örökösök viadala
Ifjúsági,  Könyvajánló

Jennifer Lynn Barnes: Örökösök viadala

Ritkán olvasok YA könyveket, nem is igazán állnak közel hozzám, így gondolhatjátok, hogy mennyire jónak kellett tűnnie az Örökösök viadala beharangozójának ahhoz, hogy felcsillanjon miatta a szemem. És pedig felcsillant! Nem csupán azért, mert a fordító az a Tóth Tamás Boldizsár, akinek a Harry Potter sorozat briliáns magyarítását is köszönhetjük, hanem a fülszöveg is kecsegtető volt. Mesés örökség, intrikus gazdagok, rejtély, fejtörők és a cím miatt némi Éhezők viadala-utánérzés. Ugyan ki ne ugrana be ezeknek?!

Finoman fogalmazva sem a legjobb időszakomban került hozzám a könyv, de nagyon hálás vagyok érte, mert időnként sikerült egy kicsit kirántania a saját fejemből. Hogy milyen a Netflix sorozat belőle? Bedőltetek, mi?! Nos, egyelőre nincs olyan, de abban biztos vagyok, hogy ezt a sztorit előbb-utóbb felkapják a filmesek, mert az egész úgy van megírva, mintha eleve képernyőre szánta volna a szerzője.

Avery Ginks nem éppen átlagos tizenhét éves. Édesanyja halála után a nővére neveli, akivel csak az apjuk közös. Avery az átlagnál okosabb lány, de hamar megtanulta, hogy ne keltsen feltűnést, így szépen meglapul és csak az érettségit várja, hogy felvételizhessen az álomszakra. Egy nap betoppan egy feltűnően gazdag és kissé felfuvalkodott fiú, Grayson Hawthorne, és közli Averyvel, hogy részt kell vennie egy végrendelet felolvasásán. A végrendelet nem másé, mint az ország leggazdagabb emberéé, akinek két lánya és négy jóképű, elszánt unokája csak a milliárdok megkaparintására vár. Ám kiderül, hogy a vén Hawthorne, aki igencsak szerette a fejtörőket és a feladványokat, másképp gondolja ezt az örökség-dolgot. Avery örököl mindent, de csak akkor, ha beköltözik a titkokkal, rejtekhelyekkel és kódokkal teli kastélyba – a sértett rokonok mellé. A négy fiú vegyesen fogadja a jövevényt, de hamar rájönnek, hogy Avery is része a nagyapjuk utolsó, legnagyobb feladványának. Vajon megfejtik, mielőtt Avery életére tör valaki?

Örökösök viadala

Olyan volt ez a könyv, mint egy minőségi tini szappanopera. Adott a szegény, de jószívű lány, aki mesés vagyonhoz jut, és szembekerül a gazdagok és szépekkel, akik pedig mindent megtesznek, hogy kitúrják őt az örökségből. A jóképű ellenséget (akiből mindjárt négy is van a könyvben) persze rabul ejti a lány szépsége és esze, de ezt mindvégig tagadja másnak és magának is, de ennek ellenére ott van az a bizonyos szikra, ami minden találkozásnál kissé jobban perzsel. És itt kastély, amiben minden csupa rejtély, jel, utalás, titkos ajtó vagy éppen rejtekhely. A bogaras nagypapa, akinek a szándéka végig ismeretlen és persze az eltemetett családi titkok és hazugságok tömkelege, amik szépen lassan tárulnak fel Avery előtt.

Ami kicsit furcsa volt az én YA-hoz nem szokott ízlésemnek, hogy a románc terén nem elégedtünk meg egy, maximum két fiúval. Nem, itt Avery négyből hárommal igencsak kacérkodott, a negyedikkel csak azért nem, mert az a lány nővérére hajtott rá inkább – de kétség nem fér hozzá, hogy más esetben ez egy ötös románc is lett volna. Nekem ez a szitu kicsit kevésbé volt átérezhető, de fogjuk rá, hogy öreg vagyok már ehhez.

Az Örökösök viadala egyébként egy nagyon jól megírt könyv, elképesztően olvasmányos, élvezetes és izgalmas is. Lehet közben találgatni, hogy aztán ne jöjjön be a tippünk (vagy éppen igen), és a főszereplő is olyan karakter, akit könnyű megkedvelni, még ha vannak fura dolgai is. A mellékszereplőkkel már más a helyzet, a négy fiúból talán csak Jamesonnal tudtam igazán egy hullámhosszra kerülni, a többiek kicsit „távolságtartóbbak” maradtak – Grayson kifejezetten idegesítő ezzel a gazdag, szexi, könyörtelen imidzsével, amiből már láttunk eleget az idősebbeknek célzott nem éppen szépirodalomi művek berkein belül. Simán látom magam előtt a csávót egy korbáccsal a kezében kéjes tekintettel közeledni, szóval nem kedveltem meg annyira, ha őszinte akarok lenni.

A rejtélyek tényleg megdolgoztatják az olvasót is, akaratlanul is elkezdesz te is nyomozni, gondolkodni, kombinálni és természetesen úgysem az lesz, amit gondolsz, de tényleg nagyon magával tud ragadni a könyvnek ez a kissé múlt századi hangulata, ami javarészt a helyszínnek köszönhető. A Texas közepén álló birtok egy kisebb kastély, óriási erdővel körbezárva. Hogy kik és miért, milyen módon próbálnak meg Averynek ártani, az szinte a legutolsó fejezetekig rejtély marad, ahogyan az is, hogy mi célja volt az öreg Tobias Hawthorne-nak bevonni egy számára ismeretlen fiatal lányt az örökségbe. És mivel ez a könyv egy duológia első kötete, természetesen garantált a szemét függővég is, ami után csak nézel magad elé ködös tekintettel, hogy na ezt így ne, azonnal ide a következőt!!!

Nem azt mondom, hogy az Örökösök viadala volt életem könyve, de nagyon szerettem olvasni, várom a folytatást és annak ellenére is tetszett, hogy akadtak benne számomra következetlen vagy épp ki nem fejtett elemek. Az egész könyv olyan, mint egy jófajta szappanopera, csak szerencsére a romantikus szál sok más egyéb izgalommal és rejtéllyel is fűszerezett, így nem üli meg a gyomrát még az ilyen finnyás YA fogyasztóknak sem, mint én.

A könyv adatai
Eredeti cím: The Inheritance Games
Kiadó: Animus
Fordító: Tóth Tamás Boldizsár
Kiadás: Puhatáblás
Oldalszám: 400
Kiadás éve: 2021
Moly
Örökösök viadala

Jennifer Lynn Barnes egy olyan csavaros történetet hozott el nekünk, amiben semmi sem az, aminek látszik. Avery egy nem várt örökség miatt belecsöppen egy különleges életbe, és kap vele egy még különlegesebb családot, aminek a tagjai mind-mind titkokat rejtegetnek. De az igazi titok az, hogy miért hagyta rá az idős Tobias Hawthorne ezt a mesés vagyont, ha nem kötik rokoni szálak a lányhoz? Vagy mégis? Avery miközben próbál rájönni az elé kerülő rejtélyekre, a Hawthorne-házban élő fiúk nem könnyítik meg az életét. 

Az Animus Kiadónál megjelent regény egy izgalmas történet bemutatkozó kötete, amiről a Blogturné Klub 10 bloggere mesél nektek. Tartsatok velünk a turnén, aminek a végén természetesen nem áruljuk el, hogy ki nyeri az Örökösök viadalát, de meghozzuk a kedvedet ahhoz, hogy te is megismerd Avery-t, és a szexi örökös fiúkat, akik mindenre képesek, hogy a rejtvények végére járjanak! Tarts velünk a turnén, és nyerd meg a kiadó által felajánlott Örökösök viadala regény egyik példányát! Csatára fel! 

Nyereményjáték

Szereted a rejtélyeket, és a titkos kódokat? Ha te is jó vagy ebben, mint Avery és a Hawthorne-fiúk, akkor itt az idő, hogy bebizonyítsd ezt. Minden blogon találsz egy anagrammát, ami egy Agatha Christie könyv címét rejti. A te feladatod pedig rájönni erre, és a helyes címet beírni a blog Raffecopter dobozába. Hajrá! Nyomozásra fel!

Gyűl jobb kiás okos 

a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek

04.23. – Könyvvilág
04.25. – Zakkant olvas 
04.27. – A Szofisztikált macska
04.29. – Sprit Bliss Sárga Köves út
05.01. – Fanni’s Library 
05.03. – Olvasónapló
05.05. – Könyv és más
05.07. – Kelly és Lupi olvas 
05.09. – Readinspo
05.11. – Flora the Sweaterist


Fülszöveg

Avery ​pontosan tudja, mi kell a szebb jövőhöz: túlélni a gimit, szerezni egy jó egyetemi ösztöndíjat, aztán irány a nagyvilág. Az élete azonban egyik napról a másikra megváltozik, amikor kiderül, hogy a kőgazdag Tobias Hawthorne ráhagyta a teljes vagyonát. A dologban az a legfurcsább, hogy a lány nem is ismerte az idős férfit, és fogalma sincs, mivel érdemelte ki az ölébe hulló milliárdokat.

Az örökséget viszont csak egy feltétellel kaphatja meg: ha beköltözik a kastélynak beillő, titkos folyosókkal és kódokkal teli Hawthorne-házba. Ez még nem lenne vészes, de ott laknak a hoppon maradt rokonok is, köztük Tobias unokái: négy veszélyesen vonzó, zseniális srác, akik abban a hitben nőttek fel, hogy egy napon milliárdok szállnak rájuk. Az örökség legfőbb várományosa, Grayson pénzéhes szélhámosnak tartja Averyt, és mindent elkövet, hogy elüldözze. Öccse, Jameson nagyapjuk utolsó feladványának tekinti a lányt – fejtörőnek, amit meg kell oldaniuk ahhoz, hogy megértsék, miért hagyta Tobias Hawthorne egy vadidegenre a vagyonát.

Averynek két választása van: vagy elmenekül, és ezzel lemond az örökségről, vagy beszáll a játékba, amelyben az élete a tét.