Win
Könyvajánló,  Thriller

Harlan Coben: Win

Harlan Cobentől eddig egyetlen könyvet olvastam, Az erdőt, ami nagyon bejött, úgyhogy mindenképpen szerettem volna még ismerkedni a szerző könyveivel. A Win a legújabb magyarul megjelent regénye és a fülszövege alapján hasonlóan izgalmasnak tűnt, mint a fent említett thriller, úgyhogy kérdés sem volt, hogy akarom-e olvasni. Meglepő és érdekes élmény volt végül.

Először is, érdemes tudni – amit én nem tudtam – , hogy a könyv fő- és címszereplője, Win, vagyis III. Windsor Horne Lockwood már egy bejáratott szereplő a Coben rajongók körében, ugyanis a Myron Bolitar sorozat egyik fontos karaktere, a főszereplő legjobb barátja. Én még egy részt sem olvastam a fenti sorozat köteti közül, fogalmam sem volt, hogy létezik egyáltalán, így nekem teljesen ismeretlen volt Win személyisége. A könyv egyébként gond nélkül olvasható önálló kötetként, néhány visszautalás van csak az előzményekre, amik nem túl zavaróak, illetőleg Myron van minden harmadik oldalon felemlegetve, ami csak arra volt jó, hogy meg akarjam ismerni ezt a rendkívül különleges embert, akit Win szinte rajongásig kedvel (ami azért is fura, mert ő az a típus, aki magán kívül nem sok mindent szeret).

Szóval, miután tisztáztam magamban ezt a dolgot, egyre inkább érdekelt, hogy miért is kapott egy önálló kötetet egy mellékszereplő. Hamar megértettem, hogy mi volt ennek az oka, amely nem másban keresendő, mint Win személyisége. Igencsak különc figura, egy Tony Starkba oltott utcai harcos.

Win nagyon érdekes karakter, egyrészt egy dúsgazdag arisztokrata család sarja, másrészt pedig mondjuk úgy, hogy elég sajátosan értelmezi a törvényeket és az önbíráskodás sem áll tőle távol. Egy napon a rendőrség keresi fel azzal, hogy egy gyilkosság helyszínén megtalálták a monogramozott táskáját. Hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a titokzatos halott és a Win családjában történt tragédia között szoros összefüggés van. Winen a sor, hogy kiderítse, mi köze a holtan talált, magányos remeteként élő ismeretlen milliomosnak a nagybátyja meggyilkolásához és az unokahúga elrablásához, amitől annak idején hangos volt a sajtó. A nyomozás során ráadásul minden jel arra utal, hogy egy másik régi ügy, egy diáklázadásból országos ismertségű tragédiába torkollt ügy résztvevőinek is köze van az eseményekhez.

Minden adott tehát egy remek és izgalmas történethez. A krimi része tényleg jó és összetett, nem is sablonos. Sok szál fut össze, így érdemes minden kis részletre figyelni. A szöveg Cobenhez hűen olvasmányos, gördülékeny, így gyakorlatilag egy szuszra el lehet olvasni. A vége pedig? Abszolút izgalmas befejezést kap a könyv, olyat, amiben benne van egy esetleges folyatás lehetősége is (az ügy természetesen megoldva).

Ami gyenge pontja a történetnek, és egyben a kuriózuma is, az maga a főszereplő. El tudom képzelni, hogy az olvasók nagy többsége miatta érzi majd úgy, hogy végtelenül utálta ezt a könyvet, és őszintén? Meg tudom érteni őket. Win nem egy tipikus jófiú. Ő egy gazdag ficsúr, aki tökéletesen tisztában van vele, hogy a pénz hatalom, és nem is fél élni ezzel a hatalommal, ami neki a családja révén megadatott. Pökhendi és szarkasztikus, na meg erősen felsőbbrendű gondolatai is akadnak. Közben pedig nagyon magas az igazságérzete és azt a végtelen pénzt, amivel rendelkezik, nagyrészt nemes célokra használja és kiáll azok mellett, akik képtelenek kiállni magukért. Szóval elég ambivalens személyiség, de hogy nem átlagos főszereplő, az egyszer biztos. Rohadtul bicskanyitogató dolgai vannak, de ennek ellenére én nem tudtam nem kedvelni, minden hülyesége ellenére van benne valami szerethető. Ráadásul Win karakterén keresztül egy csomó olyan kérdés felmerül az olvasóban, amin érdemes lehet elgondolkodni, legyen szó önbíráskodásról, eltussolásról vagy éppen feltétel nélküli szeretetről.

Biztosan nem ez Coben legerősebb regénye, de nekem nagyon tetszett a maga nemében, szóval bátran tudom ajánlani, ha szeretitek a különleges karaktereket és a keszekusza szálakból összerakott izgalmas sztorikat. A stílus remek, az izgalom adott és közben még morális dolgokon is el lehet dilemmázni. Fogok még tőle olvasni, ebben biztos vagyok.

A könyv adatai
Eredeti cím: Win
Fordító: Holbok Zoltán
Kiadó: Jaffa
Kiadás: Puhatáblás
Oldalszám: 340
Kiadás éve: 2021
Moly
Win

Harlan Coben amerikai krimiíró legújabb, Win című regényében a sajátos stílussal megáldott arisztokrata milliárdos, III. Windsor Horne Lockwood kerül a főszerepbe. Az izgalmas és fordulatos történetben a jelen eseményei összefonódnak egy évtizedekkel korábbi, megoldatlan bűnüggyel, főhősünk pedig egyedi módszereivel igyekszik a hatóságokkal együttműködve felgöngyölíteni a szálakat. Tartsatok három bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Jaffa Kiadó által felajánlott példányt!

Nyereményjáték

Mostani nyereményjátékunkban Harlan Coben további, izgalmas regényeinek nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti dolgotok pedig, hogy rájöjjetek, melyik könyvből származik, és beírjátok a címét a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

“A legtöbb ember azt hiszi, hogy a halál a legkegyetlenebb dolog. Nem igaz. Egy idő után a remény sokkal gonoszabb tud lenni.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Blogturné Klub

09.16. Könyv és más

09.18. A Szofisztikált Macska 

09.20. Booktastic Boglinc


Fülszöveg

Az ​Idegen és Az ártatlan című Netflix-sikersorozat írója lebilincselő új thrillerrel jelentkezik!

Bő húsz évvel ezelőtt ismeretlen tettesek betörtek az arisztokrata Lockwood család birtokára, és elrabolták a fiatal Patriciát. A lányt hónapokig egy eldugott fészerben tartották fogva. Patricia végül megszökött, de az elkövetők is felszívódtak – a családtól ellopott értékekkel együtt, melyek azóta sem kerültek elő.Egészen mostanáig.

A New York-i Upper West Side egyik felhőkarcolójának luxuslakosztályában holtan találnak egy remetét, és holmijai között két érdekes tárgyra bukkannak: egy ellopott Vermeer-festményre és egy bőrtáskára, amelyen a WHL3 felirat áll. A nyomozóknak hosszú évek után nemcsak Patricia elrablása kapcsán, hanem egy másik lezáratlan FBI-ügyben is új nyom áll a rendelkezésére – a szálak ugyanis mindkét tárgy esetében ugyanazon férfi felé mutatnak.

III. Windsor Horne Lockwoodnak (vagy ahogy a barátai ismerik: Winnek) fogalma sincs, hogy a táskája és az ellopott családi festmény hogyan került az elhunyt férfi lakosztályába. De egyre jobban érdekelni kezdi a dolog, különösen az után, hogy az FBI-tól megtudja: az unokahúgát elrabló férfit egy belföldi terrorista merénylet elkövetésével is gyanúsítják, és vélhetően még mindig szabadlábon van.

A két ügy évtizedekig megoldhatatlan feladat elé állította az FBI-t, de Wint három olyan tényező is segíti, amely a nyomozószerveket nem: személyes érintettsége, hatalmas vagyona és sajátos igazságérzete…

HARLAN COBEN napjaink egyik legnépszerűbb krimiírója. Eddig megjelent több mint húsz regényét, köztük a méltán népszerű Myron Bolitar-sorozatot a műfaj gyöngyszemeiként tartják számon: könyveit eddig negyven különböző nyelvre fordították le, és közel ötvenmillió példányt adtak el belőlük világszerte.