Gasztroregény

DOROTHEA BENTON FRANK – KARÁCSONY RECEPTRE

Idén viszonylag korán megkezdtem a karácsonyra való hangolódást, ebben pedig nagy segítségemre volt a Karácsony receptre című kis könyvecske, ami nemrég jelent meg a könyvesboltok polcain, és már a borítója is ünnepi hangulatba hoz.

A történet elbeszélője és egyúttal főszereplője is egy nagyon idős, egész pontosan 93 éves charlestoni hölgy. Theodora születése óta ugyanabban a házban él, és a küszöbön álló ünnep apropóján visszaemlékezik gyermekkora karácsonyaira, amikor még minden egészen más volt. Hetekig tartottak az előkészületek, és az ajándékok helyett az együttlét volt a fontos. Bezzeg most! A családja csak nyűgnek érzi az egészet, állandóan marakodnak egymással és mélyen elfojtott indulatok mérgezik a közelgő szeretet ünnepét. Aztán szenteste napján megjelenik valaki az ajtóban Theodora múltjából, és vele együtt a karácsonyi csoda is belopózik az ódon ház falai közé.

cofA történet hangulata engem egy kicsit a Karácsonyi énekre emlékeztetett, ami nyilván nem véletlen, hiszen akadt egy közös pontja a két történetnek, és a konklúzió is valami nagyon hasonló. Éhesen kezdtem neki az olvasásnak, de ezt komolyan nem ajánlom senkinek, mert eszméletlenül ínycsiklandóan vannak ábrázolva az ételek, én pedig mást sem hallottam, csak a gyomrom korgását.
Könyvecskének neveztem a bevezetőben, ami nem véletlen, hiszen rövid, alig néhány óra alatt elolvasható történetről van szó – ami valljuk be, így a karácsonyi készülődés idején nem hátrány –, így remekül lehet vele lazítani egy lustább délutánon. A végében pedig rengeteg (déli) receptet találunk, amiket a szerző a családtagjaitól és a barátaitól gyűjtött össze. Van egy-két furcsább alapanyag a hozzávalók között, de egyébként nagyon tetszenek, úgyhogy biztosan el fogok belőle készíteni néhány dolgot.

Be kellene látniuk, hogy az ünnepi időszakban az igazi mulatság a készülődés.  A felkészülés lobbantotta lángra várakozásteli izgalmunkat. 

A Karácsony receptre egy bájos kis történet családról, megbocsátásról, újrakezdésről és arról, hogy mi az igazán fontos az életben. Mindez egy csipetnyi déli hangulattal fűszerezve, varázslattal dúsítva és jó nagy adag karácsonyi hangulattal tálalva. Jó étvágyat!

négytappancs

Dorothea Benton Frank – Karácsony receptre
Eredeti cím: The Christmas Pearl
Kiadó: 21. Század Kiadó
Fordító: Szűr-Szabó Katalin
Keménytáblás levehető védőborítóval, 272 oldal
Megjelenés éve: 2017


DONE_0000_DotFrankA SZERZŐRŐL
Dorothea Benton Frank 1951-ben született Dél-Karolinában, és ott is nevelkedett. Diplomázása után különböző ruházati cégeknek dolgozott, egészen 1985-ig, amikor megszületett első gyermeke. Az anyaság mellett különféle jótékonysági munkákat vállalt: adományokat gyűjtött, illetve rendezvényeket szervezett. Első regénye 2000-ben jelent meg, ami rögtön bestseller lett. Azóta már egy tucat másik regényét is kiadták. Frank lelkes szakács, szeret utazni és olvasni.