Fantasy

Leigh Bardugo: Six of Crows

Az a baj a nagyon körülrajongott könyvekkel, hogy az ember lánya már eleve óriási elvárásokkal kezd neki, aztán amikor nem hozza a könyv az elvártat, akkor csalódás lesz belőle – annak ellenére is, hogy egyébként jó könyvről beszélünk. Így jártam most én a Six of Crows kapcsán, amit tényleg mindenki rajongva szeret és amit az egyik kedves barátom is hónapok óta tukmál rám, hogy olvassam már el, mert ő már minimum háromszor oda-vissza túl van rajta és imádja. 

Szeretem a fantasyket, még úgy is, hogy nem a kedvenc zsánerem, de egy jól megírt történetre, egy jól felépített világgal nagyon vevő tudok lenni. A Six of Crowsban minden megvan, ami egy jó könyvhöz kell és nem véletlen, hogy annyi rajongója van világszerte.
A helyszín egy kitalált város, Ketterdam, ami nem csak nevében hajaz Amsterdamra, hanem hangulatában is. Itt él egy bűnbanda főnökeként Kaz Brekker, akinek jelene titokzatos, múltja pedig fájdalommal teli. Egy nap elképesztő megbízást kap egy kereskedőtől. A küldetés szinte lehetetlen, de óriási vagyonnal kecsegtet. Kaz összeboronál egy szedett-vedett bandát és útnak indulnak a halálba.

Hogy mennyire unalmas volt ennek az eleje, te jó ég! Azt hittem, hogy már sosem jutunk túl az ismerkedős fázison, aztán amikor már útnak indult a csapat, kezdett egyre izgalmasabb lenni, mígnem a vége már szinte letehetetlen volt. Hat szereplővel dolgozik az író, ez azt is jelenti, hogy hat különböző nézőpontból olvashatjuk a történéseket, mindig felváltva. Ez egyrészt izgalmasabbá teszi a cselekményt, másrészt könnyebb egy-egy szereplő gondolatait közvetíteni. Ezt például nagyon szerettem a könyvben.
Azt is, hogy ennyire különböző karaktereket sikerült megalkotni. Mindenkinek megvolt a sötét múltja, sebei és mindenkinek megvolt a jó oka arra, hogy vállalkozzon erre a rettenetesen kilátástalan kalandra. Nekem sokkal érdekesebb volt az ő karakterük, életútjuk és motivációik, egymás közötti dinamikájuk, mintsem maga a sztori, a nagy „betörés”, úgyhogy nálam inkább ez a része működött.

Ami azonban nagyon zavaró volt és amiatt nem is tudtam a szívembe zárni a regényt, az pont a karakterekhez köthető. Ezek még jóformán gyerekek. A legidősebb is 19 éves ha jól emlékszem, tehát semmiképpen sem nevezhetőek felnőtteknek, mégis úgy viselkednek, cselekednek, gondolkodnak, éreznek, mint egy harmincas éveit taposó ember. Rettentően zavaró volt, hogy a fejemben egy 30-35 éves Kaz volt, és az író belöki a következő mondatban, hogy ja, csak 19 ám! – ezt megemlítettem a fenti barátomnak, aki azzal magyarázta, hogy ezek a gyerekek nagyon sok mindenen átmentek a rövid életük alatt, és emiatt érettebbek a koruknál, de nekem ez akkor sem hihető indok. Semmi, de tényleg semmi nem volt bennük, ami egy tizenévesre utalna. Még a szerelmi, érzelmi életüket is úgy élik, mint egy korombeli, ne már. Apropó, szerelem. Nagyon tetszett mindegyik páros bontakozó története, hát még, hogy egy (számomra) teljesen váratlan LMBT szál is becsúszott.

Szerintem Bardugo megírta ezt a könyvet egy normál, felnőtt fantasynek, aztán a kiadóban szóltak neki, hogy figyi, ez jobban menne, ha rásütnénk a YA címkét, szóval legyenek tinik a főszereplők, oké? Oké.
Ezt erősíti az is, hogy néhol már-már rettenetesen brutális és nyers a könyv és nem mellesleg nagyon komoly kérdéseket, problémákat feszeget, abszolút nem gondolnám YA regénynek. Nagyon nem.

Szóval ilyen ambivalens a viszonyunk, egyrészt nagyon tetszett, másrészt vannak olyan elemei, amit nem tudok figyelmen kívül hagyni és megbocsátani, így nálam nem váltott ki őrült rajongást.
Viszont tudom ajánlani mindenkinek, aki szereti a zsánert, mert fantasynek remek, karakterek szuperek, a történet felépítése és a világ maga is nagyon egyedi.

ha_romtappancs_3.jpg

megveszem_1_-2.jpg

beleolvasok-2.jpg

A könyv adatai
Eredeti cím: Six of Crows
Kiadó: Könyvmolyképző
Sorozat: Vörös pöttyös/Hard Selection
Fordító: Felföldi Edit
Puhatáblás, 566 oldal
Kiadás éve: 2018
Moly


Fülszöveg:
Ketterdam: nyüzsgő nemzetközi kereskedelmi csomópont, ahol jó pénzért minden megkapható, és ezt senki nem tudja jobban, mint Kaz Brekker, a kivételes tehetségű bűnöző. Kaz veszélyes küldetésre kap megbízást, és cserébe olyan gazdagságot kínálnak neki, ami legvadabb álmait is felülmúlja. Egyedül viszont képtelen sikerre vinni a vállalkozást…

Egy bosszúszomjas elítélt.

Egy szerencsejáték-függő mesterlövész.

Egy különleges múltú szökevény.

Egy Kísértet néven ismert kém.

Egy varázserejét a nyomornegyedben kamatoztató szívtörő.

Egy tolvaj, aki a leglehetetlenebb helyzetekből is kiszabadul.

Hat veszélyes törvényenkívüli és egy lehetetlen vállalkozás. Kaz csapata az egyetlen, ami megmentheti a világot a pusztulástól – ha előbb ki nem nyírják egymást.