Gasztroregény

Jacky Durand: Apám receptjei

Nagyon kedvelem a francia irodalmat, így amikor megláttam, hogy egy francia gasztroregény érkezik magyarul, tudtam, hogy ezt nem hagyhatom ki. Nem csak enni imádok ugyanis, hanem azt is élvezem, ha ételekről olvashatok és olyanokról, akik a szívüket-lelküket is beleteszik a tányérba. A fülszöveg olyan olvasmánnyal kecsegtetett, ami egyszerre megható és életigenlő, és ami egy család mellett még egy vendéglő életébe is bepillantást enged.
Ez a könyv pontosan ilyen, ráadásul a végén található függelékben még néhány, a könyvben említett étel receptjei is helyet kaptak.

Az Apám receptjei egy vékonyka kis könyv, amely terjedelme ellenére mégis sok mindent magába tudott zsúfolni. Van itt apa-fiú kapcsolat, felnövéstörténet, egy csomó ínycsiklandozó étel, halál és persze szerelem. Emellett bekukkanthatunk egy kicsit a szakács szakma rejtelmeibe, hogy lássuk: ezt csak szívvel és lélekkel lehet igazán jól csinálni. Tulajdonképpen maga az élet elevenedik meg ebben a regényben, amelyet Julien, a fiú mesél el, miközben apja, Henri halálos ágyánál visszaemlékezik a közös életükre. Henri a Virágos Állomás nevű étterem séfje, fia pedig a konyhában nőtt fel, nem csoda hát, hogy őt is hamar rabul ejti a gasztronómia világa.

apam_receptjei.jpegOlyan furcsán megindító ez a kis könyv, átitatja a bánat, de mégsem hangolja le az olvasóját. A fülszöveg alapján azt hihetnénk, hogy főszereplő Henri úr, de igazából ez inkább a fiú, Julien regénye. Vele vagyunk minden fontos életeseménynél, mint amikor „elárvul”, amikor először szerelmes lesz, amikor pályát kell választania, amikor szembeszegül az apja akaratával és vele vagyunk annak halálos ágyánál is. A könyv lapjait ízek és illatok itatják át, hiszen Julienék kis családjában a szeretet nyelve az étel, illetve annak közös elkészítése, nem csoda hát, ha felnőttként a fiú követni akarja apja nyomdokait. Ebből persze nem várt konfliktus kerekedik, Henri ugyanis egész más sorsot szán a fiának: szeretné, ha fehérgalléros értelmiségi lenne, nem egy „proli”, aki a konyhában gürcöl hajnaltól késő éjjelig, hiszen annak idején ő csak kényszerűségből kötött ki a fakanál mellett. Julien egyik nagy lelki krízise is ez: hogyan lehet a bölcsész értelmiséglétet és a szakácsmesterséget összehangolni?
A cselekmény nagyon gyorsan pereg, a gyermek Julienből hamar végzős egyetemista és dolgozó felnőtt lesz, de ez a sietség nincs kárára a cselekménynek, érzéseim szerint sikerült elkerülni felszínesség csapdáját.

– Mindennél jobban szeret.
– Igen, de rosszul.
– Mindenki úgy szeret, ahogy tud.

Sejtettem, hogy tetszeni fog, de nem számítottam rá, hogy ennyire magával ragad majd ez a röpke 190 oldal. Azt hinné az ember, hogy ennyi helyre lehetetlen bezsúfolni sok eseményt vagy éppen kidolgozni a karaktereket, de Jacky Durand hibátlanul megoldotta a feladatot. Amellett, hogy egy szépen végigvezetett és lezárt történetet kaptunk, minden szereplője – a mellékszereplőktől kezdve a két főszereplőig – egy igazi egyéniség, olyan igazi hús-vér karakterek, akiket akár mi is ismerhetnénk a szomszédból.
Ha szeretitek a franciás hangulatot, ha szerettek ínycsiklandó ételekről olvasni és érdekel egy bonyolult apa-fia kapcsolat, illetve egy felnőtté válás története, akkor semmiképpen se hagyjátok ki ezt a könyvet.

o_ttappancs-2_11.jpg

A könyv adatai
Eredeti cím: Le cahier de recettes
Kiadó: Park Kiadó
Fordító: Bognár Róbert
Puhatáblás, 216 oldal
Kiadás éve: 2020
Moly

megveszem_1_-2.jpg

94960297_3036831746353771_6702318322496569344_o.jpgJacky Durand újságíró és gasztroblogger érzékeny regényében egy burgundiai kisvárosba kalauzol bennünket, ahol egy vendéglő mindennapjain keresztül ismerhetjük meg egy apa és fiú különleges kapcsolatát. A regényből nem csak egy fiatal fiú fejlődéstörténetét és egy család sorsát ismerhetjük meg, hanem a hagyományos francia konyha ízeit is. Tartsatok bloggereinkkel a hét állomáson át, és nyerjétek meg a Park Kiadó által felajánlott két példány egyikét!

Nyereményjáték

A regényben fontos szerepet játszanak a különböző alapanyagok és ételek, így mostani nyereményjátékunkban a Virágos Állomás vendéglő étlapjára látogatunk. Keressétek meg a bejegyzésekben a kiemelt betűket, és a helyes sorrendbe téve őket írjátok be az adott étel nevét a rafflecopter doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

04.30. Könyv és más
05.02. Flora the Sweaterist
05.04. Spirit Bliss Sárga könyves út
05.06. A Szofisztikált Macska
05.08. Csak olvass!
05.10. Csak olvass! (Extra)
05.12. Fanni’s Library


Fülszöveg:

A ​regény fő helyszíne egy burgundiai kisváros vendéglője, ahol hagyományos francia ételek sülnek, főnek, a vendégsereg legnagyobb örömére. A főhős Monsieur Henri, a Virágos Állomás régi vágású szakácsa, egyben tulajdonosa, az elbeszélő pedig a fia, Julien, aki szenvedélyesen kuktáskodik a konyhában, amióta csak az eszét tudja.

Amikor Henri úr kómába esik, Julien ott ül az ágya mellett, és feltolulnak benne az emlékek. Megelevenednek gyerekkora hősei, apja élete társa, a szépséges, jóságos Hélene, akinek a személye körül fájdalmas titok lappang, Lulu, a fegyvertárs-másodszakács, Nicole, a tűzrőlpattant pincérnő, Gabriel, az anarchista favágó… És Julien eltöpreng: vajon hová tűnt, megvan-e még valahol vágyai netovábbja, az apai receptkönyv?

Az Apám receptjei a szeretetről szól, a történetmesélő fiúi szeretetéről és a szerző, Jacky Durand szeretetéről a (francia) konyha iránt.

A magyar kiadás függelékében a fordító Bognár Róbert jóvoltából a Virágos Állomás asztalaira kerülő ételekről, italokról tájékozódhat az olvasó.

Jacky Durand újságíró. Évek óta járja Franciaországot, riportokat, ételkritikákat ír a Libération napilapnak, állandó munkatársa a France Culture rádiónak. Továbbá gasztroblogger, és maga is szakácskodik. Számos műfajban publikál, az Apám receptjei a második regénye.