A könyvek szerelmesei
Chicklit,  Könyvajánló,  Romantikus

Emily Henry: A könyvek szerelmesei

A könyvek szerelmesei utolsó oldalairól kiderült, hogy Emily Henryvel ugyanaz a guilty pleasure-ünk: mindketten imádjuk a Hallmark filmeket. Én főleg karácsony környékén vagyok hajlamos túltolni ezeket a rózsaszín, kiszámítható történeteket, ő meg fogta és írt egyet a kisvárosi románc témakörében. A szerzőhöz hasonlóan nekem is szemet szúrt már, hogy mennyire könnyen rúgnak fel meglévő kapcsolatokat a főszereplők, miután általában vidéken megtalálják az igazit – persze a forgatókönyv szerint a leendő exek mindig sokkal kellemetlenebb emberek, mint a tökéletesen bájos, kedves és házias kiszemelt. De most képzeld csak el, hogy elmegy a pasid valami isten háta mögötti kiküldetésre, aztán két hét múlva telefonon szakít, mert megkérte a helyi péklányka kezét. Szóval a könyvek szerelmesei főszereplője az a nő, akit folyton elhagynak egy ilyen vidéki kiküldetés után. Nagyvárosi, karrierista és pontosan tudja mit akar. De tényleg olyan rideg és sekélyes, mint ahogy a Hallmark filmek mutatják? Ugye neki is jár happy end?

A könyvek szerelmesei két főszereplője a könyvszakmában dolgozik. Nora irodalmi ügynök, Charlie pedig szerkesztő, mindketten hírhedtek és nagyon jók a szakmájukban. Első találkozásuk Nora szerzőjének új könyve kapcsán roppant kellemetlenül sült el, ami után nem is erőltetik többet a szakmai kapcsolatot. Az említett könyv Charlie lefitymáló véleménye ellenére végül óriási bestseller lesz, a helyszínéül szolgáló városka pedig afféle turistalátványosság. Nora imádott húga, a harmadik gyerekével terhes Libby ráveszi a nővérét, hogy egy hónapra szökjenek el New Yorkból ebbe a kisvárosba, hogy Nora kicsit kikapcsolódjon, Libby pedig felkészülhessen a harmadik gyerek utáni káoszra lélekben. Norának nem fűlik a foga az utazáshoz, de mivel valamiféle eltávolodást érzékel a húgával kapcsolatban, belemegy az utazásba. Itt nem sokkal később összefut Charlie-val, akivel lassan kialakul egy kölcsönös vonzalom. De vajon van-e jövője a kapcsolatuknak?

Amit nagyon szerettem ebben a könyvben, az egyrészt az, hogy a főszereplők a könyvkiadás világából jönnek, ami magával hozza, hogy a románc mellett egy picit betekinthetünk a könyvkiadás rejtelmeibe is. Szívesen olvastam volna még többet az amerikai irodalmi ügynökök világáról, meg amúgy a szerkesztőkéről is, de ami jutott, az nagyon érdekes volt. A másik, amit imádtam, a két főszereplő közötti folyamatos feszültség, a pattogó párbeszédek, a kölcsönös és vicces adok-kapok. A szerző nagyon jól érzékeltette a főszereplők közötti kémiát és az érzelmek lassú kialakulását. Talán túl lassú is volt, ha már itt tartunk – nem mintha untam volna az olvasását, de Charlie tuti húzott volna belőle, ha a kezébe kerül. Tudom, hogy az efféle könyvek sajátja a folyamatos csűrés, csavarás, halasztgatás, de a sokadik majdnemnél már szinte imádkoztam, hogy csinálják már végre, legyünk túl rajta, az isten szerelmére… Egyébként imádtam, ahogyan Emily Henry az összes romantikus könyv és film kliséit felhasználta, ezzel tökéletesen kifigurázva a műfajt, de közben mégis baromi jól működött az egész.

Nora és Charlie nagyon különböző háttérből jönnek, mégis elképesztően hasonlítanak egymáshoz – még a parfümjük is ugyanaz. Mindketten álarcot viselnek – Nora a kemény karrieristáét, Charlie pedig a morgós, kiállhatatlanét – és mindketten küzdenek a saját démonaikkal, amit gyerekkorukból hoznak és ami felnőttként is hatással van az életükre. Egymásban olyan bizalmasra találnak, akinek nem restek feltárni a lelküket és a legmélyebb titkaikat. Amikor találkozol valakivel, akivel órákon át tudsz fesztelenül beszélgetni bármiről és mindez csak perceknek tűnik, na az különleges. Nora és Charlie pont ilyenek egymásnak –  még ha az első találkozásuk ezt nem is vetítette elő. Nora az utazás során megtanulja, hogyan vesse le magáról a nagyvárosi, kemény nő páncélját, és megmutatja azt az énjét Charlie-nak, amit csak a húga ismer. És ez az énje nagyon cuki. Nora vicces és érzékeny nő, akinek van egy csomó fura nünükéje, és akinek a húga boldogulása és boldogsága a legfontosabb dolog az életében. De ez az utazás nem csak Charlie-val hozza össze, hanem arra is megtanítja, hogy ideje hátrébb lépni és hagyni, hogy pótanya helyett újra csak a nővére legyen Libbynek. A sok vicces szitu és párbeszéd mellett azért van szó itt veszteségről, gyászról, elengedésről és hasonló kevésbé komolytalan dologról is.

A könyvek szerelmesei volt az első könyvem Emily Henrytől, de ezek után biztosan megnézem magamnak a többit is, ha éppen ilyen típusú olvasmányra vágyom. Könnyed, humoros, de azért tartalmas és mélyebb mondanivalót is tartogató olvasmány volt, bátran ajánlom a műfaj kedvelőinek, meg azoknak is, akik hozzám hasonlóan csak ritkán vesznek kézbe romantikust – akkor viszont nagyon jót akarnak olvasni. Na, ez pont olyan.

A könyv adatai
Eredeti cím: Book Lovers
Kiadó: Central
Fordító: Szieberth Ádám 
Kiadás: puhatáblás
Oldalszám: 456
Kiadás éve: 2023
Moly

Könyvek, szerelem és még több könyv!  Adj hozzá egy antihősnőt, egy morgós fickót, és máris megvan a nyerő recept a Central Könyvek legújabb romkomjához. Ha szeretnétek egy példányt a könyvből, akkor kövessétek blogturnénkat és vegyetek részt nyereményjátékunkban!

Nyereményjáték

Nyereményjátékunkban a Central Könyvek kiadványai között mazsolázunk. A turné minden állomásán egy szerző nevét találjátok, a feladatotok pedig az, hogy a rafflecopter megfelelő dobozába írjatok egy könyvcímet, mely a szerzőtől a kiadó gondozásában jelent meg.

Az értesítő levél megküldése után a nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

Lisa Scottoline

a Rafflecopter giveaway

Állomások

[Blogturné Klub]

06.23 – Könyvvilág

06.25 – Betonka szerint a világ…

06.27 – Könyv és más

06.30 – Csak olvass

07.02 – KönyvParfé

07.03 – Fanni’s Library

07.04 – Hagyjatok! Olvasok!

07.05 – Zakkant olvas

07.06 – Veronika’s Reader Feeder

07.08 – Olvasónapló

07.09 – A Szofisztikált Macska

07.10 – Szembetűnő


Fülszöveg

A ​romantikus komédia műfajának koronázatlan királynője harmadik regényében könyvrajongókról írt – könyvrajongóknak!

Egy nyár, két ellenlábas és egy cselekményfordulat, amit egyikük sem látott előre.

Nora Stephens élete a könyvek körül forog. Elolvasott mindent, ami elolvasható, ő maga viszont egyáltalán nem egy tipikus regényhős. Azaz nem hetyke, pimasz, merész csaj, nem laza, nyugis álomnő, és a legkevésbé sem cukorfalat. Hanem kőkemény irodalmi ügynök, aki legfeljebb az ügyfelei szemében hősnő.
És akinek a vadvirágos réten piknikezés, a jóképű vidéki doki, a deltás pultos vagy más hasonló figurák helyett Charlie Lastrát, a mogorva New York-i könyvszerkesztőt dobta a gép. Igazi cuki találkozás lehetne ez hős és hősnő között, ha nem futottak volna már össze többször New Yorkban, és a megismerkedésük nem lett volna híján mindennemű cukiságnak.
Nora jól tudja, hogy korántsem ideális regényhősnő, és Charlie is tisztában van vele, hogy nem ő a nagybetűs álomférfi. De miután újra és újra egymásba botlanak – a véletlenek olyan összjátéka folytán, amely cselekményszálat minden valamirevaló szerkesztő kukázna –, felfedeznek valamit, ami alapjaiban rengeti meg az önmagukról írt, gondosan megkomponált sztorijukat.