ninth-house
Fantasy,  Könyvajánló

Leigh Bardugo: Ninth ​House – A kilencedik ház

Leigh Bardugoval nem kezdődött jól a kapcsolatom, a Six of Crows sajnos nem jött be annyira, mint az olvasók többségének, így az első résszel el is engedtem a sorozatot meg a Grisaverzumot is. Aztán amikor jött hír, hogy megjelenik magyarul a szerző felnőtt fantasyje, a Ninth House – amit egyébként 2019-ben a legjobb fantasynek szavaztak meg Goodreadsen –, úgy éreztem, hogy muszáj még egy esélyt adnom neki, hiszen valami miatt mégiscsak rajong érte a fél világ.

Fülszöveg és mindenféle előismeret nélkül ugrottam bele a sztoriba, egyedül azt tudtam, hogy A kilencedik ház egy új duológia első kötete – ezen túl semmit.
Megküzdöttünk az elején. A történet mindenféle bevezetés nélkül kezdődik és folytatódik is, gyakorlatilag beledob bennünket a kellős közepébe, magyarázat nélkül, aztán pedig utalgat oda-vissza félszavakkal, félmondatokkal, ráadásul ugrálunk időben és térben. Nekem ez baromi zavaró volt – nem azzal van problémám, ha egy író nem rág mindent az olvasó szájába, de itt tényleg úgy bolyongtam a könyv első negyedében, mint egy holdkóros, aki felébredt egy idegen helyen és azt sem tudja, milyen nap van.

A főszereplő Alex (Galaxy) Stern (akit egészen addig fiúnak véltem, amíg egy mondatban el nem hangzott, hogy lány) a Yale-re jár, egyébként pedig a Lethe tagja, ami egyfajta felügyelőszerv, az egyetem titkos társaságai fölött őrködve. A Lethe esélyt nyújtott neki, amikor felkeresték, hogy lépjen be közéjük, és egyúttal iratkozzon is be a Yale-re. Alex zűrös előéletét kezdetben csak néhány utalásból sejthetjük, de sokkal érdekesebb vele kapcsolatban az, hogy képes látni a szellemeket. Ez igencsak ritka és értékes képesség, ezért is kapta meg a második esélyét.

A cselekmény lassan indul be, igazából többször is félretettem az elején, mert nem éreztem nagy késztetést a folytatásra. Ezek azok az oldalak, ahol lassan ugyan, de felépülnek a karakterek, megalapozódik a hangulat és megismerkedünk a házakkal és a mágiával, ami ebben a könyvben megjelenik. A kilencedik ház nem egy fiktív világban játszódik, hanem a miénkben, éppen ezért olyan érdekes az egész, amit Bardugo kitalált hozzá. A történetben egyébként ez az egész egyetemen belül működő titkos, mágikus társaság-szál volt az egyik legérdekesebb számomra, nagyon bírom az ilyen dark academia-jellegű dolgokat, ennek a könyvnek a hangulata pedig tökéletesen hozta is ezt.

A történetvezetés tehát mint mondtam, nem lineáris, ráadásul nem is csak egy Alex szemszögén keresztül olvashatjuk a történteket, hanem egy másik fontos karakter, Darlington nézetéből is. Ez a váltás megint sokszor bezavart, de érdekes is volt egyúttal. A sztori egyébként nagyon karakterközpontú (ahogy a Six of Crows is volt), nagy hangsúlyt fektet a szereplők múltjára, történetére, a velük megesett traumákra és abúzusokra, mindezeken keresztül pedig komoly erkölcsi kérdéseket is feszeget. A karakterközpontúság ellenére a cselekmény is durván beindul nagyjából a könyv felénél, a végéről már nem is beszélve… Szóval ha valakit az első fejezetek lassúsága tántorítana el, az ne adja fel, mert ígérem, hogy lesz itt izgalom és szívdobogás. A könyv egyébként meglepően sötét néhol és történnek benne igazán durva és háááát, helyenként undorító dolgok is, szóval érzékeny lelkűeknek nem feltétlenül ajánlanám, de azoknak, akik ezeken könnyebben át tudnak lendülni, igazán emlékezetes olvasmány marad.

Természetesen pontosan úgy ér véget, hogy várni lehessen a következő részt, én pedig várom is.

A könyv adatai
Eredeti cím: Ninth House
Kiadó: Könyvmolyképző
Sorozat: Zafír pöttyös
Fordító: Seres József
Kiadás: Puhatáblás
Oldalszám:  568
Kiadás éve: 2021
Moly

Már magyarul is megjelent Leigh Bardugo új regénye, A kilencedik ház, amiben ezúttal nem a Grisák világába látogatunk el, hanem a Yale egyetem környékén történnek természetfeletti dolgok.

Kövesd végig a Blogturnét, ahol értékelések és extrák zöme vár rád, és ha velünk játszol, meg is nyerheted a regény egy példányát.

Nyereményjáték

A Kilencedik ház szerzője, Leigh Bardugo itthon is egyre több rajongóval büszkélkedhet. Te is közéjük tartozol? Most kiderül!

Minden állomáson az író egy-egy könyvéből találsz idézetet, a feladatod, hogy beírd a rafflecopter doboz megfelelő sorába az adott kötet címét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

– Nem természetes, hogy a nők harcoljanak.
– Nem természetes, hogy valaki annyira ostoba legyen, mint amennyire magas, és lám, mégis itt vagy.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

12.10. – Kelly & Lupi olvas – extra állomás

12.12. – A Szofisztikált Macska

12.14. – Kelly & Lupi olvas

12.16. – Hagyjatok! Olvasok! – extra állomás

12.18. – Könyv és más

12.20. – Readingspo

12.22. – Hagyjatok! Olvasok!

12.27. – Booktastic Boglinc

12.29. – Sorok Között

12.30. – Szaffi polca


Fülszöveg

Galaxy „Alex” Stern a Yale Egyetem legfurcsább elsőévese. Hippi anyja nevelte fel Los Angelesben, a középiskolát sem fejezte be, drogdíler haverok között és alkalmi munkákból élt, húszévesen pedig egy rejtélyes gyilkossági ügy egyetlen túlélője lett. A kórházi ágyán kínálják fel neki a második esélyt, a felvételt a világ egyik legrangosabb egyetemére. De miért neki? És ki mozgatja a szálakat?

Alex hamarosan különleges képessége miatt és a titokzatos jótevői megbízásából a Yale titkos társaságainak okkult tevékenységét felügyeli. A tiltott mágia alkalmazása viszont baljósabb és veszélyesebb, mint ahogy azt akár a legparanoiásabb elme is elképzelheti.