Kirajzás
Horror

EZEKIEL BOONE – KIRAJZÁS

Vágytam valami laza olvasnivalóra, úgyhogy Ezekiel Boone pókos könyvére esett a választásom, annak ellenére, hogy a nyolclábúakkal nem vagyok éppen baráti viszonyban. Félek tőlük, hogy pontos legyek, de a Kirajzás ennek ellenére nem ijesztett el az olvasástól, bár a borító azért próbára teszi az ember lányát.
Műfajilag elég nehéz besorolni a könyvet, legkönnyebben a thriller meg horror címkéket aggathatjuk rá, de ezek nem igazán fedik le a történetet. Van benne katasztrófa, világvége, rettegés, thriller, egy kis sci-fi és talán némi horror is, igen. Mégsem mondanám azt, hogy ez egy oltári félelmetes történet, inkább izgalmas és sodró, de nem körömrágósan rettegős.A történet dióhéjban annyi, hogy pókok árasztják el a világ különböző pontjait, és szó szerint felzabálják az embereket, akik az útjukba kerülnek. Senki nem tudja milyen fajta pókok ezek, honnan kerültek elő és mi a céljuk, csak elképedve figyelik, hogy mennyire összehangoltan és megállíthatatlanul tarolnak le mindent. Hiába a technikai tudás és az emberi intelligencia, ezeket úgy tűnik, hogy nem tudja megállítani semmi.

„Kutyaharapás miatt évente csaknem egymillió ember szorult orvosi ellátásra, de a pókok – hacsak nem egy barna remetepók mart meg valakit, ami nagyon ritkán fordult elő – nemigen tesznek mást, mint hogy mérséklik a szúnyogpopuláció nagyságát. És mégis, egy pók felbukkanása a fürdőszobában elegendő ahhoz, hogy egy felnőtt sikoltozni kezdjen.”

Az egész sztori nagyon filmszerűen van megírva, nem tartom kizártnak, hogy előbb-utóbb valamelyik stúdió jelentkezik a megfilmesítési jogokért. Rövid, feszes fejezetek, több szálon futó cselekmény, rengeteg szereplő és akció. A legtöbb szál elvarratlanul marad, míg másokat ki sem bont az író még a könyv végére sem. Erre persze megvan a jó oka, ugyanis a Kirajzás az első kötete egy trilógiának, úgyhogy ez a könyv ha úgy tetszik, csak előkészíti a terepet az igazi rettegéshez. Főszereplőnk tulajdonképpen nincs, mert több szereplő szemszögén át olvashatjuk a történetet, de pont ettől olyan érdekes az egész. Van elnöki tanácsadónk, különleges ügynökünk, egyetemi professzorunk, világvégétől rettegő bunkerépítőnk és katonánk is, akik mind-mind másképp élik meg a pókinváziót. 

A Kirajzás nagyon olvastatja magát, nem igazán voltak unalmas üresjáratok a történetben, emiatt gyorsan is lehet haladni vele, strandkönyvnek például tökéletes lehet. Az viszont nem tetszett, hogy tényleg olyan volt, mint egy pilot epizód valamelyik sorozat kezdeténél. Felpiszkálja a kíváncsiságot, magával ragad, de tulajdonképpen semmi mást nem tesz, csak kérdéseket vet fel és az utolsó oldalak után ott hagy bennünket egy nagy „mivan?!”-nal a fejünkben. Külföldön már kiadták a második részt, és elvileg készül a harmadik is, szóval nagyon bízom benne, hogy hamarosan a magyar olvasókhoz is eljut a folytatás, mert ez nem volt rossz, de egy kicsit ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor egy falat után elveszik előled a sütis tányért.kir-3

négytappancs-3

Ezekiel Boone – Kirajzás
Kiadó: Agave Kiadó
Fordító: Fazekas László
Puhakötés, 288 oldal
Kiadás éve: 2017

s5XjNUEBA SZERZŐRŐL Ezekiel Boone kanadai származású író, családjával és kutyáival a New York államban található Ithacában él. A Kirajzás az első könyve ezen a néven, azonban Alexi Zentnerként már több sikeres regényt is jegyez, teljesen más műfajban. A Kirajzás egy trilógia első kötete, amit 12 országban adtak ki eddig és kilenc nyelvre fordítottak le, illetve képernyőre is adaptálni fogják. A trilógia második része Skitter címmel idén tavasszal jelent meg, a befejező kötetet 2018-ra ígérik.