Uncategorized

Chloe Benjamin – A halhatatlanok

img_20190429_150624-02.jpegA halhatatlanokat már a külföldi megjelenése idején kinéztem magamnak. Rendkívül vonzó volt a fülszövege – őszintén szólva fogalmam sem volt, hogy mire számíthatok  –, valamiért meg voltam győződve róla, hogy ez némi fantasyvel támogatott YA, vagy valami hasonló, fiatalabb korosztályt célzó könyv lesz, úgyhogy kis híján félrenyeltem a kakaómat, amikor elérkeztem az első, igencsak részletes és sikamlós jelenethez. Persze már az előző oldalaknál is sejtettem, de ott, és akkor világossá vált, hogy ez bizony nem pontosan az, amire gondoltam, de igazából cseppet sem bántam végül. Kaptam egy kissé melankolikus hangulatú, sok érdekes kérdést boncolgató mágikus realista regényt, amiben négy testvér életét követhetjük végig 1969-től egészen a kétezres évek közepéig, miután egy jövendőmondótól megtudják a haláluk dátumát.

A könyv fő kérdésköre is ehhez kapcsolódik: mit tennél, hogyan élnél, ha tudnád, hogy melyik napon fogsz meghalni? Élsz, vagy inkább túlélsz?
1969-et írunk, nyár van és a négy Gold testvér, Varya, David, Klara és Simon unalmukban felkeresnek egy jósnőt, akiről az a hír járja, hogy meg tudja mondani az ember halálának dátumát. Miután megtudják, meddig fognak élni, mindannyian másképp dolgozzák fel a sokkoló információt, és mindannyian más módját választják az életnek. Négy testvér, négy fejezet, négy élet és négy halál. Először Simon, majd Klara, aztán David és végül Varya felnőtt éveibe nyerhetünk bepillantást, miközben végigszáguldunk több évtizeden és tanúi lehetünk egy család széthullásának.

Egyes művészek azt mondják, a varázslat szétzúzza a világról alkotott képünket. Én azonban azt hiszem, hogy a varázslat tartja egyben a világot. Ez a sötét anyag a valóság cementje, a hézagkitöltő gitt mindazon dolgok között, amikről tudjuk, hogy igazak. És varázslat kell, hogy feltárja, mennyire – teszi le a csészét – elégtelen – szorítja ökölbe a kezét – a valóság.

A halhatatlanoknak nem az a célja, hogy a mágiáról vagy a jóslás mikéntjéről, hogyanjáról meséljen az olvasónak, hanem teljes mértékben a szereplőkre helyezi a fókuszt, azt mutatja meg, hogyan hat a jövendölés a későbbi döntéseikre, a kapcsolatukra egymással, a családjukkal és az élethez való hozzáálláukat is alaposan befolyásolja. Vajon tényleg determinált a sorsuk, vagy a jóslat tudatában, tudat alatt alakították úgy a döntéseiket, hogy az beteljesedhessen?
A négy fejezet mind elérő hangulatú, idomulva a testvérek személyiségéhez és életviteléhez. Engem kétségtelenül a bohém és vakmerő Simon, és az elvont, bűvészként érvényesülni vágyó Klara életútja érintett meg a leginkább – talán azért, mert a való életben inkább lennék Daniel vagy Varya, azt hiszem. Utóbbi kettő jóval racionálisabban, hideg fejjel áll a jóslathoz, és az élethez is –  sőt, Varya talán túlzásba is esik, miközben kutatóként a hosszabb élethez vezető módokat keresi.

dsc_1260-01.jpeg

A New York-i Gold gyerekek egy európából bevándorolt zsidó família sarjai, és (nem meglepő módon) van magyar vonatkozása is a történetnek, hiszen az anya, Gertie Magyarországról menekült a háború idején. Nem mellesleg anyai nagyanyjuk inspirálja a kis Klarat arra, hogy bűvészettel kezdjen foglalkozni. A zsidó indentitástudat végigkíséri a könyvet, és bőven foglalkozunk a vallás és hit kérdésével, mint ahogy a tudomány és hagyományok is fontos szerepet játszanak, miközben hiteles lenyomatot kapunk az éppen aktuális korszakról. (A leghitelesebb és legérdekesebb talán a nyolcvanas évek elejének San Franciscoja, amely akkoriban a melegek mekkája volt Amerikában. Tanúi lehetünk az AIDS-járvány kitörésének és a pánikkal vegyes tanácstanalságnak, ami a meleg közösségen söpört végig.) A négy főszereplő mellett a mellékszereplők is fontos részei a történetnek és nagyon értékeltem, hogy vissza-visszatértek egyes fejezetekben, így az ő sorsukat is követni tudtuk valamennyire.

Felemás érzéseim voltak a befejezés után, mert az első két fejezet elképesztően tetszett, a másik kettő már kicsit leült, annak ellenére, hogy talán a legérdekesebb gondolatokat ezek a részek tartalamazták, nem mellesleg izgalmas volt betekinteni egy majmokkal teli kutatólabor életébe Varya által.
Azt hiszem, hogy A halhatatlanokat nem elég egyszer olvasni ahhoz, hogy felfedje az összes arcát, annyira összetett ez a történet. Chloe Benjamin jól bánik a szavakkal, gördülékenyen vezeti végig az olvasót a testvérek sorsán, akik mindannyian különleges és egyedi karakterek a maguk módján. Bőven ad gondolkodnivalót az olvasójának, és annak ellenére, hogy valamiféle varázslat vagy misztikum mindvégig jelen van, ez mégiscsak egy realista, huszadik századi családregény, amelynek a látszat ellenére és a felszín alá nézve pozitív befejezése van.  

ne_gytappancs_2.jpg

Chloe Benjamin: A halhatatlanok
Eredeti cím: The Immortalists (2018)
Kiadó: Maxim
Fordító: Komáromy Rudolf
Oldalszám: puhaborítós, 384 oldal
Megjelenés éve: 2019.
Moly

megveszem_1_-2.jpg

beleolvasok-2.jpg

57540160_2213492278687726_7001614690476359680_n.jpg

Chloe Benjamin egyedi hangulatú és nagyívű regénnyel mutatkozik be a magyar olvasóközönségnek, melyben egy különös jóslat és négy testvér története bontakozik ki előttünk. Misztikum, vallás, hagyományok, családi kötelék, lélek, sors és szabad akarat: csak néhány azokból a hívószavakból, melyek ráillenek erre a könyvre, és amelyek garantálják, hogy ne unatkozzunk az olvasás során. Ha a ti érdeklődéseteket is felkeltette a regény, tartsatok három bloggerünkkel, és játsszatok a Maxim Kiadó által felajánlott példányért!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A regényben szereplő négy testvér egyike Klara, aki a varázslat és az illúziók szerelmese. Éppen ezért ebben a játékban híres bűvészeket kell felismernetek a képek alapján. És hogy legyen egy apró nehezítés a feladatban, kérjük, hogy a személyek születési nevét írjátok a rafflecopter doboz megfelelő helyére a jobban elterjedt művésznevek helyett!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

58419629_2213492832021004_5661328123799535616_n.jpg 

a Rafflecopter giveaway

Állomások:
04.23 – Könyv és más

04.29 – A Szofisztikált Macska


Fülszöveg: 1969-ben, ​New York City Lowe East Side-ján terjed a hír egy rejtélyes nő érkezéséről, egy utazó médiumról, aki állítja, hogy bárkinek meg tudja mondani a halála időpontját. A Gold gyerekek – négy kamasz az öntudatosság fordulópontján – ennek hallatára ki is szöknek, hogy szembesülhessenek a jövőjükkel. 
A jóslatok a következő öt évtizedről szólnak. Az aranyifjú Simon elszökik a nyugati partra, hogy a ’80-as évek San Franciscójában keresse a szerelmet; az álmodozó Klara egy Las Vegas-i bűvész lesz, a valóság elködösítése, a fantáziák és illúziók megszállottja; a legidősebb fiú, Daniel háborús orvosként próbál biztonságra lelni 9/11 után; a könyvmoly Varya beleveti magát a hosszú élet rejtélyeinek kutatásába, és próbára teszi a tudomány és a halhatatlanság közti vékony vonalat. 
Elsöprő regény figyelemre méltó ambícióról és mély érzelmekről. A halhatatlanok a sors és választás, valóság és illúzió, jelen élet, világ és a következő közti határokat vizsgálja. Mélyen megrendítő testamentuma ez a történet erejének, a hit természetének és a család hajthatatlan vonzásának.


chloe_benjamin_author_photo_medium.jpgA SZERZŐRŐL
Chloe Benjamin San Franciscoból származik, jelenleg a wisconsini Madisonban él férjével.
Műveit számos nyelvre lefordították.
Első regénye, a The Anatomy of Dreams kedvező fogadtatásban részesült ugyan, az igazi sikert és népszerűséget azonban második műve, A halhatatlanok hozta meg számára.