Főnix
Könyvajánló,  Nonfiction,  Önfejlesztő

Dr. Csernus Imre: Főnix

Még a főiskola elején olvastam Csernus akkoriban megjelent könyvét,  A nőt, és máig emlékszem, mennyit forgattam a szemem az olvasottakon. Mindenesetre a barátnőm – akitől kölcsönkaptam a könyvet – egyik kedvenc mondatkezdése volt a „Csernus szerint…”. 
Már nem vagyunk barátnők.
Viccen kívül, ezzel csak azt akartam mondani, hogy ha egy szerző ennyire ellentétes érzelmeket képes kiváltani az olvasókból, az szerintem remek dolog. Legújabb könyve a Főnix címet kapta és a fülszöveget olvasva most először éreztem, hogy őszintén kíváncsi vagyok, mit tud nekem adni a doki. 


Attól függetlenül, hogy én ott és akkor nem éreztem magaménak a mondanivalóját és a stílusát, sokat gondolkodtam utólag az olvasottakon és érdeklődve figyeltem az évek során a pályáját és a munkáit.

A könyv a jelenlegi járványhelyzetre reflektálva íródott és röviden, tömören összefoglalva arra próbálja rávezetni az olvasókat, hogy használják ki ezt az időszakot a megújulása. Pánik helyett újjászületést ösztönöz és itt el is érkeztünk a címhez. A főnixmadár szimbóluma az egész könyvet végigkíséri. Mi magunk vagyunk a főnixek és Csernus szerint döntenünk kell, hogy maradunk öreg főnixek, vagy elhamvadunk a fészekkel együtt, hogy egy új, fiatal főnix szülessen a régi helyett.

A járvány miatt minden meg fog változni. Legalábbis a tudatosan élők számára biztosan. Míg a többség, a nem tudatosan élők azok, akik nem látják meg a pandémia adta lehetőségeket. A könyvben arra próbál rávilágítani, hogyan tudjuk ezt a tudatosságot megvalósítani a saját életünkben, hogyan ismerjük fel, ha mi magunk is öreg főnixek vagyunk, akik csak vegetálnak a megszokásban.

Főnix

Ami feltűnt már az elején, hogy Csernus stílusa sokat szelídült, abszolút kedvelhető és jófej ember benyomását kelti, de ezzel együtt továbbra is kíméletlenül őszinte. Ami kell is. A könyv olvasmányos, érthető, de azt is érzem, hogy érdemes az első olvasás után még többször is fellapozni Főnixet. 

Érdekes gondolatokat találunk benne a járvánnyal kapcsolatban, illetve a járvány lélektani hatásairól egyéni és kollektív szinten is. Beszél a szülők gyermekkel szembeni felelősségéről is, illetve visszatérő elem az alaszkai eszkimók és a fejlett világban élők életmódjának és világszemléletének összehasonlítása – az előbbiek javára.

Engem szerencsére nem taglózott le a Covid és a karantén lelkileg. Betartom, amit be kell tartani, de a pánik elkerült és afféle belenyugvással élek most, meg reménnyel, hogy egyszer talán majd jobb lesz. Valami ilyesmit próbál a könyv is átadni, hogy a pánik helyett fordítsuk befelé a figyelmünket, hogy felesleges olyanba ölni az energiát, amire nincsen befolyásunk. Érdekes gondolatai vannak a halálról és bevallom, ez a rész késztetett a legjobban gondolkodásra, de tulajdonképpen az egész könyv egy nagy önreflexió és hát…az a konklúzióm, hogy bőven van még min dolgoznom öreg főnixként.

Nem mondom, hogy semmivel nem tudnék vitatkozni a könyvben leírtak közül, de a Főnix egy nagy mentőöv lehet azok számára, akiket elsodort most ez az időszak és nem tudják, nem érzik, hogyan tehetnék az életüket egy kicsit könnyebbé lelkileg. És azoknak is hasznos olvasmány lehet, akik próbálnak pozitívan élni ezekben az időkben, de érzik, hogy vannak területek, amin még dolgozni érdemes.

Összességében ez egy érdekes könyv, sok jó és megfontolandó gondolattal, de azért érdemes a helyén kezelni ezeket. Nem könnyű olvasmány, mert szembesít a gyengeségeinkkel, de fejlődni csak úgy lehet, ha őszinték vagyunk önmagunkkal. 

Főnix
A könyv adatai
Kiadó: Jaffa
Kiadás: Keménytáblás
Oldalszám: 292
Kiadás éve: 2020 
Moly
Főnix

A Jaffa Kiadó jóvoltából egy igencsak aktuális könyvet vehetünk a kezünkbe Dr. Csernus Imrétől. A Főnix a koronavírus-járvány lelki és pszichés gondjait, kérdéseit, témáit járja körül az alapvető emberi bűnök és erények szemszögéből nézve. A turnéban ezúttal öt bloggerünk mondja el a véleményét a könyvről, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt belőle.

Nyereményjáték

Dr. Csernus Imrének sok könyve jelent meg különböző témákban. Ezúttal az állomásokon idézeteket találtok a köteteiből, a feladatotok pedig az, hogy beírjátok az adott könyv címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Magyarországon fekete varjak ácsorognak a gödör mellett, legtöbbször sírnak-zokognak, miközben valójában önmagukat síratják, nem az elhunytat!
a Rafflecopter giveaway

Állomáslista
12. 14. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 16. Flora the Sweaterist
12. 18. A Szofisztikált Macska
12. 20. Könyvvilág
12. 22. Könyv és más


Főnix

Fülszöveg

Főnixként élni? Döntés kérdése. Megtehetjük, hogy öreg főnixként ragaszkodunk jól megszokott életünkhöz és félelmeinkhez. De dönthetünk másképp is. Magunk mögött hagyhatjuk mindennapi félelmeinket, hogy készen álljunk az újjászületésre. A legendák szerint a főnixmadár élete végén a fészkével együtt porrá ég, és a tűzből egy új, fiatal főnix születik. A történet mindenki számára ismerős, de csak kevesen gondolnak bele, milyen üzenetet hordoz életünkben az újjáéledő tűzmadár szimbóluma.

Csernus Imre úgy véli, a mostani, járványtól sújtott, válságos időszak eddig soha nem látott lehetőséget kínál a megújulásra. Új könyvében a főnix legendájából kiindulva egész rendszert épít fel, amelyben élesen rávilágít mindennapos hazugságainkra, végigveszi sorra a buktatókat és érthetően bemutatja az újjászületés feltételeit. Már csak az a kérdés: öreg vagy fiatal főnixként szeretnénk élni és megélni a jelen kihívásait. 

„Meg kell fogalmaznunk, mit szeretnénk elégetni ahhoz, hogy újjászülessünk, különben a fészek csak terebélyesedni fog, nem pedig felgyulladni. Akkor pedig nem lesz új főnix, vagyis nem lesz megújulás. De nemcsak az a kérdés, hogy mit szeretnénk elégetni, hanem az is, hogy egyáltalán merjük-e elégetni. És ez az egyik legnagyobb konfliktus, mert a legtöbb ember nem meri elégetni a jelenlegi, vacak életét. Nem meri elégetni a megszokást.”