Szépirodalom

Colson Whitehead – A föld alatti vasút

A szabadságba vezető útnak nincs végállomása

A 21. Század Kiadó KULT-könyveinek második megjelent kötete A föld alatti vasút, amely a közelmúlt egyik legnagyobb irodalmi szenzációja volt világszerte.
Bevallom, hogy egy kicsit féltem ettől a könyvtől. Féltem, mert amellett, hogy a rabszolgaság egy igazán kényes és érzékeny téma, ott van még a számos díj is, amit bezsebelt, élén a Pulitzerrel. Féltem, hogy én nem fogom meglátni benne a zsenialitást, féltem, hogy csalódni fogok. Végül belekezdtem és elámultam, mert annyira más volt, mint amit a prekoncepcióm alapján vártam, most pedig hetek óta piszmogok az értékeléssel, mert azokról a könyvekről a legnehezebb írni, amik igazán megtalálnak.

colsonwhitehead_afoldalattivasut4 Túl vagyok már néhány rabszolgaságot, feketék elnyomását taglaló könyvön – tudatosan és egy kicsit talán tudat alatt is keresem az ilyen műveket a Tamás bátya kunyhója óta – amit még gyerekkoromban nyomott a kezembe a nagymamám–, éppen ezért sem tud már túlzottan meglepni semmi a témában, A föld alatti vasút ennek ellenére is fejbe kólintott a maga tárgyilagosan brutális módján. Többek között ez az egyik legnagyobb erőssége: úgy hat az érzelmeinkre, hogy esze ágában sincs hatni rájuk, így kerülve el azt, hogy az olcsó hatásvadászat csapdájába essen.

Cora egy georgiai ültetvényen él, nagyanyját még Afrikából hurcolták el. Ő maga már rabszolgának született sok másik sorstársával egyetemben. Cora egy nap úgy dönt, hogy kezébe veszi a sorsát és életveszélyes útra indul: megszökik az ültetvényről, hogy szabadosként új életet kezdjen északon. Ez eddig még senkinek sem sikerült a Randall-ültetvényen, egy embert kivéve: Cora anyja még a lány gyermekkorában sikeresen elszökött. Tervének végrehajtásához a rabszolgatartást elítélő abolicionisták által üzemeltetett föld alatti vasúthálózat nyújt segítséget. Az országot keresztülszelő, titkos alagútrendszeren át közlekedő vonat kalandos úton segíti a rabszolgákat a szabadsághoz.

colsonwhitehead_afoldalattivasut2A föld alatti vasút valóban létezett, még ha nem is a könyvben leírt módon. Igazából egy abolicionisták által fenntartott és működtetett titkos út-és házhálózat volt, mely segítségével a szökött rabszolgák eljuthattak a szabad államokba, vagy akár a határon túlra is, viszont szó sem volt szó szerinti vasútvonalról és vonatokról. Egyrészt fizikai képtelenség lett volna titokban megépíteni és működtetni egy ilyen hálózatot, másrészt csak ezekben az időkben indult meg a tényleges vasútépítés Amerika-szerte. Pontosan ezért is volt fantasztikus írói fogás a föld alatti vasutat igazi, valós vasútként ábrázolni, ezzel mintegy életre keltve a metaforát. Igazából az egész történet egy metafora, a szabadság elérhetetlenségének metaforája. Sosem tudják, hogy hova érkeznek, és hogy lesz-e lehetőségük továbbállni.

A szabadság változékony, akár az erdő, amely közelről sűrű, csupa fa, de az üres rétről nézve felfedi, meddig terjed.

Cora sehol nem leli a szabadságot. A Randall-ültetvényen nem csupán a hajcsároktól, a fehér emberektől kell rettegnie, hanem a sajátjaitól is, hiszen a túlélés érdekében bárki képes a másikat rossz helyzetbe hozni maga helyett, és a feketék között is éppen úgy megvan a hierarchia, mint a fehérek társadalmában. Csupán egy tenyérnyi saját föld szimbolizálja számára a reményt. Aztán jön Dél-Karolina, Észak-Karolina, Tennessee, végül Indiana, nyomában a vérszomjas rabszolgavadász Ridgewayjel, akinek fixa ideájává vált Cora elfogása, hogy általa szimbolikusan elkaphassa a lány anyját is, aki annak idején kicsúszott a karmai közül. Ahány állomás, annyi piciny szelet az akkori Amerika mentalitásából. Látszattolerancia, tárgyiasítás, kasztráció, terror, utak mentén lógó holttestek, árulás… csak néhány dolog, amivel Cora a kalandja során találkozik. Útját keresztezik segítők, rosszakarók, gyávák és bátrak egyaránt, de végig csak önmagában és a szerencséjében bízhat.

A föld alatti vasút egyszerre megrendítő, elgondolkodtató és halálosan izgalmas. Mondhatnám azt is, hogy letehetetlen, de számomra muszáj volt egy-egy rész után szünetet tartani, annyi feldolgoznivaló volt a sorok között. Cora személyisége megfoghatatlan, kicsit érzelemmentes karakter, ennek ellenére teljes szívvel lehet érte szurkolni és kell is, mert nem akármilyen sorsot kanyarított neki Whitehead. Szó szerint filmvászonra illő az állandó bajba kerülése, majd az abból való kikecmergése – emiatt kicsit kiszámítható is volt a cselekmény egy idő után. Kifejezetten üdítő volt a mellékszereplőkről szóló rövid fejezeteket olvasni, amelyek nem kapcsolódnak kifejezetten a cselekményhez, mégis remekül árnyalják azt. Én pedig még mindig el tudok borzadni azon, hogy milyen szörnyű dolgokra képes az ember, abban a meggyőződésben, hogy helyesen cselekszik.

colsonwhitehead_afoldalattivasut3A Föld alatti vasút kalandos és izgalmas történet, amely mély, és félelmetesen aktuális gondolatokat hordoz, nem nélkülözve a kőkemény társadalomkritikát sem.
Ha szépirodalmat keresel, megtaláltad. Ha izgalmakra vágysz, imádni fogod. Ha hiteles leírást keresel a rabszolgaság intézményéről, jó helyen kapisgálsz. Ha vevő vagy egy kis realizmustól való elrugaszkodásra, akkor ez a te könyved lesz. Igazából mindenkinek el kellene egyszer olvasni, tényleg megéri.

Minden ember egyenlőnek teremtetett, amíg úgy nem döntünk, hogy te nem vagy ember.

öttappancs-2

Colson Whitehead – A föld alatti vasút
Eredeti cím: The Underground Railroad 
Kiadó: 21. Század Kiadó 
Fordító: Gy. Horváth László
Keménytáblás levehető védőborítóval, 336 oldal
Megjelenés éve: 2017
BELEOLVASÓ


colsonwhitehead-erinpatriceo-brien_sq-7c50afdaaa81e8021d312015cea780f25ff42465-s300-c85Colson Whitehead 1969-ben született New Yorkban. Manhattanben nőtt fel, és a Harvard Egyetemen végzett. Hat regényt írt eddig, ezek közül kétségkívül a legsikeresebb A föld alatti vasút, amelyről Oprah és Barack Obama is elismerően nyilatkozott. Számos díj és elismerés tulajdonosa. Több egyetemen is oktat.