Uncategorized

Dacre Stoker & J.D. Barker – Dracul

dsc_2467.jpgAz a legtisztább, ha rögtön az elején bevallom: nem olvastam sem az eredeti Drakula regényt, és nem láttam a híres Drakula filmeket sem. Sajnos (vagy sem) az első és egyetlen élményem Bram Stoker történetével kapcsolatban a Leslie Nielsen-féle Drakula halott és élvezi című remekmű volt még gyerekkoromban, amit titkon azóta is viccesnek tartok, de hát valljuk be… nem lehetek erre büszke. Menségemre szóljon, hogy annyira megcsömörlöttem az utóbbi évtized vámpírdömpingjétől, hogy eszembe sem jutott, hogy a vámpírok alfájának és omegájának története kimaradt számomra. Aztán jött a Dracul híre és annyira felcsigázott a fülszöveg és a tény, hogy a zseniális J.D. Barker van a könyv mögött, hogy tudtam: nekem ez a könyv kell.

Na de miről is szól a Dracul tulajdonképpen? Bram Stoker beteges kisfiú volt, akiről mindenki sejtette, hogy nem fogja megérni a felnőttkort. Titokzatos és szeretett dadusuk, Ellen mindig segített, hogy a kis Bram jobban legyen, egy nagyobb roham után pedig teljesen meggyógyítja. A család úgy tesz, mintha nem tűnne fel nekik Ellen dadus furcsa „gyógyítótudománya”, a kis Bram és nővére, Matilda azonban utána akar járni a fiatal nő titkainak. Amikor bizarr és hihetetlen dolgokra bukkannak, a dadus egyik napról a másikra eltűnik. Tizennégy évvel később Matilda meglátja Ellen dadust egy párizsi forgatagban, azonban pillanatok alatt szem elől téveszti. A két testvér bátyjukkal kiegészülve Ellen után kezd nyomozni, nem is sejtve, hogy milyen borzalmas dolgokat fognak látni és tapasztalni.

A felnőttek hajlamosak elveszíteni a képzelőerejüket, és nem hisznek azokban a dolgokban, amelyek ismeretlenek a számukra. A gyerekek tényként fogadják el a misztikumot, és ritkán vonják kétségbe a létezését.

Hú, mivel is kezdjem? Hogy imádtam? Naná! Az igazsághoz tartozik, hogy nehezen indult be számomra a történet – valószínűleg nem voltam eléggé ráhangolódva – de aztán pillanatok alatt berántott és azóta sem enged el. Izgalmas, filmszerűen pergő cselekmény és abszolút korhű, gótikus hangulat jellemzi a történetet (a szöveg viszont egyáltalán nem poros és nehéz) és bizony vannak benne elég undorító dolgok is, szóval ha hozzám hasonlóan eszegetni szoktatok olvasás közben, akkor inkább most szólok, hogy ne tegyétek!
A feszültséget csak fokozza, hogy több idősíkban játszódik a történet, amit főképp levelezések, naplóbejegyzések, feljegyzések segítségével ismerhetünk meg, de a jelenben játszódó részek is körömrágósan izgalmasak, főképp, hogy sokáig fogalmunk sincs róla, hogy miért és mi miatt van Bram abban a szituációban, amiben. A váltott nézőpontok is színesítik a cselekményt, teljesen más a kíváncsi és tettrekész Matilda, a kétkedő Thornley vagy épp a sokat látott Vámbéry tollából olvasni a történteket. A sztori is hihetetlenül ötletes és izgalmas, semmi kiszámíthatóság és klisé nincs benne, az olvasó csak sodródik az árral, ráadásul minden csak a végére áll össze kerek egésszé, ezzel is fokozva a feszültséget és az izgalmakat. Bevallom, már lerágtam a körmeimet a végére. És attól függetlenül, hogy manapság már nem sok újta lehet mondani, mutatni vámpír-ügyben, a Dracul egy percig sem volt unalmas vagy vontatott. A helyszínek is tökéletesen illenek a hangulathoz: sírkertek, bonctermek, várromok, kihalt apátságok, titkos klubok mentén vezet az út Draculhoz, aki hátborzongatóbb, mint azt valaha gondoltam volna.

dsc_1710.jpg

A Draculban az a legjobb, hogy a két szerző hozott anyagból dolgozott: a pár évvel ezelőtt megtalált Bram Stoker kézirat tanulmányozása közben döbbentek rá, hogy a Drakula elejéből nagyjából 101 oldalt kihúztak. Ebbből a 101 oldalból és rengeteg egyéb feljegyzésből kiindulva született meg a Dracul, ami stílusában és hangulatában is igyekszik az eredeti könyv nyomdokába lépni. Hátborzongató tény az is, hogy Bram Stoker annak idején igaz történetként jegyezte le a könyvét, azonban a Hasfelmetsző Jack által rémületben tartott Londonra tekintettel a szerkesztő kihúzatta ezt a „kis” tényt a könyvből. A könyv végén olvasható szerzői megjegyzésekben sokkal több érdekesség is olvasható még a keletkezésről és Bram Stoker feljegyzéseiről. Igazából ha félreteszem a szkepticizmusomat, akkor akár még tényleg el is tudnám hinni, hogy a Drakula nem kitalát történet és személy, hanem valami lézető dolog.

Úgy látszik, hogy az igazán jó könyvek év végére tolódtak nálam, mert a Dracul is egy olyan kötet, ami felkerült a kedvencek közé a polcra és biztos, hogy még elő fogom venni a következő években. Ha bírjátok az izgalmakat, a kalandot és szeretitek a sötét hangulatú, néha brutális könyveket, akkor a Dracul tuti választás lesz. 
o_ttappancs.jpg

dacre_stoker_jd_barker_dracul_b1.jpgDacre Stoker & J. D. Barker – Dracul
Eredeti cím: Dracul (2018)
Kiadó:
Agave
Oldalszám: 568, puhatáblás
Fordító: Bosnyák Edit
Megjelenés éve: 2018
Moly | Goodreads

megveszem_1_-2.jpgaormzxj.pngBelegondoltál már abba, hogy mi van akkor, ha Dracula igazából valós személy volt? Hogy ha az azonos című könyv írója, Bram Stoker találkozott is vele és a története az igazságon alapszik? A Dracula hivatalos előzménye, a Dracul pont ezzel a gondolattal játszik el és ragad magával bennünket is egy hátborzongató, gótikus világ vámpíroktól hemzsegő mocsarába.
December 16-án a Blogturné Klub tagjai is belevágnak a kalandba és ha velünk tartotok, egy példányt is nyerhettek a könyvből, az Agave Kiadó jóvoltából.

Nyereményjáték

A vámpírok a legritkább esetben jók, ha csillognak, akkor esetleg elképzelhető… Viszont a többségük veszélyes gyilkos, aki jobb esetben csak a véredre pályázik, de némelyik ha az útjába kerülnél, nem lenne rest és azonnal eltenne láb alól. Vannak viszont bizonyos kellékek, amikkel védekezni tudsz ellenük, ezeket azonban előbb meg kell szerezned!
A feladatod pedig nem más, mint hogy megtaláld az állomásokon elrejtett tárgyakat, amiket egy-egy szóra linkeltünk  és nevezed meg ezeket a Rafflecopter doboz megfelelő helyén.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

12.16. – Kelly & Lupi olvas
12.18. – Nem félünk a könyvektől
12.20. – Cbooks
12.22. – A Szofisztikált Macska 


Fülszöveg | A Drakula hivatalos előzménye, amelyet a klasszikus regény szerzőjétől hátramaradt feljegyzések és szövegek inspiráltak.
1868-at írunk, és a huszonegy éves Bram Stoker egy magányosan álló toronyban várja, hogy szembenézzen egy leírhatatlan szörnyeteggel. Feszületekkel, szenteltvízzel és egy puskával felszerelkezve azért imádkozik, hogy túlélje élete leghosszabb éjszakáját. Kétségbeesetten igyekszik papírra vetni mindazt, aminek tanúja volt, ezért feljegyzi azokat az eseményeket, amelyek egészen idáig vezettek…
Bram gyermekkorában sokat betegeskedett, ezért az ideje nagy részét ágyban töltötte a szülei dublini otthonában, és egy fiatal nő gondoskodott róla, akit Ellen dadusnak hívtak. Amikor az egyik közeli városban egymással összefüggő, különös halálesetek történnek, Bramnek és a nővérének, Matildának, szemet szúrnak Ellen dadus furcsa szokásai. Ezután egymást követik a titokzatos és hátborzongató események, míg végül Ellen váratlanul eltűnik az életükből. Évekkel később Matilda Párizsba megy tanulni, ahonnan azzal a hírrel tér haza, hogy látta Ellent, és a rémálom, amelyről Brammel azt hitték, hogy már régen véget ért, valójában csak most kezdődik.
A Dracul egy kitalált történet, amely Bram Stokerről és a testvéreiről szól, akik egy sötét lény nyomába erednek. A vadászat Írországban kezdődik, a gyermekkori otthonukban, azután a testvérek bejárják Európát, és végül sor kerül az emlékezetes, végső találkozásra. A Dracul valóságos és kitalált szereplőkkel dolgozik, és új megvilágításba helyezi a világirodalom legfélelmetesebb és legmaradandóbb történetét.


jdbarker_dacrestoker.jpgA SZERZŐKRŐL
Jonathan Dylan Barker 1971-ben született, és üzleti diplomát szerzett. A kilencvenes években popkulturális témában írt cikkeket egy magazinba, illetve ez időben több novellája is megjelent a horror műfajában. Sokáig szellemíróként dologzott, majd 2014-ben kiadták első regényét Forsaken címmel, ami nagy sikert aratott. A Stoker család felkérésére segített megírni Dacre Stokernek a Dracula hivatalos előzményregényét. Közben megírta A negyedik majom című könyvét, amelynek jogait már a megjelenés előtt számos országba eladták és opciózták filmre és sorozatra egyaránt. A negyedik majom folytatása idén jelent meg Az ötödik áldozat címmel, a szerző pedig aktívan dolgozik a sorozat harmadik kötetén.
Dacre Stoker a legendás szerző, Bram Stoker unokahúgának az unokája, és hagyatékának a gondozója. Rendszeresen hívják világszerte fellépni a Stoker on Stoker, the Mysteries Behind the Writing of Dracula című előadásával, melyben Bram Stoker életéről, a Drakula-történet hátteréről és a kettejük közti kapcsolatról mesél. Ezen kívül gyakran kérik fel szakértőnek a vámpírokkal és a popkultúrára gyakorolt hatásukkal kapcsolatban. Nemrég Erdélyben is vezetett felfedező túrákat, melyek témája III. Vlad “Drakula” gróf élete és történelmi kora, valamint Bram Stoker regényének helyszínei.