Uncategorized

J. D. Barker – A negyedik majom

dsc_2359.jpg

Ez volt az a könyv, aminek elolvastam a fülszövegét, és a következő pillanatban már nyomtam is az előrendelés gombra. Ritkán veszek ennyire hirtelen felindulásból könyvet, de mentségemre szóljon, hogy eddig még sosem bántam meg, ha így cselekedtem. A negyedik majom nagyon kecsegtetőnek tűnt, az pedig csak hab volt a tortán, hogy többek között a Hetedikhez hasonlítják a stílusát. (A Hetedik volt az egyik első film, aminek lesújtva és földig érő állal néztem végig anno a stáblistáját és ami Agatha Christie művei mellett nagy valószínűséggel megalapozta a krimi és thriller iránti szerelmemet).

Na de térjünk vissza a majmokhoz! A sztori röviden és minimális spoilerrel annyi, hogy egy embert elüt a busz. A holttest szinte felismerhetetlenné roncsolódik, azonban találnak nála egy kis dobozkát és egy naplót. Ezek alapján kiderül, hogy a város rettegett sorozatgyilkosát, a Négy Majom Gyilkost (rövidítve 4MGY) sikerült kézre keríteni, habár egészen véletlenül. A holttestnél talált dobozban egy fül lapul, ami azt jelenti, hogy van még valahol egy áldozat akit megmenthetnek, hiszen a gyilkos azonos séma alapján dolgozott. Először az áldozat fülét, majd a szemét, és végül a nyelvét küldi el a családnak, mielőtt megöli az elrabolt lányokat. Az óra ketyeg, a nyomozóknak pedig mindent be kell vetniük, hogy időben megtalálják a város egyik legbefolyásosabb emberének gyermekét.

dsc_2391.jpg

Hú, de bitang jó sztori volt! Nem volt tökéletes, de közel állt hozzá, ráadásul egy percig sem unatkoztam az olvasása közben, köszönhetően annak, hogy nagyon pörgös és változatos volt a cselekmény. A 4MGY naplójának részletei egy komplett másik könyvet eredményeztek a könyvön belül, és a végén tényleg nem tudtam eldönteni, hogy melyik sztori volt betegebb: a főszál vagy pedig a gyilkos gyerekkori visszaemlékezései. Utóbbit egyébként egy hajszállal jobban élveztem, de tényleg csak egy hajszállal. A jelenben játszódó részekben a szerző különösen jó érzékkel adagolta a feszültséget, a fogságba esett lány fejezeteinél pedig szó szerint klausztrofóbiás érzetem lett, annyira jól sikerült a helyzet átadása. Volt benne brutalitás dögivel, a gyomorforgató részek sem hiányoztak, de azt hiszem ez még a kevésbé edzett olvasók számára is emészthető mennyiség határán evickélt.

– Az első három majom írj elő azokat a szabályokat, amelyeket mindenkinek be kellene tartania, de a negyedik majom a legfontosabb.  – Sizaru – mondtam. – Sizarunak hívják. – Az ő szabálya a ne cselekedj rosszat –  magyarázta apa. – És természetesen itt van a bökkenő. Ha valaki rosszat lát vagy hall, gyakorlatilag semmit sem tud tenni ellene. Ha valaki rosszat beszél, akkor hibát követ el, de ha rosszat cselekszik… nos, ha rosszat csekeszik, akkor nincs helye a megbocsátásnak. 

A nyomozók nagyon szimpatikus karakterek voltak, és annak ellenére, hogy a főszereplő Porteren kívül nem sokat tudunk meg róluk, mégsem volt hiányérzetem velük kapcsolatban.  A gyilkos pedig kellően okos és ördögi, egyedül csak azt bántam, hogy már viszonylag hamar lelepleződött a személye körüli csavar, így a végére már nem maradt túl sok megdöbbentő dolog. Apropó, a vége! Csak és kizárólag emiatt vontam le fél tappancsot, ugyanis hiányoltam egy konkrét, végső lezárást. Reménykedem azonban, hogy talán gondolkodik valamiféle folytatásban a szerző, és ezért hagyta kényelmesen nyitva a befejezést, mindenesetre ha így lesz, én tutira vevő leszek rá.

Ha szeretitek a mozgalmas, letehetetlen és néhol brutális thrillereket, akkor feltétlenül ajánlom nektek A negyedi majmot, biztosan nem fog csalódást okozni.
Felkerült a kedvenc thrillereimet gyűjtő listámra, és utólag már nagyon örülök, hogy hallgattam a belső hangra és gondolkodás nélkül adtam esélyt neki.

dsc_2375.jpg

öttappancs-2

J.D. Barker – A negyedik majom
Eredeti cím: The Fourth Monkey (2017)
Kiadó: Agave Kiadó
Fordító: Bosnyák Edit
Puhatáblás, füles,  405 oldal
Kiadás éve: 2018


Fülszöveg| A Négy Majom Gyilkos több mint öt éve tartja rettegésben Chicago lakóit. Az áldozatai rendre fiatal lányok, módszerei és „védjegye” különösen kegyetlen. A rendőrség még ennyi év elteltével is csupán a sötétben tapogatózik, míg egy nap halálos gázolással történő balesetet jelentenek egy buszmegállóban. Kiderül, hogy az áldozat a Négy Majom Gyilkos. A helyszínelés során többek közt egy naplót találnak nála, és minden arra utal, hogy a régóta keresett gonosztevő épp elrabolt egy utolsó áldozatot, mielőtt váratlanul utolérte a vég.
Sam Porter nyomozó, a gyilkosra specializálódott egység vezetője tudja, hogy nagyon kevés ideje maradt megtalálni az elrabolt lányt. A sorozatgyilkos naplóját olvasva belemerül egy pszichopata tudatába és különös élettörténetébe, és olyan dolgokat talál, amikre nem lehet felkészülni. Rohamosan fogy az idő, és a Négy Majom Gyilkos még a túlvilágról is gúnyt űz a rendőrségből ebben a mesterien megírt, lebilincselő thrillerben.
J.D. Barker regényében a Hetedik és A bárányok hallgatnak hangulata találkozik, miközben a szerző remekül gondolja végig és újítja meg a sorozatgyilkosokra épülő történeteket egy olyan főgonosszal, akit egyhamar nem felejtünk el.


J.D. Barker Publicity HeadshotsA SZERZŐRŐL
Jonathan Dylan Barker 1971-ben született, és üzleti diplomát szerzett. A kilencvenes években popkulturális témában írt cikkeket egy magazinba, illetve ez időben több novellája is megjelent a horror műfajában. Sokáig szellemíróként dologzott, majd 2014-ben kiadták első regényét Forsaken címmel, ami nagy sikert aratott. A Stoker család felkérésére segített megírni Dacre Stokernek a Dracula hivatalos előzményregényét, ami ez év végén fog megjelenni. Közben megírta A negyedik majom című könyvét, amelynek jogait már a megjelenés előtt számos országba eladták és opciózták filmre és sorozatra egyaránt.