Szépirodalom

Linda Boström Knausgård: Isten hozott Amerikában

Talán mindvégig bennem lakozott a csend.

Linda Boström Knausgard első, magyar nyelven megjelent könyve a Jaffa kiadó jóvoltából a kis terjedelmű, de annál súlyosabb kötet, az Isten hozott Amerikában. A Knausgard név elég nagy húzóerő manapság, de az igazság az, hogy a hölgy saját jogán is bőven megérdemli a hírnevet, úgyhogy tekintsünk is el most attól, hogy kinek is a kicsodája volt egykoron és nézzük meg, hogyan is ír a nő, akinek legféltettebb titkait már szinte az egész világ ismeri.

Az Isten hozott Amerikában egy igencsak szikár, tömör próza, gyakran emlegetik minimalista szövegként és ez igencsak jó meghatározás arra, amit a sorok között találunk.
Ellen tizenegy éves, anyjával és bátyjával él. Édesapja nemrég halt meg, ő pedig azóta nem beszél, mert meggyőződése, hogy az ő imái tehetnek a haláláról, és ez révén rájött, hogy a kimondott szavaknak ereje van. A fény családja vagyunk – tér vissza a mondat újra és újra, de igazából a sötétség uralkodik a tágas lakás falai között.
Arra, hogy mennyire önéletrajzi vagy sem ez a kis történet, csak az írója tudna pontos választ adni, mindenesetre érdekes, hogy a főszereplő kislány és Linda héttere igencsak hasonló: színésznő édesanya, bipoláris apa, visszahúzódó személyiség és nála is jelentkező depresszió.

Az éjszaka olyan volt, mint egy barát. Éjjel nem volt semmi különös a csendben. A magány mesterkéletlen volt. Nem úgy, mint nappal, amikor a hallgatásom mintha az anyám vagy a bátyám ellenében létezett volna. Egy voltam az éjszakával, egy nyelvet beszéltünk, ugyanazt a csendet lélegeztük be, mint amikor kiskoromban anya ölében ültem egy előadás után, ahogy az ölében alhattam, nem kellett semmire ügyelnem.

Sejtettem, hogy ez nem egy vidám történet lesz, de nem számítottam arra, hogy ennyire mélyről jövő fájdalmat képesek közvetíteni ezek az egyszerű, szinte már tőmondatok. Knausgard nem csak elképzelte, hogy milyen egy tizenegy éves, traumán átesett kislány fejében lenni, hanem ő maga vedlett át testestül lelkestül Ellenné, és ettől lesz annyira magával ragadó és letehetetlen ez a hosszúra nyúlt monológ.

szerzo.jpg
Linda Boström Knausgård

Nem történik igazából semmi, mégis annyi minden zajlik a háttérben: gyászfeldolgozás, elengedés, bűntudat, megkönnyebbülés, felnövés. Ellen gondolatfolyama által kirajzolódik előttünk a vibráló személyiségű színésznő anya karaktere, aki hol gyengéd, máskor sürgetőbb megértéssel viseltetik a némaságot fogadott lánya felé és az agresszív bátyja, aki durvasággal, beszögelt ajtóval és félelemben tartással reagálja le a helyzetet. Az apa árnyéka is felsejlik, néha tényleg csak árnyékként, máskor jelenésként – a halál ellenére ott kísért a szelleme a lakás falai között és a lelkekben. Sötét és csend. Az időben ugráló emlékképek felszínre kerülésével szépen lassan kirajzolódik előttünk a család múltja, világossá válik, hogy milyen is volt a fény családjában élni, amikor még nem kúszott be a sötétség. Vagy talán mindig is ott volt?

Az írás minimalizmusa ellenére rendkívül költői. Hűvös távolságtartással kezeli az érzelmeket, mégis rengeteg fájdalom, düh, félelem lakozik a sorok között, a cselekményben pedig egymást váltják a megnyugtatóan hétköznapi és a bizarr események. Bátor és érzékeny kitárulkozás ez az írótól, engem nagyon mélyen megérintett. Egy baja volt, a rövidsége. Szívből ajánlom.

o_ttappancs-2_12.jpg

A könyv adatai
Eredeti cím: Välkommen till Amerika
Kiadó: Jaffa Kiadó
Fordító: Papolczy Péter
Keménytáblás, 136  oldal
Kiadás éve: 2020
Moly

megveszem_1_-2.jpg

isten_hozott_amerika_ban_banner.png

Nem kell ahhoz nagy terjedelem, hogy egy író nagyot alkosson. A svéd Linda Boström Knausgård a tizenegy éves Ellen bőrébe bújva meséli el egy család sötét és szomorú történetét. Az Isten hozott Amerikában nem titkoltan erősen életrajzi jellegű; a Harcom-sorozattal népszerűvé vált író, Karl Ove Knausgård ex-felesége ezzel a szívfacsaró kisregénnyel bizonyította tehetségét a világnak.  Tartsatok a Blogturné Klub öt bloggerével és nyerjetek egy példányt a könyvből!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A játékban ezúttal olyan könyvek főszereplőinek nevét keressük, akik Ellenhez hasonlóan valamilyen kisebb-nagyobb mentális problémával küzdenek. Az állomásokon található leírások alapján azonosítsátok be a könyvet és írjátok be a főszereplő nevét a Rafflecopter megfelelő rubrikáiba.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

A tizenkilenc éves, tehetséges lány New York forgatagában találja magát egy ösztöndíjnak köszönhetően, ő azonban mást vár az élettől és a társadalomtól. Egy idegösszeomlás tűpontos leirata. Önéletrajzi mű, amely megjelenésének évében, 1963-ban az írója öngyilkos lett.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

06.08. Flora the Sweaterist
06.10. Utószó
06.12. A Szofisztikált Macska
06.14. Könyv és más
06.16. Könyvvilág


Fülszöveg

Egy ​háromtagú családot a teljes széthullás fenyeget. Nap mint nap a szakadék szélén egyensúlyoznak.
Apja halála óta a tizenegy éves kislány, Ellen nem szólal meg, és ha otthon van, jóformán ki sem teszi a lábát a szobájából. Ahogy a bátyja sem, aki még a szobája ajtaját is beszögezi, hogy távol tartson mindenkit. Csak anyjuk hisz benne, hogy ők hárman egyszer újra közel kerülhetnek egymáshoz. A fény családja vagyunk, ismételgeti konok meggyőződéssel.
Ám a család otthonában egyelőre a sötétség az úr; beszivárog a lakás zugaiba, a lelkek legmélyére. A hármukat elválasztó csend áttörhetetlen fallá szilárdul. Ellen tudja, hogy mindennek ő az oka, hiszen apja halála az ő lelkén szárad. Ő imádkozott a haláláért. És Isten meghallgatta a fohászát. Ellen meggyőződése szerint ő és Isten tehetnek róla, hogy kisgyerek korának boldogsága örökre elveszett. Pedig Ellen kétségbeesetten vágyik rá, hogy újra szerethessen, és újra szeressék.
Vajon a család, az anya és két gyermeke képes lesz-e rá, hogy ismét megtalálják az egymáshoz vezető utat, és új életet kezdjenek a múlt romjain?
Az Isten hozott Amerikában felkavaró, kegyetlen, katartikus erejű történet egy különleges kislányról, aki azzal az egyetlen eszközzel válaszol az őt sújtó traumákra, amely megmaradt neki: a hallgatással. A minimalizmusával mégis hatalmas érzelmi hatást elérő regényben összecsúszik a múlt és a jelen, az emlékek és a valóság, az élők és a holtak világa. Az olvasó döbbenten és borzongva figyeli, hogy a tizenegy éves gyerek a maga választotta csendben megtalálja-e az erőt, a léleknek azt a szabadságát, amellyel megszabadulhat sötét titkától, és újra visszatérhet az életbe, kijöhet a fényre.
LINDA BOSTRÖM KNAUSGARD (1972-) svéd író és költő. Első regénye, a Helioskatastrofen (Héliosz-katasztrófa) elnyerte a svéd író- és költőnő, Mare Kandre emlékére alapított díjat. Második regényét, az Isten hozott Amerikában címűt a legrangosabb svéd irodalmi díjra, az August-díjra jelölték. Saját bevallása szerint szinte minden megtörtént vele, ami Ellennel, a főszereplővel, a regény mégsem tekinthető önéletrajznak.