Finlay Donovan ölni tudna
Könyvajánló,  Krimi

Elle Cosimano: Finlay Donovan ölni tudna

Bevallom, megint a borító volt az, amin megakadt a szemem. Aztán persze a fülszöveg után nyilvánvaló volt, hogy a sztori is legalább annyira figyelemre méltó, mint a pink köntös. A Finlay Donovan ölni tudna az a fajta történet, amit nagyon szoktam szeretni: krimi, de a humorosabb, könnyedebb fajtából, a főszerepben egy igencsak hétköznapi karakterrel.

Közismert tény, hogy reggel fél kilenckor általában a legtöbb anya már ölni tudna.

Finlay Donovan olyan nő, aki bármelyikünk lehetne. Az életének összeomlása után a romokon próbál egyensúlyozva életben maradni és életben tartani a két pici gyerekét is, közben lehetetlennél lehetetlenebb szituációkba keveredik. Bármelyikünk lehetne, de olvasás közben titkon mindannyian örülünk, hogy mi (még) nem vagyunk ekkora szarban. Finlay Donovant elhagyták, megcsalták, anyagi problémái vannak, elborítják a befizetetlen csekkek, a munkájából nem él meg. Sürgeti a határidő, nyomasztja a még el sem kezdett kézirata, a feje felett lebegő gyermekelhelyezési per és ennek tetejében még bérgyilkosnak is nézik egy étteremben, miközben a készülő krimijéről egyeztet az ügynökével.

És mit tesz az anyagi gondokkal küzdő ember lánya, ha felbérelik, hogy öljön meg valakit? Elfogadja a munkát. Persze csak viccelek, minden normális ember nemet mondana. De akkor nem lenne belőle regény, szóval Finlay inkább úgy dönt, hogy megnézi magának az ügyet, anélkül, hogy bepiszkítaná a kezét. Maga is nyomozásba kezd, miközben nyakig belekeveredik az ügybe. Az élet azonban néha fricskát ad, és semmi sem úgy alakul, ahogy tervezzük. Na ez történik ebben a könyvben is.

Elle Cosimano története könnyed és tökéletes kikapcsolódást nyújt. A könyv humorban sem szenved hiányt – már akinek ez a fajta humor átjön. Nekem annyira nem, néhol kicsit erőltetettnek éreztem, de minél jobban belehelyezkedtem a történetbe, annál kevésbé zavart. A sztori egyébként ötletes, fordulatos és természetesen nagyon hihetetlen, de éppen ezért is működik olyan jól. Van ugye a főszereplő, akit bármilyen olvasó közel érezhet magához, van egy utálatos exférj, cuki gyerekek, szexi pultosfiú és még szexibb nyomozó, na meg az egyre szövevényesebb háló, amibe a főszereplő egyre inkább belegabalyodik.

Nagyobb szükség van a Finlay Donovan ölni tudna típusú könyvekre, mint gondoljuk. Mérhetetlenül jól tud esni egy ilyen olvasmány, amikor az ember tényleg semmi másért, csak a kikapcsolódásért és a figyelemelterelésért olvas. Kezdő krimi olvasóknak és haladóknak is bátran ajánlom – még úgy is, hogy azért vannak benne logikai bukfencek és következetlenségek, de igazából ezek elnézhetők, mert egy igazán üde színfolt ezt a könyv krimik piacán. Remélem, hogy készül folytatás, a lezárás alapján nem zárnám ki. Ha így lesz, én biztosan olvasni fogom.

A könyv adatai
Eredeti cím: Finlay Donovan is Killing It (2021)
Kiadó: Agave Könyvek
Fordító: Török Krisztina
Kiadás: füles kartonált
Oldalszám:368
Kiadás éve: 2022
Moly

Elle Cosimano egy izgalmas, szórakoztató krimi sorozatot indított el, melynek első részét, a Finlay Donovan ölni tudná-t az Agave Kiadó hozta el magyarul is.

Tartsatok velünk a turné folyamán, hogy megtudjátok, sikerül-e Finlay Donovannek túlélni a megpróbáltatásokat, s ha szerencsétek van a játék során a Kiadó jóvoltából felajánlott regényt is megnyerhetitek.

Nyereményjáték

Mivel főszereplőnk nem elsősorban nyomozó, mégis kénytelen gyilkosságot felkutatni, hasonló botcsinálta detektíveket keresünk. Az állomásokon rövid leírást találtok ezekről a regényhős nőkről, nevüket pedig a bloggerek elrejtették a bejegyzésben. Megfejtésként a Rafflecopter megfelelő sorába a karakterek nevét írjátok be.

Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Unatkozó reklámügynök Londonból vidékre költözik. Eleinte unalmasnak találja a kisvárosi életet, de hamarosan rengeteg gyilkosságot kell megoldania.
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

04.12 Olvasónapló

04.14 Zakkant olvas

04.16 A szofisztikált macska


Fülszöveg

Elle Cosimano az anyaság minden örömét és megpróbáltatását bemutató regénye pergő stílusú és őrülten szellemes, letehetetlenül szórakoztató olvasmány.

Finlay Donovan kétgyerekes, egyedülálló és idegileg teljesen kimerült anyuka, aki mellesleg leadási határidőkkel küszködő írónő is egyben. Az élete totális káosz. Az ügynökének beígért könyvével egyáltalán nem halad, a volt férje kérdés nélkül elbocsátotta a kisegítő bébiszittert, négyéves kislányát pedig épp egy igen szerencsétlenül alakult első hajvágási kísérlet eredményeképpen a fejéhez szigszalagozott tincsekkel kénytelen óvodába vinni.

Finlay egyre sokasodó problémáin az sem segít, hogy az ügynökével folytatott üzleti ebédje alatt a szomszédos asztalnál ülők kihallgatják krimije tervezett történetét, és tévesen bérgyilkosnak vélik. Finlay pedig saját maga legnagyobb döbbenetére igent mond a felkérésre, hogy elintézzen egy kellemetlen férjet. Mert hát valamiből élni is kell.

Persze a való életben közel sem olyan egyszerű egy rendes bűncselekményt elkövetni, mint egy regény lapjain, ráadásul kisvártatva – hogy semmi se legyen egyszerű – Finlay menthetetlenül belebonyolódik egy nagyon is valódi gyilkossági nyomozás eseményeibe.