Kortárs,  Szépirodalom

F. Várkonyi Zsuzsa: Férfiidők lányregénye

F. Várkonyi Zsuzsa regénye először 2004-ben jelent meg, és ha nem készül el belőle az Akik maradtak című film, akkor szégyenszemre kimarad az életemből ez a könyv, ami óriási veszteség lett volna. Nem tudom milyen dobozban éltem eddig, pedig a szerző neve egyáltalán nem volt ismeretlen számomra a pszichológiai témájú műveiből adódóan. És ezzel el is árultam, hogy F. Várkonyi Zsuzsa elsősorban pszichológus, ami azt kell mondanom, hogy gyönyörűen érződik az első regényén is – értsétek ez óriási pozitívumként. A téma elcsépelt is lehetne, de nem az. A téma kényes is lehetne, de nem az. A téma számtalan helyen átfordulhatna giccses borzalomba, de nem teszi. Ehelyett rendkívül finoman, érzékenyen és megragadóan ír egy fiatal lány és egy középkorú férfi kapcsolatán keresztül a gyászról, a feloldozásról, az elengedésről és a túlélésről.

4 HCl+O₂ → 2 H₂O+2 Cl₂
Látod?
– Látom. Stimmel, nem?
– Először családban voltak- magyarázta mesélő hangon-, hidrogének meg klórok, ezek négyen voltak. Aztán jött az oxigén, elvitte a családokból a hidrogéneket, víz lett belőlük, elfolyt velük. Csak a klórok maradtak meg, ők meg most párokban bújnak össze.

A Klára (Süni) és Aladár (Aldó) között kibontakozó szoros kötelék egy olyan láthatatlan mentőöv, amely mindkettejüket segít a felszínen tartani az elszenvedett veszteségeket követően és amely értelmet ad a további élethez, küzdelemhez. Sok könyvet olvastam már a holokausztról, a zsidókat ért veszteségekről és borzalmakról, de nagyon kevés könyv szól azokról, akik maradtak. Azokról, akik túléltek. Hogyan tudtak tovább élni, hogyan dolgozták fel a velük és a családjukkal történteket? Hogyan lehet egyáltalán ezek után nem meghalni – ha testileg nem is, de lélekben biztosan? Hát például így, ahogy ebben a regényben F. Várkonyi Zsuzsa megmutatja. Feltétlen szeretettel, gondoskodással, törődéssel és megértéssel.
A regény abba is enged némi bepillantást, hogy milyen volt a háború utáni Magyarországon élni – zsidóként és nem zsidóként egyaránt egyre szűkültek a lehetőségek azok számára, akik nem tagozódtak be a kommunisták közé, hogy milyen volt a rettegés a hírhedt fekete autótól, hogy mennyire oda kellett figyelni arra, hogy kinek és mit mond az ember. Ez a korszak egy cseppet sem volt kevésbé brutális és nyomasztó (még olvasóként is), mint a lágerek világa, csak másképpen volt az. 

mv5bmdgwmjzhzwetnmzhoc00odnllwiwotqtyjy5mzi5mwiwmmi0xkeyxkfqcgdeqxvymdk0odi5mg_v1_sx1777_cr0_0_1777_865_al.jpg

Ez a könyv folyamatosan vasmarokkal szorította, facsarta a szívemet, minden második mondata könnyet csalt a szemembe, úgy, hogy közben ott volt minden sorában a mérhetetlen pozitívizmus és a jobb lesz-ígérete. Elhittem, hogy ez a két ember valóban létezik, a nyelvezetük, szóhasználatuk valóban egy negyvenes-ötvenes években élt kamaszt és férfit vetített elém, úgy, hogy nem volt izzadtságszagú. A kapcsolatuk, ami nem igazán bekategorizálható, egyszerre volt szívmelengető és rendhagyó, de semmiképpen sem zavarba ejtő.
Nekem sosem volt apukám, nem is hiányzott úgy igazán – hála édesanyámnak –, de a Férfiidők lányregénye után azt kívánom, bárcsak nekem is lehetett volna egy Aldóm vagy egy Papusom.
Ritkán mondok ilyet, de ebben a könyvben minden a helyén volt. Minden kimondott szó, történés, a belecsempészett levelek, a gyermeki- és a felnőtt szemszög váltakozása, az akkori korszak lefestése, a párbeszédek… Megvan az idei év második abszolút kedvenc könyve. Ne féljetek tőle, ez a könyv nem egy újabb holokausztos könyv, ez egy olyan történet, ami tanít, gyógyít, reményt ad.

o_ttappancs_5.jpg

A könyv adatai
Kiadó: Libri
Keménytáblás, 328 oldal
Kiadás éve: 2020
Moly

megveszem_1_-2.jpg

89611244_2888436224536558_1236675853664911360_o.jpgVárkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című könyve először 2004-ben jelent meg. Ez a regény az alapja az Akik maradtak című 2019-es filmnek, melyet Tóth Barnabás rendezett. Magyarország ezt az alkotást nevezte a 2020-as Oscar-díjra a legjobb nemzetközi játékfilm kategóriában,  és felkerült a legjobb 10 filmet tartalmazó rövidített listára. A történet két, traumát átélt, holokauszt-túlélő barátságát, lelki egymásra találásának szépségeit és nehézségeit meséli el. Kövesd végig a Blogturné állomásait, és nyerd meg a kiadó által felajánlott két nyereménykönyv egyikét! 

Nyereményjáték

Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című könyve az alapja az Akik maradtak című 2019-es filmnek. A mostani játékunk során olyan filmekből láthattok képeket, amelyeket  magyar/magyar származású írók könyvei ihlettek. Nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába annak a könyvnek a címét és íróját, amihez köthető az adott film.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

fdfpfo7.jpg

a Rafflecopter giveaway

További állomások

03.18. Utószó
03.24. A Szofisztikált Macska
03.26. Spirit Bliss Sárga könyves út

Fülszöveg:
A szép-emberit akartam megírni, azt, amit az én túlélőimtől kaptam, láttam. Az ocsmány-emberit már annyian megírták, és olvassák is boldog borzongással. Hátha a szépre is lesz kíváncsi szem és fül. Ezt a történetet nekik, az élesfülűeknek ajánlom. Csak meg kell hallani a gyógyító szavakat. 1948. Mindenkinek mást jelent. Én például a születésemmel voltam elfoglalva. Ennek a történetnek a hősei a túléléssel küszködtek. Talán szebben, mint sok kortársuk. Mert korábbi életükből volt elegendő szeretetforrásuk, ami nemcsak 44 traumáját segített begyógyítani, hanem 1950-et is átvészelni. Szabad-e ebben a férfivilágban leírni, hogy a gyógyítás mindig a szeretetről szól? Nekem hivatásom is ez lett. Ugyanerről írok pszichológiai könyveimben is. Csak ez most egészen más. Személyes.