Halásznegyed
Könyvajánló,  Szépirodalom

Donatella Di Pietrantonio: Halásznegyed

Hirtelen zúdult az eső az ünnepségre, nem volt figyelmeztető mennydörgés, egyetlen vendég sem látta az erdőtől sötétlő dombok fölött sűrűsödő felhőket.
Így kezdődik a Halásznegyed, Donatella Di Pietrantonio A visszaadott lány című regényének folytatása.
Így kell mindjárt az első mondattal, egyetlen mondattal elmondani egy egész történetet…

A visszaadott lány és húga, Adriana már felnőttek, az élet pedig teljesen más irányba sodorta őket.
Elbeszélőnk – akinek továbbra sem tudjuk meg a nevét – egy francia kisváros egyetemén tanít, mígnem egy váratlan hívás hazaszólítja Pescarába. A hosszú, már-már véget nem érő utazás és a reggelre várakozás hívja elő elméjéből a múlt képeit, felfedve előttünk az előző könyvben megismert lányok további útját.
A visszaadott lány az idei évem egyik kedvence volt, így sokat vártam a Halásznegyed című folytatástól. Kicsit sem csalódtam. Ugyanaz az elbeszélő hang, ugyanaz a hangulat, de immáron a felnőttek gondjaival és bajaival küzdő testvérpárral a főszerepben.

A könyv cselekménye (vagy inkább elbeszélése) pont olyan csapongó, amilyen egy ébren átforgolódott éjszaka az ember gondolatai. Oda-vissza ugrálunk az időben, néha ugyanazon a fejezeten belül is. Sok olvasónak ez talán zavaró lehet, vagy nehezen követhető, de ha elkapja az embert a történet, akkor hamar rájön, hogy ez a könyv így van tökéletesen megírva.

Az emlékezet maga osztja a lapokat a kártyapakliból, cserélgeti őket, olykor csal.

Míg az előző kötet központi témája az anyaság volt, itt a testvérek kapcsolatán van a hangsúly és azon, hogy mennyire meghatározza az életünket a háttér, ahonnan jövünk. Adriana, aki gyerekkorukban sok tekintetben életrevalóbb volt, mint az elbeszélő, végül Pescarában ragad. A város külön bejáratú kis világa, a halásznegyed lesz számára az otthon, de kitörni a gyerekkorukat meghatározó szegénységből nem sikerül neki.

Ezzel szemben a visszaadott lány tanulással és szorgalommal egzisztenciát épít magának. A két eltérő életút árkot ás a nővérek közé, akik kamaszként majd később felnőttként szinte teljesen eltávolodnak egymástól.

De szét lehet-e szakítani egy ilyen mély kapcsolatot, mint ami a két, akkor még egymásnak idegen testvér között szövődött a vizelettől átitatott közös ágyban? Erre keresi a választ a könyv, amely rövidke terjedelme ellenére burjánzó és mégis sallangoktól mentes prózával varázsolja elénk Olaszország azon arcát, amit nem tesznek a képeslapokra.

Halásznegyed

A visszaadott lány és a Halásznegyed történetében visszaköszön valami ismerős: két kitörni vágyó női karakter, akik szoros kapcsolatban állnak egymással, de végül csak az egyiknek sikerül. Ismerjük már ezt a sémát a Nápolyi regények sorozatból és kicsit hasonló az Egy barátság története is. Úgy látszik, az olaszok szeretik ezt a témát boncolgatni, és milyen jól teszik!
Sosem megunható.

A Halásznegyed méltó folytatása és egyben befejezése lett A visszaadott lánynak. Ajánlott mindazoknak, akik szeretnek női sorsokról, családi viszonyokról olvasni, esetleg szerették a fent említett köteteket.
Remélem, olvashatunk még magyarul Donatella Di Pietrantonio tollából, engem teljesen megvett magának.

A könyv adatai
Eredeti cím: Borgo Sud (2020)
Kiadó: Park Kiadó
Sorozat: A visszaadott lány
Fordító: Todero Anna
Kiadás: füles kartonált
Oldalszám: 224
Kiadás éve: 2022
Moly
Halásznegyed

Fülszöveg

„Van bennem valami, ami arra késztet másokat, hogy elhagyjanak.”
Az éjszaka legsötétebb órájában Adriana, karjában egy kisbabával, a nővére ajtaján dörömböl.
Ki elől menekül? Tényleg veszélyben van? Kérdéseket és kételyeket, felfordulást és nyugtalanságot hoz magával, hamar észreveszi a nővére házassága mélyén rejlő repedéseket.
Évekkel később az elbeszélő egy francia kisvárosban él, ahonnan váratlanul egy telefonhívás szólítja el.
Végtelennek tűnő éjszakai utazása során emlékezetének zugaiból előhívja saját és húga ifjúságát, szerelmeiket és veszteségeiket, titkaikat és megbánásaikat.
Pescara tengerparti halásznegyedében, ebben a sziklaszilárd törvényekre épülő, mégis befogadó mikrokozmoszban, hol vendégszerető, hol ellenséges emberek között deríti ki, mi történt a húgával, képes-e megbékélni a múltjával.
Donatella Di Pietrantonio A visszaadott lány után egy feszült, bensőséges, sűrű szövésű regénnyel tér vissza, amelynek középpontjában a nővérek közötti ambivalens, de szilárd kapcsolat áll.