A madártollas gyilkosságok
Könyvajánló,  Thriller

James Patterson & J. D. Barker: A madártollas gyilkosságok

Szerintem már milliószor leírtam, mennyire szeretem J. D. Barker könyveit, a Dracul óta simán a kedvenc szerzőim között tartom számon, és elképesztően boldog voltam, amikor kiderült, hogy a Szíve helyén sötétség után szinte azonnal új Barker könyvet hoz el az Agave a magyar olvasóknak. Zseni a pasas, ezt szeretném előre leszögezni, még akkor is így gondolom, ha éppen nem minden könyve lesz a szívem csücske.

A madártollas gyilkosságok nem lett az. Láttuk már a Draculnál, hogy nem rossz dolog az, ha Barker társszerzőként működik együtt valakivel. Ezúttal James Patterson, a csillió könyves bestseller szerző volt az írótársa – akitől egyébként szintén olvastam már Az elnök eltűnt című könyvet, amit elképesztően imádtam.

A sztori észveszejtően izgalmas és fordulatos, gyakorlatilag olyan, mint egy őrült száguldás, egyetlen perc nyugalom vagy üresjárat nincsen benne. A főszereplő egy testvárpár, Michael és Megan Fitzgerald, akiket egy köztiszteletben álló és híres pszichiáter házaspár nevelt fel. Michael kamionsofőr, Megan pedig pszichológiát tanul az egyetemen. Michael egy nap arra ér haza, hogy egy nő holtteste fekszik a fürdőkádjában. Fogalma nincs, ki az, de hamar a rendőrség elsőszámú gyanúsítottja lesz, hiszen egyértelmű bizonyítékuk van arra, hogy kapcsolatban állt a nővel.

A madártollas gyilkosságok

A könyv több szemszöggel dolgozik. Olvashatjuk egyrészt Michael oldaláról a dolgokat, aztán ott van Megan írásos vallomása, amit saját maga vet papírra a rendőrségnek, időrendben. Továbbá a nyomozók és a testvérpár nevelőanyjának gondolataiban is betekinthetünk. Szóval nem egy uncsi kötet, az már biztos.
Hamar kiderül, hogy az a bizonyos házaspár nem volt éppen mintaszülő, hanem kísérleti nyúlnak használták Michaelt. A könyvben bejárjuk fél Amerikát, miközben az FBI Michaelt üldözi és néhány fejezet után el is jutunk addig a pontig, amikor ezer százalékos biztossággal tudjuk és sejtjük, hogy nincs itt semmi látnivaló, ez bizony egy csodás példánya a tudathasadással operáló regények és filmek halmazának. Az írók pedig nem is nagyon igyekeznek elterelni erről az egyszeri olvasó figyelmét, szinte már gyanúsan nem akarják, hogy mást gondoljunk. Ez azt eredményezi, hogy az előbb említett egyszeri olvasó elkezd azon agyalni, hogy mi van, ha tényleg más lesz a csavar és ez az egész rémálom meg furcsa nyomok talán valóban igazak és nem csak egy megbomlott elme szüleményei.

Végig azt éreztem, hogy ez leginkább Patterson könyve, benne a sok akciójelenet és pörgős, filmszerűen zajló cselekmény egyértelműen az ő kézjegye, míg Barker az én ízlésemnek túl kevés kibontakozási lehetőséget kapott, hiányoltam a lélektani mélységet, amit már annyira megszoktam és megszerettem az előzőleg olvasott regényeiből.
Ezen még túl is tudnék lendülni, de a befejezést követően egyszerűen elképesztő katyvasz lett a fejemben. Eleinte nem voltam biztos magamban – arra gondoltam, hogy talán túl figyelmetlenül olvastam a könyvet, ezért érzek annyi hiányosságot és logikai bakit a befejezést követően, de aztán ahogy elkezdtek szállingózni molyra az értékelések, megnyugodtam, mert másnak is szöget ütött a fejébe az a sok ellentmondás és logikátlanság, amik a vége után átgondolva feltűnnek. Hogy ez szerkesztési hiba-e vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy a két író valahol félúton elveszett egy kicsit a részletekben? Jó kérdés.

Ettől függetlenül tudom ajánlani A madártollas gyilkosságokat mind a thrillerek, mind az akcióregények kedvelőinek, mert izgalomban és feszültségben aztán tényleg nincs hiány és a befejezés sem az, amire mind az ötszáz oldalon keresztül számít az ember. Tisztességes iparosmunka, ami szinte kiabál a megfilmesítésért.

A könyv adatai
Eredeti cím: The Coast-to-Coast Murders
Kiadó: Agave
Fordító: Bosnyák Edit
Kiadás: puhatáblás
Oldalszám: 512
Kiadás éve: 2021
Moly

Izgalmas szerzőpárost mutatott be nemrég az Agave Könyvek. Ők nem más, mint James Patterson, és J.D.Barker, akik egyéniben már sokak kedvence, ám együtt egy elképesztően pörgős és nagyon csavaros regényt jegyeznek. A madártollas gyilkosságok egy súlyos pszicho-thriller, amit nem tudsz letenni, ha egyszer belevágsz.

Tarts velünk és a Blogturné Klub 4 bloggerével, akik elmesélik az élményeiket A madártollas gyilkosságok című regényről, amit a turné végén te is megnyerhetsz magadnak. Felkészültél? 

Nyereményjáték

A madártollas gyilkosságokban központi szerepet kap egy bizony madár, és annak a tolla. A Blogturné Klub bloggereinél most megtalálhatsz egy érdekes madárfajt, ami Magyarországon is megfigyelhető. Mindegyik blogon látsz majd egy képet, a feladatod, hogy felismerd a madarat és beírd a Rafflecopter dobozba. A szerencsés ornitológus a turné végén megnyerheti A madártollas gyilkosságok című könyvet az Agave Kiadó felajánlásából. Hajrá! 

Az egyik legközismertebb madarunk, mellyel főként a településeken találkozhatunk. Döntő többségben gabonamagvakkal, valamint gyommagvakkal táplálkozik, de csigákat, és elenyésző mennyiségben rovarokat is fogyaszthat. Állandó madár. Télen kisebb-nagyobb csapatokba verődhet, de nagyobb távolságokra ilyenkor sem kóborol. Nem védett madár.

a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő blogok listája: 

06.02 – Csak olvass!
06.05. – Zakkant olvas
06.07. – A Szofisztikált macska
06.09. – Könyv és más


Fülszöveg

 Michael ​és Megan Fitzgerald örökbe fogadott testvérek – Michael kamionsofőr, Megan pedig pszichológiát tanul az egyetemen –, akik borzalmas közös múlton osztoznak és csak egymásban bízhatnak. A nevelőszüleik híres intellektusok, egy kiváló diplomával rendelkező pszichológus és egy elismert pszichiáter, akik sajátságos kísérleti környezetben nevelték fel fogadott gyerekeiket, ami bár megóvta őket a világ kegyetlen realitásától, ugyanakkor sötét titkokat is kényszerített rájuk.

Los Angelesben Garrett Dobbs nyomozó és Jessica Gimble FBI-ügynök egyesített erővel dolgozik egy gyilkossági ügyön. Találnak is egy gyanúsítottat, és letartóztatják, de ekkor valaki elkövet egy ugyanolyan gyilkosságot. Majd még egyet. Aztán már nemcsak Los Angelesben, hanem az ország különböző részein. A nyomozók felfigyelnek a négytagú Fitzgerald családra: lehet közük a gyilkosságokhoz?

Dobbs és Gimble versenyfutásba kezd az idővel, és átszelik az egész országot Kalifornia partjaitól egészen New York államig, hogy megállítsanak egy rendkívül találékony és elmebeteg sorozatgyilkost, akinek olyan sötét és furcsa étvágya van, hogy ellene a logika és a tapasztalat már nem segít.