Úgy, ahogy vagy
Könyvajánló,  Nonfiction

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy

Az önfeledt szexualitás pszichológiája

Emily Nagoski több mint húsz éve tart foglalkozásokat és előadásokat a szexualitás témaköreiben, úgy mint edukáció, prevenció, kommunikáció és stresszkezelés.
Az amerikai szexuálpszichológus első könyve, az Úgy, ahogy vagy hiánypótoló olvasmány minden nő számára – igazából ez butaság, a könyv mindenki számára hiánypótló, aki él, vagy a jövőben élni fog szexuális életet.
A kötet sokaknak ismerős lehet, hiszen felbukkant a Sex Education című sorozat új évadában, a szerzőt pedig a remek TED Talkjairól ismerhetik azok, akik szoktak a TED videók között keresgélni.

Lábjegyzet: Emily Nagoskinak van egy másik könyve is, amelyet az ikertestvérével írtak és a kiégésről szól. Remélem, hamarosan azt is olvashatjuk magyarul, hiszen egy hasonlóan fontos és elhanyagolt, ámde komoly témáról van szó, ami többeket érint, mint gondolnánk.

Az Úgy, ahogy vagy egy elképesztően alapos könyv, aminek minden során érződik a magas szintű tudás, amit a szerző az évtizedek alatt magára szedett. Olvasás közben folyton Lori Gottlieb Akarsz beszélni róla? című könyve ugrott be – nem a téma hasonlósága miatt, hanem a közvetlen, olvasmányos stílus és a jól tálalt tudásanyag miatt. Én sajnos gyakran halálosan elunom magam a nonfiction könyveken – ezért is olvasok olyan siralmasan keveset belőlük –, de az Úgy, ahogy vagy esetében ez egy percre sem fordult elő. Pedig a kötet nem nélkülözi a tudományos megközelítést, de képes azt úgy átadni, hogy minden laikus számára érthető, összefüggő és esetenként már-már heuréka-pillanatot idéző lesz, amikor leesik egy-egy összefüggés, vagy érthetővé válik egy folyamat.

Ez a szexualitás valódi természete. Egyformák vagyunk. És különbözünk. Ez maga a normalitás.

A könyv négy nagy fejezetből áll, amelynek első három fejezete a szerző által „hardvernek” nevezett, velünk született dolgok leírása és részleteinek megismertetése: a test, az agy és maga a szexualitás kontextusának működése.
Ezek a fejezetek adják a könyv magját, hiszen fontos összefüggésekre, információkra világít rá a szerző. Ilyen például az első fejezetben hosszan taglalt serkentő és gátló ingerek működésének és kölcsönhatásának bemutatása, vagy például a következő fejezetben megismert kontextus – a külső körülmények és a mentális állapotunk összessége – elképesztően befolyásoló hatása.
A negyedik fejezet szól magáról a kielégülésről és a szexuális élet minőségének javításáról, aminek igazából egyetlen, de nagyon fontos titka van: a viszonyulás az életünk aktuális szakaszában működő nemiségünkhöz.
Nagoski mindent példákkal és saját pácienseinek összegyúrt, kiragadott történeteivel magyaráz el és támaszt alá, elkerülve ezzel a száraz és halálosan unalmas tudományosság csapdáját. Ledönt egy csomó tévhitet és tényleg őszintén, tabuk nélkül beszél a nemiségről. A könyvben helyet kaptak feladatlapok és gyakorlatok is, amelyek segítségével gyakorlatban is megtanulhatjuk az olvasott tartalmat – az utolsó oldalakon például megtanítja a terápiás maszturbáció és az orgazmus megnyújtásának módszerét is.

Sőt, a legszívesebben pólókra nyomtatnám a női nemi szerv ábráját, ahol nyíl mutatná a csikló helyét; még azt is odaírnám, hogy ITT VAN. Kedvem volna szórólapokat gyártani, amiket az utcasarkon osztogatnék, részletes útmutatóval, amely segítene megtalálni a csiklót. Vizuálisan és manuálisan egyaránt. Animált GIF-et is el tudok képzelni, amelyen egy nő megmutatja. Szerintem felrobbanna az internet. Esetleg egy óriásplakát is kikerülhetne, mondjuk a Times Square-re. Mert azt akarom, hogy mindenki tudja.

Képtelenség lenne néhány mondatban összefoglalni a könyv tartalmát, nem is célom. Az Úgy, ahogy vagy rendkívül tömény tudásanyagot ad az olvasónak, a végére érve pedig majdnem minden a helyére kerül a szexualitásunkkal kapcsolatban. Mondhatnám, hogy ez a tökéletes kézikönyv az orgazmushoz, de ez olyan olcsónak és gagyinak hangzik.
Nem túloztam, tényleg szívből ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, akit egy kicsit is érdekel a téma, de azoknak főleg, akik valamilyen gáttal, vagy problémával küzdenek a szexualitás terén, mert be fog bizonyosodni, hogy az ég világon semmi baj nincsen. A könyv eleve azzal nyit, hogy mindegy mi van, normális vagy, rendben vagy. Ha megérted az egész működését, az összefüggéseket és az ok-okozatokat, akkor rá fogsz jönni, milyen igaza is volt a szerzőnek már a kötet legelején.
2021-ben még mindig elképesztően kevés szó esik a szexualitásról – persze, látszólag minden arról szól, de rettenetesesen rossz a helyzet edukáció tekintetében, úgyhogy baromi nagy szükség van az ilyen könyvekre, mint ez. Ha lenne kamaszlányom, habozás nélkül a kezébe nyomnám.

A könyv adatai
Eredeti cím: Come as You Are – The Surprising New Science that Will Transform Your Sex Life
Kiadó: Libri
Fordító: Getto Katalin
Kiadás: füles kartonált
Oldalszám: 472
Kiadás éve: 2021
Moly
 

Önmagunk megismerése mind fizikai, mind lelki értelemben kihívás elé állítja az embert. Nagoski hiánypótló kötete a női test és szexualitás világába kalauzol bennünket, ahol aztán gyökeresen átformálja mindazt, amit eddig önmagunkról gondoltunk. A Libri Kiadó újdonságáról ezúttal öt bloggerünk oldalán olvashattok véleményt és természetesen, ha velünk tartotok, tiétek lehet a könyv egy példánya is! 🙂

“Az erotika alapjában véve irtózatosan nagy hatalom, amely – a természethez hasonlóan – hagyja magát legyőzni és kihasználni, mintha tehetetlen volna. De a természet fölötti diadalért drága árat kell fizetni. A természetnek nincs szüksége elvi magyarázatokra, hanem beéri tűréssel és bölcs mértéktartással.”

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

10. 19. – Nem félünk a könyvektől

10. 23. – A Szofisztikált Macska

10. 24. – Spirit Bliss A Sárga Könyves Út

10. 25. – Olvasónapló

10. 27. – Booktastic Boglinc


Fülszöveg

Egy könyv, amely gyökeresen átformálja mindazt, amit eddig a női testről gondoltál.

Miért olyan nehéz eljutni a csúcsra? Normális az, amit szex közben érzek? Velem van a baj? – Rengeteg nő tesz fel magában ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket nap mint nap, és érez bizonytalanságot saját teste és szexualitása kapcsán. Emily Nagoski egyedülálló munkájának fő célja, hogy eloszlassa e gyötrelmes kételyeket, és megmutassa az utat önmagunk felé. A több évtizedes gyakorlattal rendelkező szexuálterapeuta hittel vallja, hogy szexualitásunk az ujjlenyomatunkhoz hasonlóan egyedi, és nagyban függ reakcióinktól, egyéniségünktől, illetve a körülményeinktől, hétköznapi tapasztalatainktól. Épp ezért nincs okunk a szégyenkezésre vagy arra, hogy másokhoz hasonlítgassuk önmagunkat. Minden nő más – és ez így normális.

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy az örömteli és kielégítő szexuális élet nem a testrészeinktől, hanem a hozzájuk való viszonyunktól függ. Amint megismerjük kapcsolatunkat a saját testünkkel és ráébredünk, milyen körülmények hatására vagyunk képesek ellazulni, mi kell ahhoz, hogy teljes mértékben bízzunk magunkban és a partnerünkben, máris óriási lépést tettünk a mindent elsöprő gyönyör átélése felé.

Elég jól hangzik, nem? Indulj el életed legizgalmasabb felfedezőútján, és ismerd meg a legnagyobb öröm forrását – önmagadat!