Iklódi Dóra – Cukormentes örömök
Ez egy igencsak rendhagyó bejegyzés lesz, ugyanis ez az első szakácskönyv, ami a blogon megfordult, de az már biztos, hogy nem a legutolsó. Pontosan egy hónappal ezelőtt tudtam meg, hogy (többek között) inzulinrezisztenciám van, ami egyrészt baromi sok mindent megmagyaráz, másrészt pedig teljesen kétségbe ejt, mert a diéta, amit tartani kell, nagyon sok szabállyal jár és ami a legfurcsább, hogy teljesen más, mint amit eddig bármikor is csináltam – pedig higgyétek el, csináltam már néhányat…
Ez ugye a híres-hírhedt 160 g diéta, vagyis napi 160 gramm szénhidrátot kell bevinni, de az sem mindegy, hogy milyen szénhidrátot és melyik étkezéskor mennyit. Szóval a fejem még mindig zsong az új infóktól, és hamar eldöntöttem, hogy beszerzek néhány IR-es szakácskönyvet, megkönnyítvén egy kicsit az „új” életemet. Szerencsére egész sok normál kaját lehet „IR-esíteni”, de sosem árt valami új inspiráció, úgyhogy az első kinézett könyv a Cukormentes örömök lett, ami a Wander. Food. Wonder nevű blog írójának, Iklódi Dórának az első szakácskönyve és kifejezetten cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciával küzdőknek szól. Persze bárki főzhet belőle, aki törekszik az egészséges életmódra, hiszen a címből adódóan minden étel cukor nélkül készült, emellett a sima liszt helyett teljes kiőrlésű gabonákat használ a receptekhez.
Külső
Valljuk be, szakácskönyveknél sokat nyom a latba a külső is. A Cukormentes örömök igencsak tetszetős, kompakt és masszív könyvecse, matt papírra nyomtatva és csodaszép kajafotókkal illusztrálva. A legtöbb kép flatlay, és még a normál esetben ronda ételeket (pl. kása) is sikerült gusztán tálalni. Egytelen bajom van vele, mégpedig a puha borító, mert egyrészt sérülékeny így, másrészt meg képtelenség nyitva tartani anélkül, hogy a gerinc megtörjön, márpedig főzés közben nem árt, ha rendesen ki lehet nyitni a szakácskönyvet és nem kell szottyos kézzel piszkálgatni.
Belső
Tudok főzni – állítólag jól is főzök –, de őszinte leszek: nem a kedvenc hobbim, inkább amolyan muszáj-tevékenység, amit igyekszem gyorsan és egyszerűen kivitelezni, mert sem türelmem, sem kedvem nincsen egész nap a tűzhely előtt állni. Na most a Cukormentes örömök ebből a szempontból nagyon nekem való: nincsenek benne bonyolult és hosszadalmas receptek, viszont annál ötletesebbek és színesebbek. Külön öröm számomra, helyet kapott benne egy péksüteményes rész is, mert amennyire utálok süteményeket sütni, annyira szeretek kelt tésztákkal dolgozni .
Összesen hét nagy fejezet van, ezek alatt minimum nyolc, maximum tizenegy recept található.
- Reggelik (10): édes és sós receptek egyaránt (pl.: lepények, kásák, gofri)
- Péksütemények (10): édes és sós vegyesen (pl.: kenyerek, kalács, pogácsa)
- Kisétkezések (8): sós és édes, gyorsan elkészíthető apróságok (pl.: smoothie, kása, keksz)
- Saláták (10): zöldséges, gyümölcsös egyaránt, illetve „főtt” saláták is helyet kaptak (pl.: spárgás-sült koktélparadicsomos kuszkuszsaláta)
- Levesek (11): Krém-, zöldség- és gyümölcslevesek.
- Főételek (11): húsételek, főzelékek, egytálételek.
- Desszertek (10): lepény, pite, palacsinta, stb…
A könyv elején Dóra előszava fogad, amelyben elmeséli a saját történetét az inzulinrezisztenciával és a 160 grammos diétával kapcsolatban, majd pedig Szarka Dorottya dietetikus összefoglalóját olvashatjuk a szénhidrátdiétáról. Ez azoknak rendkívül hasznos lehet, akik még csak most ismerkednek ezzel az életmóddal (hello!), de azért érdemes még több helyről infókat gyűjteni, mert vannak olyan apróságok, amelyre itt nem tértek ki.
A recepteknél minden esetben fel van tüntetve, hogy hány adagról van szó (sütiknél pl. szeletre) és az is, hogy adagonként mennyi a tápértéke az ételnek (kcal, ch, fehérje, zsír). Kis piktogramok jelzik, ha valamelyik étel laktóz-vagy gluténérzékenyek számára is fogyasztható.
Bal oldalon a receptek, jobb oldalon az ételfotók találhatóak, illetve a könyv végén van alapanyag lista és némi hely saját receptek lejegyzéséhez. Mint mondtam, az ételek nem bonyolultak és szerencsére ez igaz a hozzávalókra is, hiszen minden beszerezhető hozzá egy normál áruházban. Az, hogy olcsó-e ez az életmód, vagy sem… nos, ha az ember kénytelen így enni, akkor az azzal jár, hogy tudatosabban is vásárol, így személy szerint én nem érzem drágábbnak, mint a normál étkezést.
Ha már egyszerűségről beszélünk, akkor meg kell említenem, hogy kicsit értetlenül állok az uborkasaláta receptje előtt, mivel az uborka, ecet, só és eritrit összekeverése nem rakétatudomány, amihez szakácskönyv kellene, de kicsit ezt éreztem a rántott húsnál is. Jó, kekeckedek…Előfordulhat, hogy valakinek ezek újdonságként hatnak.
Receptek
Tárkonyos csirkeraguleves mindenmentesen
Imádom a leveseket, így nem volt kérdés, hogy kipróbálom ezt a levest is, főleg, hogy gyakran főzök hasonlót. Igazából ez egy elronthatatlan mindent bele a lábosba recept, amit a citromlé és a kókusztejszín tesz különlegessé. Én tejfölt szoktam ehhez használni, de azt kell mondanom, hogy a kókusztejszín ad neki egy kis pluszt, amitől különleges és izgalmas íze lesz, szóval ezt tuti el fogom még készíteni így a jövőben is. Nagyjából egy óra alatt elkészült és hatalmas mennyiség lett belőle.
Zöldfűszeres juhtúróval töltött gomba sült kápiás hajdinával
Már jó ideje árválkodott itthon egy zacskó hajdina, úgyhogy kapva kaptam az alkalmon és elkészítettem ezt a töltött gombás cuccot. Vegyes érzéseim voltak végül, mert a gomba fantasztikusan finom volt (a snidlinggel kevert juhtúró elképesztően illik hozzá), viszont a hajdina borzasztóan nem ízlett, de azt gondolom, hogy ez nem a recept hibája. A gombát mindenképp megtartom, csak legközelebb más körettel készítem (a bulgur például sokkal jobban illene hozzá szerintem). Egyébként ezt is pofonegyszerű és gyors volt megcsinálni.
Pihepuha kakaós csiga
Kakaós csigából gyakran sütöttem a „rendes” verziót, szóval elképzelhetitek, mennyire örültem, hogy találtam IR-barát receptet a könyvben. Teljes kiörlésű búzalisztből, eritrittel és kókuszolajjal készült a tészta, ami egy kicsit megijesztett ugyan (egyáltalán nem kelt meg és linzertésztához hasonló volt az állaga), de végül nagyon könnyű volt nyújtani és tekerni. A töltelék isteni, viszont előrelátó voltam és elve dupla adagot készítettem belőle, és jól tettem, mert így maradt is valami a csigákban. A recept elvileg 12 darabról szól, nekem mégis 16 lett, valószínűleg túl vékonyra nyújtottam és ez lehet az oka annak is, hogy durván túlsütöttem.
Egyébként nagyon finom lenne, hanem volna kemény, szóval mindenképpen meg fogom még csinálni a jövőben is.
Összességében teljesen pozitív élmény volt a Cukormentes örömökből főzni, a három kiválasztott receptből egyedül a hajdina nem lett a szívem csücske, szerintem borzasztó íze van, de ez egyéni szocproblem. A leves és a gomba volt a kedvencem, a csiga pedig még így, szanaszét sütve-szárítva is elfogyott, és ez azért jót jelent. Nekem elnyerte a tetszésemet a könyv, gyakran fogom elővenni, ha éppen ötletre van szükségem. Változatos receptek kaptak helyet benne, és mind a hagyományosabb ízek kedvelői, mind az újdonságra vágyók találhatnak nekik való ételeket. A szénhidráttartalomra azért mindenképp érdemes odafigyelni, ha a 160 gramm diéta szabályai szerint étkezünk, mert van néhány határeset a receptek között.
Iklódi Dóra – Cukormentes örömök
Kiadó: BOOOK Kiadó
Puahtábás, 186 oldal
Kiadás éve: 2018
A BOOOK Kiadó jóvoltából megjelent Iklódi Dóra – a Wander. Food. Wonder bloggere – első receptkönyve, Cukormentes örömök címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub négy tagja fakanalat ragadott, hogy kipróbálja az inzulinrezisztensek, cukorbetegek és egészséges életmódot folytatók számára összeállított gyűjteményt.
Tartsatok velünk és kényeztessétek magatokat egészséges ételekkel!
Nyereményjáték
Mostani játékunk során édesítőszereket keresünk. Minden állomáson olvashattok egy leírást, mely alapján ki kell találnotok, milyen édesítőre gondoltunk, majd a helyes választ beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ha mind a négyet eltaláljátok (vagy legalább megpróbáljátok), esélyetek nyílik megnyerni a Cukormentes örömök egy példányát.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!
A xilóz nevű aldopentózból származtatható cukoralkohol, amit édesítőszernek használnak. A glikémiás indexe jóval alacsonyabb (GI=12), mint a cukoré, így cukorbetegek számára is ideálisabb édesítőszer.
Állomások:
02/06 Dreamworld
02/08 Hagyjatok! Olvasok!
02/10 Spirit Bliss Sárga könyves út
02/12 A Szofisztikált Macska
Fülszöveg | Amikor valaki megtudja, hogy cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenved, az első gondolatok egyike az, hogy mennyi lemondással jár majd az életmódváltás. A szerző megmutatja, hogy a cukor és egyéb finomított élelmiszerek elhagyása a táplálkozásból nem egyenlő az önsanyargató diétával!
Iklódi Dóra – a Wander. Food. Wonder bloggere, aki maga is IR-es – hetven, többségében hagyományos fogás receptjét gondolta újra a cukormentesség és az egészségtudatosság jegyében. Reggelik, tízóraik és uzsonnák, péksütemények, saláták, főételek és desszertek: egyszerűen és gyorsan összeállítható finomságok könnyen beszerezhető, szezonális alapanyagokból, hogy a rohanó hétköznapokon is saját készítésű, ízletes és egészséges ételekkel kényeztethessük magunkat és családunkat.
A kötetet cöliákiában, laktózintoleranciában vagy tejfehérje érzékenységben szenvedők is haszonnal forgathatják. Emellett ajánljuk a 160 gramm szénhidrát diétát követők részére is.
A SZERZŐRŐL
Miután kiderült, hogy inzulinrezisztens, ráadásul a PCOS-sel is meg kell küzdenie, Iklódi Dóra élete 180 fokos fordulatot vett. Az életmódváltás eredményeképpen létrehozta mára 13 000 követővel rendelkező blogját, a Wander. Food. Wondert, és megírta első könyvét, hogy megoszthassa tapasztalatait a hozzá hasonló problémákkal szembesülő sorstársaival. Főzőtanfolyamain a gyakorlatban is megmutatja, hogyan lehet finom és egészséges ételeket készíteni. Hisz abban, hogy a helyes étkezést már gyermekkorban érdemes elsajátítani, így kimondottan gyerekeknek szóló kurzusokat is tart.