Divat

GARANCE DORÉ – LOVE x STYLE x LIFE

Manapság nagyon felkapott lett a francia nők piedesztálra emelése, sora jelennek meg az olyan könyvek, amelyek arra okítanak, hogyan lehetünk mi magunk is olyan kifinomultak és stílusosak mint a párizsiak. Tartottam tőle, hogy a Love x Style x Life is csak egy lesz a sok könyv közül, ami meg akarja lovagolni az aktuális divathullámot, de szerencsére nem így lett. Garance Doré egy nagyon szerethető, könnyed, végtelenül személyes könyvet írt, amiben mindenki megtalálhatja a neki szánt üzenetet.

” And as I’ve come to learn, „style” is about so much more than the clothes we wear.  It’s the way we walk,  the way we smile, the sparkle in our eyes, the way we live our lives. Style is a universal language, and it has the power to connect us.” 

Ezzel a gondolattal foglalja össze a korzikai származású Garance Doré a könyv kvintesszenciáját mindjárt az első oldalakon, és bármennyire is gondolkodom valami ütősebb bevezetőn, nem tudom túllicitálni. A könyv trükkös módon – a tartalomjegyzék is ezt sugallja –  amolyan stílustanácsadónak álcázza magát, azonban ha elkezdjük olvasni, akkor nagyon hamar kirajzolódik előttünk, hogy ez elsősorban egy életút krónikája és csak másodsorban stílus- és életmód tanácsadó kiadvány.

Garance Doré-t (született: Mariline Fiori) nagyon könnyű megszeretni. Végtelenül emberi, őszinte, humoros és nem utolsósorban francia, ami abban mutatkozik meg leginkább, hogy iszonyú lazán veszi az életet. A húszas évei közepéig csak tengett-lengett, háta mögött egy félbehagyott egyetemmel, majd gondolt egy merészet és kitalálta, hogy közel a harminchoz illusztrátor lesz. Autodidakta módon tanulta ki a szakmát, és létrehozott egy blogot (2006-ban, amikor ez még egyáltalán nem volt ekkora divat), ahová először csak a munkáit töltötte fel. Aztán a dolog egyre jobban kinőtte magát, miután rájött, hogy imád blogolni. Az illusztrációk után elkezdett írásokat is publikálni, majd pedig a fotózást is felvette a repertoárba. Elmondása szerint az volt a sikere titka, hogy egyedülálló volt az akkori felhozatalban: egy divatimádó illusztrátor, aki blogol nem termett minden bokorban. Egymásba szerettek Scott Schumannal (The Sartorialist), aki sokat noszogatta, hogy merjen nagyot álmodni.  Elég gyorsan beindult a szekér, azóta már olyan nevekkel dolgozott (fotográfusként, szerzőként és illusztrátorként egyaránt), mint a The New York Times, az Elle, a Harper’s Baazar,  a Vouge, de említhetném a Dior-t, Kate Spade-et vagy akár Louis Vuitton-t is. Ő volt a legelső blogger, aki megkapta a Council of Fashion Designers of America (CFDA) díjat. Elmondása szerint a divatvilágban ez felér egy Oscarral.

A könyv maga egy csodaszép kiadvány, fényes papírra nyomtatva, sok képpel és illusztrációval tűzdelve. Szerencsére az arány nem billent el túlságosan a vizualitás felé, így bőven kapunk olvasnivalót is a képek mellé, összesen öt nagy fejezetben (Stílus, Hivatás, Szépség, Elegancia, Szeretet/Szerelem).

Doré remekül manőverezik a személyes történetek és a stílus tippek közötti vékony mezsgyén. Nem osztja az észt a stílusról, hanem a saját történetein keresztül szemlélteti, hogy hogyan alakult ki a sajátja, amiben például előszeretettel vegyíti a dizájner cuccokat a fast fashion darabokkal. De ugyanilyen öröbaris csevegéssel mesél arról, hogy milyen szépségápolási trükkjei vannak, hogy milyen vicces volt az első Nail Spa élménye New Yorkban, vagy hogy hogyan élte meg a hosszú hajtól való megválást. Végre egy könyv, ami nem hagyja meg az embereket abban a tévképzetben, hogy a francia nők a stílust az anyatejjel szívják magukba. A szerző megmutatja, hogy ő is sok kísérletezés és hosszabb-rövidebb evolúció után talált rá a sajátjára. Mint mindenki más.

A kedvencem egyértelműen a második rész, amelyben  10 lépésben meséli el, hogy lett a korzikai bevándorlók kislányából, majd a párizsi divathetek első sorában helyet foglaló bloggerből New York egyik legmenőbb divatszemélyisége. Imádom az ilyen inspiráló történeteket, mert az élet írja a legjobb sztorikat, erre Garance  a legjobb példa. Persze a szerencse mellett kellett a hihetetlen elszántság és az enyhe őrültség is, hiszen nem mindenki merné és akarná felrúgni az egész életét, hogy elkezdhessen egy első hallásra hihetetlenül irreálisnak tűnő álmot kergetni.

Természetesen azok sem fognak csalódni, akik kifejezetten a stílus- és divatötletekért veszik meg a kiadványt, hiszen bőven jut belőlük minden oldalra. Az életmódtanácsokra vágyók is találnak csemegét a sorok között, sokszor érzetem úgy olvasás közben, hogy „hmm, ezt ki kellene írni, vagy legalábbis aláhúzni”. Ami furcsa volt – de mégis nagyon tetszett-, az az utolsó fejezetben helyet kapott szerelmi kitárulkozás. Olyan érzés volt olvasni, mintha csak kettecskén ülnénk egy francia kávézó teraszán, és miközben én croissant-t zabálva majszolva hallgatom, addig  Garance csak mesél és mesél az elmúlt szerelmekről, hibákról, a tanulságokról, a kis vörösről és a zenészről és arról, hogy meg kell tanulni egyedül is létezni.

Mivel a szerző már több, mint öt éve New Yorkban él, minden fejezet végén kapunk egy Párizs kontra New York részt, amiből nagyon érdekesen kirajzolódik, mennyire más a francia (európai) és az amerikai mentalitás. Bár imádom a nagy almát és a bakancslistámon is szerepel az oda utazás, a Love x Style x Life nem festett valami jó képet az ottaniakról. Vagy legalábbis a menő, gazdagabb rétegről biztosan nem.

Mit mondhatnék? Imádom ezt a könyvet. És nem csupán azért, mert remekül mutat az insta fotókon, hanem a humoráért, az inspiráló gondolatokért, a csodaszép képekért és persze a remek stílustanácsokért.

öttappancs

Garance Doré – Love x Style x Life
Kiadó: Simon & Schuster Ltd (UK)
Kartonált, 272 oldal, angol nyelv
Megjelenés: 2015
Megvásárolható:  
Book Depository  ||  Amazon  ||  Bookline
Még több Garance Doré:  Garance Doré blogja  ||  A könyv honlapja  ||  Garance Doré boltja (saját printek, poszterek, papírárú és minden egyéb).