Kortárs

Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

Guillaume Musso az egyik legnépszerűbb francia kortárs író, regényeit itthon és külföldön is nagy rajongás övezi. Nekem még nem volt hozzá szerencsém – a posztban majd kifejtem, hogy miért maradt ki eddig – , de a Park kiadónál ötödikként megjelent Az éjszaka és a lányka már engem is elcsábított magának. És hogy milyen volt az első találkozásunk? Bíztató! 

Sokat gondolkodtam, hogy milyen zsáberbe lehetne besorolni ezt a könyvet, de tulajdonképpen fogalmam sincs. Van benne gyilkosság, évtizedes titkok, nagy koppanás a végén és persze izgalom is, de nem nevezném sem thrillernek, sem kriminek, még ha a zsáner elemei megtalálhatóak is benne, de semmi más rá illőt nem találtam. Na mindegy, ez egy érdekes könyv és csak ennyi a lényeg, szakadjunk is el a kategorizálásoktól.

A történet

1992 telén a Saint-Exupéry Campus népszerű és gyönyörű diákja, Vinca Rockwell nyomtalanul eltűnik. A nyomozást hamar lezárják, a gyanú szerint a lány a szeretőjével szökött meg.
2017 tavaszán osztálytalálkozó készülődik; a tornaterem lebontása előtt még megtartják az eseményt, hogy közvetlenül utána új épületet emeljenek a helyére. A falak között azonban holttest lapul, jól tudja ezt Thomas és Maxime, a két jóbarát, akik 25 évvel ezelőtt oda rejtették el az áldozat maradványait. Vajon kiderül az igazság? És tényleg az az igazság, amiről azt hiszed?

Szerintem…

Egyszer azt olvastam Mussoról, hogy őt nevezik a francia Coelhonak. Hát, akkor köszöntem szépen! – gondoltam, és felraktam őt a képzeletbeli sosem fogok tőle olvasni polcomra. Na, hát így kell mesterien elcseszni egy író marketingjét. Briliáns! (És most itt semmiképpen sem szeretném megbántani a brazil író rajongóit, csak egyszerűen én és a könyvei nem vagyunk egy hullámhossszon).
Aztán az utóbbi időben sorra jöttek szembe velem a pozitív kritikák, az egyik olvasós csoportban például szó szerint tömegével méltatták a könyveit, így az előzőleg megjelent Central Parknál már majdnem beadtam neki a derekam. De valamiért mégsem.
Majd jött a friss és ropogós Az éjszaka és a lányka, aminek a fülszövege nagyon izgalmas történetet sejtetett és megadtam magam ennek a „francia Coelhonak”. Tudom, egy könyv után nem bölcs dolog következtetéseket levonni egy íróról, de Az éjszaka és a lányka után őszintén nem értem mivel érdemelte ki Musso ezt a megtisztelő címet, mert szerencsére nyomokban sem tartalmazott Coelhot.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Panna (@szofisztikaltmacska) által megosztott bejegyzés,

Azt kell mondanom, hogy kellemes meglepetést okozott ez a könyv és jó kis morális dilemmát is, hiszen milyen már az, hogy egy gyilkosnak (gyilkosoknak) drukkol az ember? Mégis megteszed, mert Musso eléri, hogy így legyen és még a végén, amikor a nyakunkba ömlik a teljes mocsok, nos akkor sem jön a megérdemeltétek, szemetek!-érzés, csak ülsz magad elé meredve, hogy ez most hogy a ….?!
A kiindulásnál még fogalmam sem volt, hogy hová fogunk kilyukadni, hiszen már az elejétől fogva tudjuk, hogy ki követett el gyilkosságot. A miértekre és a hogyanra csak később kerül sor, de ahogy lassan egymásba kapcsolódnak a puzzle darabkák, annál inkább nyilvánvaló lesz, hogy ez nem csak egy szimpla kis gyilkosság. Sőt, az is kiderül, hogy senki nem olyan, amilyennek a könyv elején hittük, vagy mutatta magát és a kapcsolódási pontok sokkal szorosabbak, összefüggőbbek, mint azt a főszereplőnk sejthetné. A főszereplő Thomas is kap néhány gyomrost a végére, amikor 25 év távlatából fény derül a történtek igazi menetére.

Az író életrajzát olvasva nem nehéz kitalálni, hogy rengeteg önéletrajzi elemet tartalmaz a könyv, kezdve a helyszíntől egészen a főszereplőnk, Thomas életútjáig. Megnyugtató és egyben mosolyogtató volt azt olvasni az utószóban, hogy eskü nem falazott be senkit sehova, de… őszintén szólva gyanús nekem ez a fickó! 😀

Verdikt

A helyzet az, hogy remekül szórakoztam az első Musso könyvemen, teljesen lekötött és alig vártam, hogy folytathassam, szóval pozitívan csalódtam. Nem szabad vérkomoly szépirodalomra számítani, az írásmódja egyszerű, könnyen fogasztható és emészthető, itt-ott néhány elejtett bölcselkedő gondolattal. Nagyon bírtam, ahogy az időben ide-oda ugrálva szépen összeálltak a szálak és azt is, hogy tényleg fogggalmam sem volt a befejezésig, hogy mi lesz a csattanó.
Remek kikapcsolódást nyújt ez a könyv, szívből ajánlom új és régi Musso-olvasóknak is.

ne_gytappancs_6.jpg

Eredeti cím: La ​Jeune fille et la nuit
Kiadó: Park Kiadó

Fordító: Füsi Lídia
Megjelenés ideje: 2019
Puhakötés, 336 oldal
Moly

megveszem_1_-2.jpg

mussobanner.png

Guillaume Musso immáron ötödik regénye jelent meg a Park Kiadó gondozásában, és a francia szerző szokásához híven fordulatokban ezúttal sincs hiány. Az éjszaka és a lányka című könyv néhány középiskolai barát sötét titkaiba avat be bennünket, hogy aztán a szereplőkkel együtt mi is megtanuljuk: nincs olyan titok, ami nem derül ki egyszer.
Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjétek meg a könyv egyik példányát a kiadó felajánlásából! 

Nyereményjáték

Guillaume Musso regényei óriási sikernek örvendenek idehaza is. A feladat ezúttal az, hogy kitaláljátok, melyik, magyarul is megjelent Musso regényből idéztünk. A keresett címet írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

– Akkor a mostani felállás egy híres játszma, a „perui halál” modelljét követi.
– Soha nem hallottam még róla.
– Pedig nagyon híres játszma – jegyzi meg Kate kissé leereszkedően.
A férfit mulattatja a fiatal pincérnő vakmerősége.
– Világosítson fel.
– 1934-ben Budapesten játszotta a nagy perui sakkmester, Esteban Canal. Matt tizennégy lépésben a királynő és két bástya beáldozásával.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

10/22 A Szofisztikált Macska
10/24 Utószó
10/26 Spirit Bliss – A Sárga könyves út
10/28 Könyv és más


Fülszöveg| Felkavaró. Fájdalmas. Ördögi történet
1992 tele, francia Riviéra
Egy fagyos téli éjszakán látszólag mindent megbénít a Riviérára váratlanul lecsapó hóvihar. A humán előkészítő osztály egyik legígéretesebb diákja, a 19 éves Vinca Rockwell titkos szeretőjével megszökik a hó fogságába került kollégiumból.
Soha többé nem látja senki.
2017 tavasza, francia Riviéra
Fanny, Thomas és Maxime, a hajdan elválaszthatatlan barátok a gimi óta nem beszéltek egymással. Az osztálytalálkozójuk most újra összehozza őket. Huszonöt évvel korábban a három jóbarát gyilkosságot követett el, a hullát pedig eltüntették: befalazták a gimnázium épülő tornacsarnokába. A régi tornacsarnokot most lebontják, hogy új épületet emeljenek a helyébe.
Semmi nem állhat az igazság útjába