Mint pók a kulcslyukon
Könyvajánló,  Pszichothriller

Joanne Harris: Mint pók a kulcslyukon

Gyerek- és kamaszkoromban volt egy rossz szokásom, miszerint mindig hátulról kezdtem a könyveket olvasni, ezzel előre lelőve a befejezést. Na hát egy kicsit így érzem magam most is. A tény, miszerint a Mint pók a kulcslyukon egy sorozat része, úgy nagyjából az első oldalak elolvasása után világossá vált számomra, miután nyilvánvalóan tudnom kellett volna, ki kicsoda, és csak úgy repkedtek a múltból felbukkanó nevek és események. Így jár az, aki csak átfutja a fülszövegeket.

Joanne Harris könyve a St. Oswald fiúiskolában játszódó sorozat negyedik kötete, a köszönetnyilvánítás pedig számomra azt sugallta, hogy talán az utolsó is. A Csokoládé után tudtam, hogy mindenképpen akarok még ismerkedni a szerzővel és ez a kötet jó lehetőségnek tűnt. És amúgy azt leszámítva, hogy az első harmadában kifejezetten elveszettnek éreztem magam az ódon, patinás iskola falai között, hamar magával sodortak az események.

Két elbeszélő, az idős latintanár, Roy Straitley és az új, fiatal igazgatónő, Rebecca Buckfast fejezeteinek váltakozásával bontakozik ki a történet. A St. Oswaldot a múltban történt botrányok után reformokkal igyekeznek újra népszerűvé tenni és kiküszöbölni a csorbát, ami a hírnevén esett. Az új igazgató alig múlt negyven és ráadásul még nő is, akinek szívügye, hogy az iskola kapui ne csak a fiúk, hanem a lányok előtt is ugyanolyan szélesen kitáruljanak. Megkezdődik hát az első koedukált szemeszter, aminek mindjárt a kezdetén felbukkan egy holttest. Straitleynek kedvenc diákjai jelzik a felfedezést egy iskolához tartozó építkezési területen, a tanár pedig egyből az igazgatóhoz fordul. Legnagyobb megrökönyödésére Buckfast nem lepődik meg a hírtől, sőt mintha már várta is volna. Megkéri a tanárt, hogy mielőtt a rendőrséghez fordulna, hallgassa meg a történetét és utána döntsön belátása szerint. Straitleynek szívügye az iskola és sejti, hogy még egy botrányt nem élne túl az intézmény, így beleegyezik a kérésbe. Ezzel kezdetét veszi egy hosszú hetekig tartó utazás Rebecca múltjába, aki mint Seherezádé, meséléssel igyekszik elkerülni a végzetét.

 Egy nő ritkán kap bocsánatkérést férfitól, főleg nem ilyen körülmények között. Megszoktam már a Meg kell tanulnod, hogy ne vedd a szívedre a tréfát vagy a kérdést: Miért vagy olyan érzékeny? A kislányokat szinte már pelenkás korukban erre szoktatják. A fiúk már csak ilyenek. Férfivilágban élünk. Így mutatja ki, hogy kedvel. A King Henryben és később a St. Oswaldban is keményen kellett bánnom magammal, a férfiakkal meg kesztyűs kézzel. A férfiak roppant törékenyek, Roy, nem szoktak hozzá a kihívásokhoz.


Rebecca mesedélutánjai alatt egészen annak gyerekkoráig megyünk vissza, így megismerve egy terhelt család történetét és egy olyan nő életútját, aki sok évig csak eltűnt bátyja árnyékában élt.
Rebecca még csak ötéves volt, amikor bátyja, a népszerű Conrad nyom nélkül eltűnt a St. Oswaldhoz hasonló, közeli iskolából. Hogy az eltűnésnek mi köze van a későbbi holttest megtalálásához, azt nagyon szövevényes és hosszú úton tudjuk meg, ez az út pedig tele van hazugságokkal, elfojtásokkal, dühvel és talán az elbeszélő emlékezete sem túl megbízható. Hogy ki a pók és ki a légy ebben a történetben, az nem mindig egyértelmű, de az biztos, hogy Harris pokolian jó abban, hogy szimpatikussá tegyen olyan szereplőket is, akiket a lehető legkevésbé lenne ildomos kedvelni.
A Dark Academia-jellegű történetek még mindig nagyon népszerűek, a Mint pók a kulcslyukon is remekül hozza mindazt, amit egy ilyen könyvtől várunk. Az író mestere a hangulat megteremtésének is, tipikusan olyan, aki még egy telefonkönyvet is élvezetessé tudna tenni. Apránként építi fel a feszültséget, mindig csak egy picivel többet ad hozzá, így lesz a könyv nagyjából a fele után szó szerint letehetetlen.
A két főszereplő nem is lehetne különböző. Straitley régi vágású ember a szó jó értelmében, imádja a tanítást és a St. Oswaldot, ragaszkodik a megszokott dolgaihoz és nem örül a modernizálódásnak. Ezzel szemben Rebecca Buckfast megtestesíti a modern nőt: gyermekanyából tanárnő, majd igazgató lett egy olyan intézményben, ahol a nőket még mindig csak akkor kedvelik, ha csendesek, kedvesek és nem gondolkodnak sokat. A kötet egyfajta feminista kiáltvány is, amely alaposan bemutatja, milyen buktatókon, akadályokon és ellenálláson keresztül vezetett az út az igazgatói székbe egy fiatal és szemrevaló nőnek. Jó ötlet volt bevonni a történetbe Mr. Kispofát, a folyton zajt csapó vízcsöveket és a paranoiát. Egy idő után az olvasó sem tudja már eldönteni, hogy csak az elméje játszik-e a szereplővel, vagy ezek a dolgok tényleg megtörténnek.

Izgalmas, feszült, sötét és elgondolkodtató lélektani dráma a Mint pók a kulcslyukon, ami lassan, de biztosan rabul ejti az olvasót, akárcsak egy mesterien szőtt pókháló. Az első néhány fejezetet leszámítva önállóan is teljesen élvezhető és érthető a történet, úgyhogy bátran ajánlom azoknak is, akik hozzám hasonlóan most először járnának a St. Oswaldban.
És akkor most részemről jöhet a többi rész is. Csak most sorban.

A könyv adatai
Eredeti cím: A Narrow Door (2021) 
Kiadó: Libri Könyvkiadó
Sorozat: St Oswald
Fordító: Szűr-Szabó Katalin 
Kiadás: Füles kartonált
Oldalszám: 508
Kiadás éve: 2023
Moly

Joanne Harris új regénye, a Mint pók a kulcslyukon ismét az ódon, patinás St. Oswald fiúiskola falai közé kalauzolja az olvasókat, ami a reformok után már nem fiúiskola többé. A felújítási területről előkerülő holttesttel régi, eltemetett titkok és sérelmek is előkerülnek. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, és nyerjetek egy példányt a kötetből!

Nyereményjáték

Joanne Harris a hangulatteremtés mestere, könyveinek stílusa azonnal felismerhető, hiszen azonnal magával ragadja az olvasókat. Magyarul is számos kötete olvasható. Játékunkban minden állomáson elrejtettük egy-egy főszereplője nevét a könyveiből. Keressétek meg őket, állítsátok sorba a betűket és írjátok be a Rafflecopter megfelelő rubrikáiba!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista
04.18: Könyv és más
04.21: A Szofisztikált Macska
04.24: KönyvParfé


Mint pók a kulcslyukon

Fülszöveg

A patinás, több mint ötszáz éves múlttal rendelkező yorkshire-i gimnázium, a St. Oswald fiúiskola életében bekövetkezik az elképzelhetetlen: Rebecca Buckfast személyében kinevezik az intézmény élére az első női igazgatót. Rebecca Buckfast elszánt, ambiciózus nő, aki mindent megtesz azért, hogy sikeres legyen ebben a férfiak uralta világban.
Miközben a tanárok és a diákok próbálnak alkalmazkodni az új helyzethez, újabb esemény forgatja fel az iskola életét: Roy Straitley latin tanár tanítványai az iskola új szárnyának építkezésén emberi maradványokat fedeznek fel. Staitley azonnal értesíti az igazgatónőt, ám amikor beszámol neki a fejleményekről, úgy érzi, hogy a nőt nem éri váratlanul a holttest felbukkanása…
Vajon köze van a holttestnek Rebecca Buckfast múltjához és ahhoz, hogy a bátyja sok-sok évvel ezelőtt eltűnt, ő maga pedig bátyjának egykori iskolájában vállalt tanári állást? Buckfast kész elmesélni élete történetét Stratileynek, a kérdés csak az, mennyire lehet megbízni az emlékeiben, mennyire őszinték a szándékai, és vajon mire készül most…
*
A leginkább a Csokoládé szerzőjeként ismert Harris a pszichothriller műfajában is jeleskedik. A St. Oswald magániskolában játszódó kötetekben Harris sötét oldala jelenik meg, és a szerző biztos kézzel, egyszerre szórakoztató és elborzasztó módon mutatja meg nekünk az emberi lélek egészen bizarr oldalait.