Pszichotriller

Jane Corry: A férjem felesége

Figyelemfelkeltő cím, hívogató borító és izgalmas fülszöveg – naná, hogy a megjelenés óta a kívánságlistám élén csücsült Jane Corry könyve. Fordulatos pszichológiai thrillerként harangozza be a történetet a hátlap, nyilván erre is számítottam. Végül egy kicsit mást kaptam tőle, mint amit vártam, viszont egyáltalán nem bánom, mert A férjem felesége sokkal többet rejt magában, mint egy hagyományos pszichothriller.

Amire vágyunk,  és amire szükségünk van az életben, az két különböző dolog. A halál helyezi perspektívába a feleket. 

Két szereplő – a frissen házasodott, kezdő jogtanácsos Lily, és a szomszédjukban lakó olasz kislány, Carla –  szemszögéből olvashatjuk a történetet, ami két nagyobb részre osztható. Az első felében 2000-et írunk, a második részben pedig ugrunk egy nagyot az időben, egész pontosan tizenkét évet. Nagyon nehéz a történetről úgy írni, hogy ne spoilerezzek, de közben mondjak is valamit, ugyanis a könyv nagy részében nem is igazán a történetnek, hanem a szereplők  viselkedésének, egymáshoz való viszonyának és az ő döntéseiknek van súlya. Ez a sok apró dolog adódik végül össze a fináléhoz, ami viszont már igazán pszichothrillerhez méltó lesz.

DSC_0109

A férjem felesége nem az a típusú könyv, amitől halálra izgulja magát az ember, ennek ellenére képes volt annyira magával ragadni, hogy a nap minden részében ezen járt az eszem. Lily az állandó piszkálódásával és titkolózásával nem tudott megnyerni magának, de a gyenge jellemű művészlélek Edtől sem estem hanyatt. Képtelen voltam elképzelni, hogy a való életben ez a két ember valaha is összeházasodott volna, nem hogy még együtt is maradnak. Carla karaktere üdítő volt abból a szempontból, hogy az anyjával együtt behoztak egy újfajta szemléletmódot a könyvbe, de mint ember, egyikük sem brillírozott. Az, hogy Carla végül milyen felnőtt lett, predesztinálva volt az anyjától kapott nevelés által. Mennyire romboló tud lenni néhény jelentéktelennek tűnő megjegyzés egy kilenc-tízéves gyerek számára, aki még csak most próbálja megérteni a  körülötte lévő világot és az embereket!

A mama nem engedte meg otthon az édességet, csak ha Larry hozta. Az édességtől elhízik az ember, és akkor nem lesz fiúja, aki fizeti helyette a lakbért.

Néhány mellékszereplőt leszámítva nincsenek különösebben pozitív karakterek, viszont mindenki annyira eleven, annyira igazi, hogy szinte kiugranak a lapok közül. Nem kedveltem meg senkit, ellenben megértettem és átéreztem, hogy miért olyanok amilyenek, miért tesznek meg bizonyos dolgokat, és miért hazudnak, ha éppen úgy alakul. Több szereplő kapcsán is felmerül az autizmus, pontosabban az Asperger-szindróma témája és nagyon tetszett, hogy a szerző mennyire reálisan ábrázolja a betegséggel küzdő emberek viselkedését, gondolkodását, illetve a velük való bánásmódot. Az egyetlen, akivel nem tudtam zöld ágra vergődni, az pont az egyik ilyen autisztikus személyiségjegyeket mutató szereplő –  Joe – volt, aki szerette igencsak sajátságosan intézni a dolgokat, de nem igazán értettem, hogy mi is volt tulajdonképpen a célja.

DSC_0110Minél jobban haladunk a történetben, annál több gondolat és kérdés születik az olvasóban. Hol húzódik a határ a jó és a rossz között? Egy kis hazugság még megbocsátható? Miért unjuk meg azt, amit végre sikerül megszereznünk? A becsület vagy a dicsőség ér többet?
Volt benne néhány elem, ami egy kicsit logikátlannak tűnt, vagy éppen feleslegesnek, de összességében ez egy igazán remek könyv lett, ráadásul ne feledjük, hogy a szerző debütáló kötetéről beszélünk.

A férjem felesége egy lassú sodrású, fokozatosan építkező történet, amiben a fő hangsúly a szereplők jellemén és egymással való kapcsolatán van. Könnyen magával ragadja az olvasót, nem ereszt könnyen, viszont aki körömrágós, gyomorgörcsös izgalomra vágyik, annak majdnem a végéig kell várnia. Ha azonban szeretitek az egymásba fonódó, szövevényes szálakat és az elgondolkodtató cselekményt, akkor ez a ti könyvetek!

öttappancs-2

Jane Corry – A férjem felesége
Eredeti cím: My Husband’s Wife
Kiadó: 21. Század Kiadó
Fordító: Borbély Judit Bernadett
Puhakötés, 430 oldal
Kiadás éve: 2017
Beleolvasó

2138603A SZERZŐRŐL
Jane Corry angol író és újságíró. Olyan lapoknak írt, mint a The Daily Telegraph és a Woman. Három évig dolgozott rezidens íróként egy szigorúan őrzött börtönben. Itt testközelből tanulmányozhatta a rabok és a fogvatartók kapcsolatát és viselkedését. Debütáló sikerkönyvét, A férjem feleségét ez az időszak inspirálta. Manapság írói workshopkat tart, irodalmi fesztiválokon lép fel és az Oxfordi Egyetemen is tanított kreatív írást. Devonban él második férjével, aki egyben a gyermekei keresztapja is. Szeret a tengerparton kocogni a kutyájával, úszni, teniszezni, jogázni és természetesen olvasni. Második regénye Blood Sisters címmel jelent meg tavasszal.