Bűnösök
Könyvajánló

Graham Moore: Bűnösök

A tavalyi évem egyik legjobb olvasmányélménye Graham Moore nevéhez köthető. Az éjszaka fénye történelmi fikcióként a tizenkilencedik századi New Yorkba kalauzolt és a kor egyik leghíresebb szabadalmi perét, illetve az izzólámpa feltalálásának történetét dolgozta fel, addig Moore legújabb könyve már napjainkban játszódik. A Bűnösök egy ízig-vérig jogi krimi, benne minden földi jóval, amit a műfaj rajongói csak remélhetnek. 

A könyv hátsó borítójáról az is kiderült, hogy a szerző jogászcsaládból érkezett, innen lehet az érdeklődés a téma iránt, és ő ugyan nem folytatta a szülei pályáját – helyette inkább Oscart nyer forgatókönyvekért –, könyveiben mégis egy kicsit továbbviszi a családi hagyomány. 

Igazából fogalmam sem volt, mire számíthatok, szokásomtól eltérően most nem olvastam el tüzetesen a fülszöveget, a szerző neve elegendő volt a bizalomhoz – ettől függetlenül tartottam tőle, hogy nem tudja majd megugrani azt a magas lécet, amit Az éjszaka fénye felállított. Tévedtem. 

A gazdagság gondolkodásmód. Semmi sem árulkodik jobban arról, hogy valakinek nincs pénze, és soha nem is lesz, mint az, ha szerinte óriási poén kinevetni azt, akinek van.

A Bűnösök két idősíkban játszódik. A főszereplőnk Maya Seale, elismert és keresett védőügyvéd, aki hírnevét egy tíz évvel ezelőtti büntetőper esküdtjeként szerezte.
A fekete bőrű Bobby Nockot azzal gyanúsították, hogy megölte tanítványát, a mindössze tizenöt esztendős Jessicát, aki nem mellesleg Los Angeles legbefolyásosabb üzletemberének lánya. Egész Amerika meg volt győződve a férfi bűnösségéről, Maya azonban kitartott a véleménye mellett, miszerint Bobby ártatlan, és a többi esküdtet is meggyőzte erről. A férfi szabadlábra került, az esküdtek életét pedig örökre megváltoztatta a döntésük. Hatalmas felháborodás fogadta őket a külvilágban, sokan közülük Maya ellen fordultak és megbánták a döntésüket – köztük az az esküdt is, akivel igazán közel kerültek az együtt töltött hónapok során.

Tíz évvel később Mayát megkeresi ez a bizonyos volt esküdttársa, Rick Leonard, aki dokumentumfilm sorozatot tervez forgatni az esetről és állítása szerint perdöntő bizonyítéka van Bobby Nock bűnösségét illetően. Találkozóra hívja az esküdteket, hogy kamerák előtt beszéljenek a perről, azonban Ricket valaki meggyilkolja, Maya pedig egyik pillanatról a másikra tökéletes gyanúsított lesz. Így már nem csupán esküdtként és ügyvédként, de gyanúsítottként is kénytelen lesz tanulmányozni az amerikai igazságszolgáltatás működési elvét, és hamar megtapasztalja a saját bőrén is, hogy az igazsághoz való ragaszkodás a legrögösebb út a szabadsághoz.

Na, hát így kell regényt írni! Ha olyan könyvet kerestek, amit nem tudtok letenni, ez lesz az. Már Az éjszaka fényénél is említettem, hogy Moore mennyire filmszerűen, színesen és mozgalmasan képes a lapokra varázsolni a cselekményt és ez most sincsen másképp. Természetesen a Bűnösökből is készül már  – vagy legalábbis a jogok elkeltek – filmes adaptáció és ez tényleg a legjobb dolog lesz, ami ezzel a könyvvel történetet, annyira vászonra kívánkozik a történet. 

Bűnösök

Nem csupán egy, hanem két gyilkosság hátterét igyekezünk felderíteni, hiszen amellett, hogy a jelenben rá kell jönnünk, ki ölte meg Ricket, a tíz évvel ezelőtti esetnek sincsen megoldása. Nagyon tetszett, hogy míg a jelenben Maya útját követjük, addig a múltban játszódó fejezetek mindig egy-egy esküdt szemszögéből vannak megírva –  ez nem csupán dramaturgiailag jó megoldás, hanem a karakterek szempontjából is zseniális, hiszen így mindenkinek beleláthatunk egy kicsit a fejébe illetve a múltjába, így árnyalva a döntésük és a vádlottal kapcsolatos gondolataik hátterét.
Hogy a szereplők szerethetőek-e? Igen is, meg nem is. Mindenkinek megvannak a maga kis titkai, defektjei és senki sem tökéletes vagy hibátlan ember közülük, pont úgy, ahogy az életben sem vagyunk azok. 

Amellett, hogy ez egy izgalmas krimi, nem mehetünk el amellett, hogy a szerző mennyi kritikát rejtett a sorok közé az amerikai igazságszolgáltatásról vagy éppen olyan társadalmi kérdésekről, mint például a rasszizmus. Ez a téma több helyen is megjelenik, hiszen a vádlott maga is színes bőrű, de az esküdtek soraiban is akadnak feketék, ázsiaiak és latinók is, és érdekes volt például az egyik fekete bőrű esküdt vívódásiról olvasni a vádlottal kapcsolatban, de az is nagyon érzékletesen volt ábrázolva, hogy ott mennyire meg tud fagyni a levegő egy-egy rasszistább kijelentést követően.

Érdekfeszítő volt ennyire mélyen belelátni az esküdtszék munkájába, a kiválasztási folyamatba meg úgy alapvetően az amerikai büntetőjog kulisszái mögé kukkantani, a téma iránt érdeklődők is imádni fogják ezt a könyvet, de a krimi rajongók sem fognak csalódni, ugyanis nagyon fordulatos és csavaros az egész történet, olyan végkifejlettel, ami kicsit hollywoodi ugyan, de nagyon egyedi és nagyjából kiszámíthatatlan. Na jó, az egyik szálnál kis híján rájöttem a dologra, de még így is meglepő befejezést kapott mindkét ügy. 

Graham Moore pedig repül a kedvenc szerzőim sorába, a Bűnösök bebizonyította, hogy nem olyan író ő, aki csak egyszer tud nagyot villantani. Epedve várom, hátha megjelenik magyarul az első regénye is, a The Sherlockian

A könyv adatai
Eredeti cím: The Holdout (2020)
Kiadó: Agave Könyvek 
Fordító: Orosz Anna
Oldalszám: 354
Kiadás: Puhatáblás
Moly 
Graham Moore: Bűnösök

Az Oscar-díjas forgatókönyvíró első, magyarul megjelent regénye, Az éjszaka fénye bebizonyította, hogy Graham Moore-nak az irodalom világában is helye van. Második regénye, a Bűnösök ezúttal a Los Angeles tárgyalótermeibe kalauzolja el az olvasókat, ahol az amerikai igazságszolgáltatás kulisszáiba is betekintést nyerünk.  Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjétek meg a könyv egy példányát a kiadó felajánlásából! 

Nyereményjáték

Graham Moore eredetileg forgatókönyvíró, a Bűnösök pedig egy ízig-vérig tárgyalótermi krimi. Játékunkban ezúttal olyan filmeket címeit keressük, amelyek fő cselekménye tárgyalótermekben játszódik. Találjátok ki a kép alapján a keresett film címét, és írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikáiba.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

11.10: Könyvvilág
11.12: Könyv és más
11.14: A Szofisztikált Macska


Bűnösök

Fülszöveg

Minden ​azzal kezdődött, hogy a fekete Bobby Nockot számtalan terhelő bizonyíték ellenére ártatlannak találták a tizenöt éves Jessica Silver meggyilkolásának ügyében. Az amerikaiak nyolcvannégy százaléka úgy vélte, hogy az évszázad perében Maya Seale és Rick Leonard, az esküdtszék két vezéralakja, futni hagytak egy gyerekgyilkost. Az ítélet sokkolta Amerikát, és nem sokkal a tárgyalás berekesztése után több esküdt is megváltoztatta a véleményét, ráadásul Rick nyíltan kirohant Maya ellen. Még könyvet is írt az ügyről, amiben mindennek elmondta a nőt.

Közben az emberek ugyanazt kérdezték egymástól: mi történt az igazságszolgáltatással?

Most, tíz évvel később egy híres produkciós cég Rick Leonard segítségével dokusorozatot tervez forgatni az ügyből, ráadásul a férfi azt állítja, hogy nemrég olyan bizonyítékok birtokába jutott, amik mindent megváltoztatnak. A forgatásra meghívják az egykori esküdteket is, csakhogy a nagy leleplezés elmarad, ugyanis valaki megöli Ricket az első napon. A helyzetet pedig hamarosan csak még jobban bonyolítja, hogy kiderül, a korábban felmentett Bobby Nock már hónapok óta eltűnt, senki nem tud róla semmit.

Ki ölte meg Ricket? S mi történt valójában tíz évvel ezelőtt?

Graham Moore, az Oscar-díjas forgatókönyvíró és Az éjszaka fénye című bestseller szerzője az amerikai igazságszolgáltatás rendszerét veszi górcső alá új regényében. A Bűnösök csavart csavarra halmozva az utolsó oldalig fenntartja a feszültséget és folyton meglepi az olvasót, miközben olyan elemi módon ábrázolja korunk Amerikáját, gondolkodását és előítéleteit, ahogy arra senki más nem képes.