 19 – Fanni’s Library
November 21 – Könyv és más
November 23 – Kelly és Lupi olvas
November 25 – A szofisztikált macska
November 27 – Zakkant olvas


Fülszöveg

London egyik divatos kerületében, Chelsea-ben áll egy jókora ház, amelyben egy kisbaba ébredezik a bölcsőben. Jól táplált, szépen gondját viselik. Örömmel várja, hogy valaki felvegye.

A konyhában holttestek oszlanak. Valaki sietős üzenetet firkantott melléjük. Már több napja halottak. Ki vagy kik viselték gondját a kisbabának? És hová lettek?

Két család ügyei gabalyodtak össze.

Ebben a házban nagyon sötét titkok lakoznak.