Honi bestiárium
Könyvajánló

László Ferenc: Honi bestiárium

Az iskolában mindig az irodalom óra volt a kedvencem, de azon belül is sokkal jobban szerettem elmerülni az írók és költők életrajzában, minta műelemzésekben. László Ferenc kritikus, történész, a Muzsika folyóirat és az Opera Magazin egykori, illetve Revizor kritikai portál aktív szerkesztője Honi bestiárium című kötetében 33 olyan író pályaképét rajzolja fel az olvasók részére, akik neve manapság már kevésbé ismert, viszont a maguk idejében nagy hírnévnek és elismerésnek örvendett a munkásságuk. Ha érdekel benneteket, kik voltak Kosztolányi, Ottlik és más irodalmi óriások kevésbé ismert pályatársai, ez a kötet nektek szól!

A könyvben főként prózaírók szerepelnek, és a 33 pályakép közül kizárólag kettő tárgyal női szerzőt. A Honi bestiárium olyan szerzők életútját és pályaképét mutatja be a teljesség igénye nélkül, mint Abody Béla, Bánffy Miklós, Eötvös Károly, Fehér Klára, Fenyő Miksa, Hatvany Lajos, Heltai Jenő, Herczeg Ferenc (aki ugye derült égből érettségi tétel lett nemrég), Illés Endre, Karinthy Ferenc, Kolozsvári Grandpierre Emil, de még Móra Ferenc is szerepel a kötetben, akinek a nevével talán meglepő lehet ebben az összeállításban találkozni, de sajnos méltán van itt, hiszen az ifjúsági művein túl vajmi kevesen ismerjük a teljes életművét. Szobotka Tibor még mindig csak Szabó Magda férjeként ismert a széles közönség előtt, amiatt kapott helyet a kötetben, hiszen önálló szerzőként a mai napig nem tudta kivívni magának az őt megillető helyet a magyar irodalomban, hiába a tehetsége és a remek könyvei. 

A Honi bestiárium nagyon olvasmányos, mindegyik szerzőről rövid, de tömény pályakép-összefoglalót olvashatunk a karrierjükről, sikereikről és kudarcaikról egyaránt. Az író nagyon szórakoztató stílusban ír, nem nélkülözi a humort sem, és alaposan bemutatja a könyv szereplőit. Szívesen olvasnék még a jövőben tőle hasonló témában.
A kötetet el lehet egy szuszra is olvasni, de véleményem szerint nem érdemes, ugyanis így feldolgozva túlzottan tömény lesz. Tapasztalatból beszélek, én is így kezdtem, de aztán áttértem arra, hogy apránként, egyenként olvastam el a pár oldalas életút-leírásokat. Így egyrészt sokkal jobban megmaradt bennem a sok információ, másrészt pedig nagyon nehéz ezt a könyvet nem úgy olvasni, hogy közben az ember ne csapja fel a Google-t és ne kezdjen el keresgélni a szerzők, művek, helyszínek, mellékszereplők után. 

Nagyon érdekes volt belegondolni abba, hogy ezek az emberek a maguk idejében igazi hírességek, elismert nevek voltak és manapság már az irodalomtörténészeken, az elvetemült irodalmárokon és az irodalom szakos bölcsészeken kívül kis túlzással a kutya sem ismeri őket – vajon 50-100 év múlva kik lesznek azok a mai kortárs irodalom sztárjai közül, akik az égbe emelkednek és kik azok, akiknek a neve örök feledésbe merül majd? Mindenesetre ez a kötet is azt bizonyítja, hogy a tehetség sajnos nem minden, illetve az ellenkezője is igaz: ami (aki) népszerű és felkapott, az nem feltétlenül értékes és időtálló. 

Ha érdekel benneteket az irodalomtörténet, szerettek nem csak a művekről, de azok szerzőiről is olvasni és nem bánjátok, ha olvasás közben magatok is kutatásra adjátok a fejeteket, akkor mindenképpen ajánlom László Ferenc Honi bestiárium című kötetét, amely részletes, átfogó, és emellett szerencsére nagyon szórakoztató módon mutatja be a magyar irodalom elfeledett íróit.

Ki kell még emelnem a rendkívül mutatós borítót is, ami Hegyi Péter munkája és ami nélkül nem biztos, hogy felfigyeltem volna a könyvre. Tudom, hogy sokan ódzkodnak az antropomorf állatokat ábrázoló borítóktól, nekem viszont nagyon bejön, csodaszép lett.

A könyv adatai
Kiadó: Jaffa
Kiadás: keménytáblás
Oldalszám: 288
Kiadás éve: 2022
Moly

Halásznegyed

A Jaffa kiadó egy igazi irodalmi csemegét hozott el nekünk László Ferenc tollából. Tartsatok velünk, olvassátok el ajánlóinkat, és ha ügyesen kitaláljátok a feladványokat, nyerhettek egy példányt a kiadó felajánlásából.

Nyereményjáték

Minden állomáson elrejtettünk egy-egy linket, melyek a könyvben szereplő írók képeihez navigálnak. Írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, kihez vezetett a link!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

ÁLLOMÁSLISTA

10.17. Szaffi polca

10.20. Readinspo

10.23. A szofisztikált macska

Fülszöveg

Az ​írók kifejezetten érdekes figurák, egyik-másikuk pedig egyenesen panoptikumba illő alak. Márai szavaival: „a magyar bestiárium különösségei” ők. Kötetünk 33 magyar író portréját és pályaképét kínálja a huszadik századból. Jelentős és elfeledett, jellemes és állhatatlan, reakciós és világforradalmár, népies és urbánus, imponáló életművet megalkotó és ma már jószerint olvashatatlan literátorok egyaránt akadnak közöttük. Jellemzően olyan szerzők, akiket nem sorolunk a legnagyobbak közé – sőt a túlnyomó többségüket manapság még csak emlegetni sem szokás. Jóllehet irodalmi kultúránk gazdagságát és változatosságát, egyszersmind a század történelmi és (kultúr)politikai fordulatait segít érzékletessé tenni, ha megismerjük a mezőnyt az óriások körül. Róluk szól ez a könyv, és persze arról, hogy olvasni jó: nemcsak a felfedezésre érdemes (majdnem) remekműveket, de a meghatóan poros regényeket is.

László Ferenc kritikus, történész, szenvedelmes ismeretterjesztő. A Muzsika folyóirat és az Opera Magazin egykori, illetve a Revizor kritikai portál aktív szerkesztője, a Bartók Rádió műsorvezetője. Olthatatlan érdeklődésének tárgyai a holt írók és az operák.