Érzelmi kiégés
Könyvajánló,  Önfejlesztő

Emily Nagoski, Amelia Nagoski: Érzelmi kiégés

Nagyon bírtam Emily Nagoski előző könyvét, az önfeledt szexualitásról szóló Úgy, ahogy vagyot, így reméltem, hogy az ikertestvérével közösen írt, kiégésről szóló művét is olvashatjuk majd magyarul. Minden vágyam így váljon valóra! Az Érzelmi kiégés nemrég jelent meg a Libri Kiadó gondozásában és ha nem is annyira hiánypótló, mint az Úgy, ahogy vagy, érdemes elolvasni.

A kiégést nem kell bemutatni senkinek, szerintem mindannyian túlesünk rajta életünk során, akár többször is. A rohanó életmódunk miatt a stressz olyan állandó, és szinte már természetes az mindennapjainkban, akár a levegővétel. Mindig azt gondoltam, hogy jól birkózom meg a nehézségekkel, nem stresszelek sokat, vagy ha mégis, akkor hamar túl tudok lendülni. Ez az elméletem megdőlt, miközben egy különösen feszült és problémás hét során reggel vagy este kis időket lopva olvastam a könyvet. Éppen a Jelek, hogy foglalkoznod kell a stresszel című bekezdésnél tartottam, amikor a szöveg hatására realizáltam, hogy olvasás közben pontosan azt csinálom, amit az egyik pontban említenek. Nem stresszelek, persze… De legalább jól elfojtom.

Kiégésről, stresszről már sok könyvet írtak, ennek a kötetnek azonban az az érdekessége – a borítón is fel van tüntetve –, hogy kifejezetten a nőkre koncentrál, az első pillanattól van egy erős feminista felhangja. Emily Nagoskitól ez nem meglepő, de aki mondjuk nem olvasta az előző könyvét és egy hagyományosabb nézőpontú levezetést vár, az lehet, hogy meg fog lepődni.
A stressz persze nem csak a nőket érinti, azonban mint sok minden másban, ebben is különböznek a két nem tagjai. Ez a kötet tehát kifejezetten a nőknek próbál segíteni abban, hogy felismerjék, majd hatékonyan tudják kezelni a felmerülő stresszhelyzeteket, illetve meg tudjanak birkózni a stresszorral és stresszel egyaránt, illetve elkerüljék a kiégést.

Három nagy részt tartalmaz a könyv. Az elsőben a stresszről, stresszorokról, magáról a kiégésről, a ciklusokról, az Emberi Adakozó Szindrómáról beszél – ez egyfajta bevezetés, amely felvázolja a problémát, segít felismerni azt és árnyalja a képet azzal, hogy összefüggéseket mutat, illetve kézzelfogható magyarázatokkal szolgál.
A második rész az, ahol száguldani kezd a feminista vonat. Szó van a patriarchátusról, a gaslightingról, azokról az testi (és lelki) elvárásokról, amelyeket a társadalom kényszerít ránk, nőkre.
A harmadik rész pedig azzal foglalkozik, hogyan tudjuk mindezeket a problémákat kezelni, megoldani – gyakorlati tippek és trükkök, amelyek rendkívül egyszerűek és magától értetődőek, mégsem fordítunk rájuk elég figyelmet vagy éppen időt.
Minden fejezet végén van egy rövid, jegyzetszerű összefoglalás, találunk a könyvben kitölthető teszteket, feladatlapokat, szóval elég kompakt kis cucc. Két női szereplő (mindketten fiktív karakterek, több ismerősből és barátból összegyúrva) segíti a megértést saját példájukon keresztül, emellett a szerzők, Emily és Amelia is sok saját példát, anekdotát hoz a saját életéből.
Amikor pszichológiai vagy önfejlesztő témában olvasok, akkor szeretem – sőt elvárom –, hogy a könyvben leírtak alá legyen támasztva kutatásokkal, hiteles forrásokkal. Az Érzelmi kiégés ebből a szempontból csillagos ötösre vizsgázott: a jegyzetek és a felhasznált irodalom 34 oldalt tesz ki a kötet végén.

A kötetlen hangnem és a sok popkulturális utalás segíti a befogadást, viszont pont az előbbi miatt nekem néhol rettentően idegesítő volt a szöveg. Nem tudom, például, hogy miért kell minden egyes leírt patriarchátus szó mellé beilleszteni zárójelben, hogy uhh. Így: patriarchátus (Uhh)
Értjük enélkül is, hogy ez rossz, köszi.
Zavart még, hogy néha E/1-ben, máskor E/3-ban beszéltek magukról a szerzők, utóbbi nagyon fura volt. Szóval szövegileg nem igazán voltam oda, ez a lazázós, barinős stiló itt-ott komolytalanná tette a könyvet számomra. Az Úgy, ahogy vagynál ezt nem igazán tapasztaltam, pedig az sem száraz szöveg volt, mégis jobb stílust sikerült találni neki.

Számomra hasznos volt ez a kötet, tudom belőle tanultakat kamatoztatni a saját életemben és biztos, hogy időnként le fogom még emelni a polcról. Érdemes elolvasni mindenkinek, akit érdekel a téma, esetleg kiégéssel küzd, vagy gyakran érzi úgy, hogy a mindennapi stressz felőröli az idegeit – rengeteg hasznos infót, új nézőpontot tud adni az Érzelmi kiégés, ha nyitottan állunk a benne foglaltakhoz.

A könyv adatai
Eredeti cím: Burnout
Kiadó: Libri
Fordító: Sóskuthy György
Kiadás: füles kartonált
Oldalszám: 311
Kiadás éve: 2022
Moly

Emily Nagoski ezúttal a testvérével, Ameliával karöltve írt könyvet a nőknek, méghozzá az érzelmi kiégésről és a stresszkezelésről. A Libri Kiadónak köszönhetően magyarul is megjelent a kötet. Ezúttal négy bloggerünk mondja el véleményét nektek, természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

Nyereményjáték:

Emily és Amelia közösen írták a könyvet, ezért ezúttal a játékban róluk lesz szó. Minden állomáson találhattok egyikőjükről egy állítást, azt kell beírnotok a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére, hogy melyikőjükről. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A Nyugat-New England-i Egyetemen dolgozik adjunktusként és zenei koordinátorként.
a Rafflecopter giveaway

11. 15. Spirit Bliss Sárga könyves út
11. 19. Könyv és más
11. 21. Olvasónapló
11.24. A Szofisztikált Macska


Fülszöveg

Útmutató a kiégés és a stressz hatékony kezeléséhez – kifejezetten nőknek.

Nőként temérdek elvárással szembesülünk nap mint nap. Hozd ki a munkádból a maximumot, mindegy, milyen kimerült vagy! Fogadd el önmagad, de a cél a tökéletes külső legyen! Légy boldog és kiegyensúlyozott, de csak módjával, nehogy önzőnek tűnj! Csoda, hogy egy idő után úgy érezzük, összecsaptak a fejünk felett a hullámok, és nem bírjuk tovább? A tartós stressz és a felfokozott érzelmek elkerülhetetlenül kiégéshez vezetnek, ami súlyosan károsíthatja testi és lelki egészségünket.

Amelia és Emily Nagoski közös munkája segít rendet teremteni a zűrzavarban. A szerzőpáros úgy véli, a cél nem az, hogy a külvilágból érkező káros hatásokat kizárjuk az életünkből, hanem az, hogy megtanuljunk harcolni ellenük. A könyvben található kérdőívek és gyakorlatok révén elsajátíthatjuk a stressz felismerésének és kezelésének leghatékonyabb módszereit, illetve jobban megismerhetjük a személyt, akivel a legtöbb időt töltjük: önmagunkat.

Az Érzelmi kiégés legfontosabb célja, hogy a fejezeteket végigolvasva inspirációt kapjunk, hogyan mozdítsuk elő életünkben a pozitív változásokat, illetve hogy egyszer és mindenkorra megtanuljuk, nem az a fontos, hogy mindent elérjünk, hanem hogy rájöjjünk: mindannyian fantasztikusak vagyunk.