Washington Black
Könyvajánló,  Történelmi fikció

Esi Edugyan: Washington Black

Esi Edugyan 2018-ban megjelent regényét jelölték az akkor még Man Booker néven futó díjra, a New York Times, a Washington Post, a Time és a Financial Times az év könyvei közé választották és nem mellesleg ez az első, magyar nyelven is olvasható írás a tengerentúlon már sikeresnek számító szerzőtől.

A KULT Könyvek egytől-egyig gyönyörűek, ez alól a Washington Black sem kivétel. Szemrevételezve a külföldi kiadásokat, messze a legszebb ez a típus, amit a magyar kiadó is átvett – ráadásul ez az erősen Verne világát idéző borító eszméletlenül jól tükrözi a regény hangulatát, szemben az egyszerűbb, komorabb, csupán tipográfiával operáló verziókkal.  

A Washington Black egy tipikusnak tűnő rabszolgatörténet, amelynek narrátora a már felnőtt fő- és címszereplőnk, George Washington Black. A történet kezdetén tizenegy esztendős Wash egy barbadosi cukornádültetvényen próbálja túlélni a nem igazán vidám napokat pártfogója, a félt és tisztelt Nagy Kit szárnyai alatt. Amikor a gazdájuk meghal, az örökösök érkezésével az ültetvényen még kegyetlenebb idők kezdenek járni, Washingtont pedig az új gazda öccse mellé rendelik segédkezni egy Felhőcsónak nevezetű repülő masina kifejlesztésében. A fiú hamar rájön, hogy a fura figura, aki egyszerre tudós, feltaláló és természetbúvár nagyon is különbözik kegyetlen bátyjától. A csak Picurnak nevezett férfi pártfogásába veszi a fiút, aki a kezdeti rettegés után szinte már apafiguraként tekint a bogaras angolra. 
Aztán ahogy lenni szokott, történik valami, Washingtonnak pedig menekülnie kell, ebben pedig Picur lesz a segítségére. A fiú végül kalandos élete további részében eljut az Északi Sarkra, az amerikai kontinensre, Angliába, Amszterdamba, de még Marokkóba is. Menekülése és kóborlása közben barátok és ellenségek szegélyezik az útját, de vajon megleli-e, akit, vagy inkább amit keres? 

Mi más az életünk, mint búcsúk és visszatérések sora, nem?

A Washington Black legnagyobb erőssége (vagy hátránya – ez nézőpont kérdése), hogy egyáltalán nem azt nyújtja, amit az ember elsőre várna tőle. Ez a könyv nem tipikus rabszolgatörténet, de közben mégis az. Az első fejezet, amelynek helyszíne a Hit ültetvény, nem nélkülözi a kegyetlenkedést, a főszereplő pedig rezignáltan és megszokással részletezi a borzalmakat. Aztán kiderül, hogy Washington nem csupán okos, de kifejezetten tehetséges is néhány dologban, és amikor eljön az a pont, amikor nincs maradása az ültetvényen, megszökik. A továbbiakban annak is tanúi lehetünk, hogy az ültetvényt hátrahagyva sem szűnik a megkülönböztetés, hiszen szinte mindenütt, ahol megfordul, bántják a bőrszíne miatt, hol fizikailag, hol csak verbálisan, de éppen a feketesége miatt nem ismerhetik el soha a tudását és a felfedezéseit.

És igen, a Washington Black egy kicsit mese is, hiszen a szegény rabszolga a Hit ültetvényről rendkívüli elmével van megáldva –  hamar megtanul olvasni, számolni, csodálatosan rajzol és a természetet is alaposan tanulmányozza, így fiatal kora ellenére szinte akkora a tudása az élővilágról, mint egy tudósembernek. 

Washington Black

A vernei alapokból sajnos kicsit kevesebb jutott ki, mint amire előzetesen számítani lehet, de tulajdonképpen Felhőcsónakkal felszállni, eljutni a sarkvidékre és bujkálni egy fejvadász elől elég kalandos dolog. De ha az ember a méltán csodálatos Whitehead regényhez, A föld alatti vasúthoz méri a kalandosságot, akkor sajnos a Washington Black jóval alulmarad. Szóval inkább ne mérjétek össze a kettőt, bármennyire is hasonlónak tűnhet az első fejezet alapján a kettő – nekem sem kellett volna. A hangulata egyébként teljesen megidézte Verne világát, így nem lehet ok panaszra, a könyv tulajdonképpen beváltotta borító kecsegtető ígéretét.

A Washington Black nem pörgős könyv, főképp a harmadik fejezet lassul le érezhetően a többivel összemérve, de a főszereplőnk szempontjából ez talán a legfontosabb rész; itt kezd egy kicsit magára és társaságra találni és az oldalak nagy részét a belső filozofálgatás teszi ki, ami a látszat ellenére egyáltalán nem unalmas, sőt, nekem ez a rész lett végül a kedvencem. 
A Washington Black tulajdonképpen az önkeresésről szól –  miközben egy másik ember hajszol, Wash tudat alatt arra keresi a választ, hogy ki is ő egy olyan korban és világban, amikor az emberek egy része még mindig állatként tekint a feketékre. 

Mondanám, hogy a befejezés választ ad neki és az olvasónak egyaránt, de elmarad a katarzis, csak véget ér, mint amit elvágtak. Annyi kérdésem lett volna még… Hogyan alakult végül az életük, a kiállításuk, Picur?
Sosem derül már ki. 
Különös és különleges könyv a Washington Black, az író hihetetlen kalandokat és kegyetlen brutalitást fűszerez egy sajátos, magával ragadó hangulattal, de valami hiányérzet mégis maradt bennem a végére, amit talán az igazi mélység hiányának tudok be. Súlytalan regény lett egy igazán súlyos téma dacára, de az atmoszféra és a történet maga kárpótolt érte. 

A könyv adatai
Eredeti cím: Washington Black
Kiadó: 21. Század Kiadó
Sorozat: KULT Könyvek
Fordító: Gy.Horváth László
Kiadás: Keménytáblás
Oldalszám: 364
Kiadás éve: 2020
Moly

Esi Edugyan történetével kezdetben egy barbadosi cukornádültetvényre kalandozunk, egy rabszolga fiú oldalán. Sorsa azonban megváltozik, s tucatnyi kalandban lesz része a világ több pontján. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megismerhessétek Washington Black történetét!

Nyereményjáték

Mivel a történetben jelentős szerepet kap egy repülőszerkezet,az úgynevezett Felhőcsónak, ezért a mostani játékunkban is a repülésé lesz a főszerep. Minden állomáson találhattok egy képet a repülés korai szakaszából származó építménnyel (vagy annak rajzával), a feladatotok pedig csak annyi lesz, hogy felismerjétek a képen látható eszközt, és megírjátok annak nevét és feltalálóját a Rafflecopter megfelelő sorában.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

05.07. Booktastic Boglinc
05.09. Könyv és más
05.11. Utószó
05.13. A Szofisztikált Macska


Fülszöveg

Az angol Wilde-testvérpár rabszolgái gazdáik borzalmas önkényuralmától szenvednek a barbadosi cukornádültetvényen. Washington Black tizenegy éves kisfiú, rabszolgaként dolgozik a földeken. Páni félelemmel tölti el, hogy az egyik fivér őt választotta inasának. Pedig Washingtonnak nem kellene rettegnie. Christopher Wilde excentrikus figura: természetbúvár, felfedező, feltaláló, és elszántan küzd a rabszolgaság eltörléséért. Megszállottan dolgozik egy repülő masina megépítésén.

Washington a gazdája révén belép a csodák birodalmába, ahol az éjszakai óceán fényekben gyúl ki a medúzáktól, ahol egy egyszerű vászonernyő segítségével bárki átszelheti az eget, ahol még egy rabláncon született kisfiú is megtalálhatja az élet értelmét és az emberi méltóságot.

Egy végzetes éjszaka megölnek valakit, a gazdái könyörületességétől függ Washington további sorsa. Christopher Wilde-nak választania kell a rokonai becsülete és Washington élete között. A fiúnak muszáj menekülnie, vérdíjat tűznek ki a fejére. Egyedül kell megválaszolnia a kérdést: ki ő valójában – egy olyan világban, amely a puszta létezését is tagadja.

Esi Edugyan a British Columbia tartománybeli Victoriában él férjével és két gyerekével. Ez az első magyarul megjelent regénye, amelyet tizennégy nyelvre fordítottak le.