A párizsi könyvtár
Történelmi fikció

Janet Skeslien Charles: A párizsi könyvtár

Idén tudatosan távolt tartottam magam a háborús és holokausztos könyvektől, mert az előző évben túltoltam a témát és emiatt egy kicsit besokalltam. A párizsi könyvtár volt az egyik olyan könyv idén, amire azt mondtam, hogy képtelen lennék kihagyni, mert ha egy könyvben könyvtár, könyvesbolt, vagy csak simán könyvek vannak, az menthetetlenül magához vonz.

1939-ben járunk, Párizsban. Odile, a fiatal lány álmai állására jelentkezik a  párizsi Amerikai Könyvtárba. Odile gyerekkora óta a könyvek bűvöletében él és minden vágya, hogy saját keresettel rendelkező, független nő legyen, habár a családja nem örül az ambícióinak. Rendőrfőnök apja férjhez akarja adni és ennek érdekében mindent be is vet, sorra hívja a beosztottjait vacsorára. Miután Odile megkapja a munkát, a könyvtár a második otthonává, munkatársai és előfizetőik pedig második családja lesznek és még a szerelem is rátalál. Az idilli napokat beárnyékolja a közelgő háború, de senki nem hiszi igazán, hogy valóban nagy baj lehet. Aztán amikor Odile bátyja a frontra megy, majd a németek megszállják az országot, minden megváltozik. A könyvtár jövője kérdéses, betiltják a könyvek egy részét és a zsidókat kitiltják a könyvtárból. Az alkalmazottak a végsőkig kitartanak, hisznek abban, hogy a könyvek mindenkit megilletnek és különféle veszélyes helyzetekbe sodorják magukat
A másik szál egy montanai kisváros a nyolcvanas években. Itt él Lily, a kamaszlány, aki élete legnagyobb tragédiája után a furcsa, magányos özvegy szomszédasszonynál, Odile-nál talál menedéket. Ahogy egyre közelebb kerülnek egymáshoz, Lily annál többet tud meg Párizsról, Odile pedig kénytelen szembenézni a múltjában történt dolgokkal.

Az olvasás menekülést kínál, gondolkodást valami másról, és a gondolkodás magányát.

A párizsi könyvtárt olvasni olyan, mintha belépnél egy másik világba. A könyvek szeretete, a könyvtár hangulata és a szereplők mind annyira otthonossá és bensőségessé teszik a történetet, hogy azt még a háború borzalmai sem tudják eltörölni. Az irodalom és a könyvek igazi menedéket nyújtottak mindenkinek és szívmelengető volt, hogy akkoriban tényleg mennyire fontos és hétköznapi dolog, már-már létszükséglet volt az olvasás – olyannyira, hogy még a frontra is könyvcsomagokat küldtek és gyűjtöttek, hogy ezzel segítség a katonákat lélekben túlélni. Odile a családja révén szerencsés volt, de nem mondható ez el minden szereplőről. A külföldiek (akikből bőven akad egy amerikai könyvtárban) mind üldözötté váltak, éppen úgy, ahogy a zsidók is és sajnos a besúgókból sem volt hiány.

Ami a legszebb volt, az a könyv végén található szerzői kiegészítés, amiből kiderült, hogy a könyvtár és a szereplők egy része valóban létezett, és ugyan a könyv nagy része fikció, de valós történések morzsáiból lett összegyúrva.
Odile igazán szerethető, de esendő főszereplő, akit nagyon kedveltem fiatalként is, de idős asszonyként még inkább. Szívmelengető volt látni, hogy annyi veszteség után milyen szeretettel és bölcsességgel fordult Lily felé, aki életének egy nehéz szakaszában talált rá és végül egymást tanították és gyógyították meg.

Nagyon szerettem a sok könyves utalást, a remek ételeket (folyamatosan recepteket gugliztam) és az otthonos, kuckós atmoszférát. Hiába a sok borzalom és a háború sötétsége, A párizsi könyvtár tele van reménnyel és szeretettel. Nagyon ajánlom!

A könyv adatai
Eredeti cím: The Paris Library
Kiadó: Libri
Fordító: Csáki Judit
Kiadás: Füles kartonált
Oldalszám: 470
Kiadás éve: 2021
Moly
A párizsi könyvtár

Janet Skeslien Charles történelmi regénye két idősíkon játszódva fedi fel a benne rejlő titkokat. A főhősnők mellett nagyon fontos szerepet kapnak benne a könyvek és könyvtárak, úgyhogy igazi könyvmoly csemege a történet. Ha bloggereinkkel tartatok megnyerhetitek a Libri Kiadó által felajánlott könyvet is.

Nyereményjáték

Mivel a könyvben fontos szerepet játszik a könyvtár, mint intézmény, a játék is ide kalauzol benneteket. Minden állomáson egy magyarországi könyvtárról találtok képet, megfejtésnek a könyvtár nevét kell beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

10.16. Olvasónapló

10.18. A szofisztikált macska

10.20. Csak olvass


A párizsi könyvtár

Fülszöveg

1939-et írunk, és Odile Souchet, a fiatal párizsi lány nem is lehetne boldogabb: felveszik könyvtárosnak az impozáns Amerikai Könyvtárba, és a jóképű Paul személyében a szerelem is rátalál. A náci csapatok bevonulása azonban egy csapásra véget vet az idillnek, és Odile világa összeomlani látszik. Hogy megmentse mindazt, ami fontos a számára, munkatársaival csatlakozik az ellenálláshoz, és úgy harcol, ahogy lehetőségei engedik: a könyvek segítségével. Heroikus küzdelmük ellenére Odile-nek hamarosan szembe kell néznie a szörnyű igazsággal: valaki elárulta.

1983: Lily, a Montanában élő magányos kamasz lány felfigyel idős szomszédjukra, Mrs. Gustafsonra, akit a helyiek csak úgy hívnak, „a háborús menyasszony”. Ki ez a rejtélyes nő, és miért költözött a kisvárosba, ahová látszólag semmi sem köti? Lily kutatni kezd az öreg hölgy múltja után, és egyre több közös vonást vél felfedezni kettejük között. Egy nap sötét titokra bukkan, amely az egész addigi életüket megváltoztathatja…

Janet Skeslien Charles lebilincselő regénye varázslatos óda a könyvekhez, a barátsághoz, Párizshoz, és nem utolsósorban azokhoz a hétköznapi hősökhöz, akik sokszor ott munkálkodnak, ahol a legkevésbé sejtenénk.