Disztópia,  Fantasy,  Weird Fiction

Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők

A női test és más összetevőkre már a beharangozó pillanatában felfigyeltem. A kubai származású amerikai szerző debütáló novelláskötete külföldön nagy visszhangot kapott, jelölték egy halom díjra, amiből nem egyet el is nyert, emellett igazi irodalmi szenzációként emlegetik a kritikák.

Tőlem viszonylag távol áll ez a fajta irodalom, de nem sokkal a magyar megjelenés előtt olvastam a Rénszarvas-hegyet, ami nagyon megfogott a maga furcsa módján, és nagyon kíváncsi voltam, hogy vajon ezen a vonalon maradva mit tudnak még mutatni nekem. Nem mellesleg rettenetesen érdekelt, hogy hogyan lehet a feminizmust és a weird fictiont összepárosítani, ez a kötet ugyanis erősen feminista felhangot üt meg. Összesen nyolc hosszabb írás kapott helyet ebben a könyvben, és mindegyik központi szereplője egy nő.
Megpróbálok mindegyik novelláról pár szóban beszélni – ígérem, nem spoilerezek, csak a benyomásaimat szeretném megosztani.

Még egy öltés a férj kedvéért  A kezdő történet elég erős, főleg annak, aki még nem hallotta ezt a történetet. Machado ugyanis a híres zöld szalagos sztorit (The Green Ribbon) vette és írta át egy kicsit. Én magam már nem tudom mikor és hol olvastam az eredetit, de hamar leesett a tantusz, ettől függetlenül nem untam, ugyanis nagyon erős volt az a szimbólum a történetben, amit a szalag köré épített a szerző.
Leltár Ezt a novellát elejétől a végégig elolvashatjátok a beleolvasóban. Én amondó vagyok, hogy ha ez tetszik, a kötet maga is tetszeni fog, nagyon jól hozza ugyanis az egész hangulatát. Egyébként egy pusztító vírusról szól, amely végigszáguld a világon, a központi szereplőnk pedig egy nő, akinek szexuális és szerelmi életét követhetjük végig a vírus kezdetétől a egészen a … olvassátok el.
Anyák Kellett némi idő, amíg leülepedett, de még mindig nem vagyok biztos benne, hogy értettem, hogy mit akart ezzel. Egy leszbikus nőről szól egyébként, akinél az exe otthagyja a közös kisbabájukat. Nagyon fura történet, mert tényleg fogalmad sincs, hogy ebben mi a valóság és mi az elmebaj, mi szimbólum és mi konkrét dolog. Azt hiszem, ehhez kevés voltam. Az atmoszféra egyébként tetszett, főleg a közös ház leírása, irtó hangulatos volt az egész.
Különleges ügyosztály: Esküdt ellenségek 272-szer Ismeritek ezt a sorozatot? Én sem. Tudom, hogy már a huszadik évad megy belőle és valamelyik csatornán tuti mindig találni egy-egy részt belőle este 10 és éjfél között, de még sosem láttam végig egy epizódot sem. Valószínűleg ez lehet az oka annak, hogy egy miaf@ez felkiáltással kommentáltam az írást úgy a harmadik oldaltól. Mert ez a „novella” nem más, mint az első 12 évad részeinek néhány soros leirata, árirata, forgalmam sincs micsodája. Bevallom, ezt nem olvastam végig, mert sok értelmét nem láttam, főleg, hogy szórakoztató sem volt, szóval számomra ez inkább helykitöltés kategória. Bocsi. (A többiek szerint a végére lesz belőle valami összeálló történet, majd  talán egyszer megpróbálkozom vele megint).
Az igazi nőknek van testük Na ez már sokkal jobban tetszett. A középpontban egy ruhaboltban dolgozó lány van, a világban pedig egy különleges betegség szedi áldozatait, a nők ugyanis fokozatosan elhalványodnak, majd eltűnnek. Ez is elég elvont, konkrétumokat nem kifejtő történet, ami miatt egy csomó kérdés felmerült bennem az olvasása közben és azóta is csak kattogok rajta, szóval azt hiszem, hogy a célját maximálisa elérte ez az írás.
Nyolc harapás Az egyik legjobb és talán az egyik legkönnyebben értelmezhető novella a Nyolc harapás. Tulajdonképpen a női testképpel, testképzavarokkal foglalkozik, önelfogadás és hasonlók egy túlsúlyos nő történetén keresztül, aki egy nap úgy dönt, hogy aláveti magát egy csodaműtétnek.
A lakó Ez is egy elég értelmezhetetlen sztori, tele szimbólumokkal és haluzós dolgokkal, ettől függetlenül nagyon erősnek éreztem, és nagyon tetszett. Egy íróról szól, aki visszatér gyerekkori cserkésztáborának helyszínére, ezúttal egy művésztelepre, alkotás céljával. Nem tudom miért, de erről a Rénszaravas-hegy címadó novellája ugrott be, pedig semmi közük egymáshoz, talán a hangulat, a miliő vagy a fene tudja.
Meghibásodott részek A végső novella is erős, állítólag A sárga tapéta című írás az alapja, amit én nem ismerek, így nem is tudok hozzá viszonyítani. Azt hiszem, hogy valamiféle erőszakos cselekmény van a háttérben, amit a női főszereplőnk próbál feldolgozni a férje/barátja kisebb-nagyobb segítségével. Nagyon ködös, zavaros az egész, mintha valamiféle delíriumos felhőn át olvasnánk, nekem borzasztóan tetszett.

a_noi_test_es_mas_osszetevok.jpeg

Hú, régen volt már ilyen megosztó könyv a kezemben, és ezt nem csak mások véleményére értem, hanem a saját benyomásaimra is. A történetek egyrészt nagyon különbözőek, megkockáztatom, hogy a színvonaluk sem egységes, de mindegyikben volt valami, ami mégis odaszegezetett maga elé (egyet kivéve).
Először is, ez egy nagyon vegyes kötet abból a szempontból, hogy nem lehet egyetlen zsáner alá bekategorizálni. Van itt disztópia, fantasy, némi krimi és persze mind nagyon weird a maga módján, ezen kívül szabadszájú, szókimondó és néhol arcpirítóan pornográf. Utóbbi egyébként furcsa módon nem volt visszatetsző, valahogy illett az egész kötet hangulatához és üdítő érdekesség volt, hogy ezúttal nem (kifejezetten) a hetero kapcsolatok voltak középpontban, ráadásul olyan természetesen volt kezelve, ahogy annak egyébként is lennie kellene.

Őszinte leszek. Azért nem jutok dűlőre ezzel a könyvvel, mert Machado elérte, hogy butának érezzem magam. Bevallom, több dolgot nem értettem, mint amit igen és lehet, hogy csak amiatt van, hogy nem saját terepem ez a műfaj, de ha valamit utálok, akkor az az, ha butának érzem magam. Szóval haragszom rád Carmen!
Másrészt viszont magával ragadtak ezek a történetek, elgondolkodtattak és a mai napig rágódom egyiken másikon, nem beszélve a hangulatról, ami olyan elképesztően különleges volt: furcsa és nyomasztó. Ennek a könyvnek tényleg a nők és azok teste áll a középpontban, minden olyan témát érint, amit egy nő átélhet vagy vele kapcsolatos.

Egy biztos: a női test és más összetevők egy rendkívül érdekes és egyedi könyv, aminek lelkét kétségkívül Machado stílusa adja. Hogy aztán ez bejön-e az olvasónak, vagy sem, az már más kérdés, én mindenesetre azt mondom, tegyetek egy próbát a beleolvasóval. Ha egy kicsit is tetszik, vagy megfogott, akkor nagy valószínűséggel ez a ti könyvetek lesz.

ha_romtappancs_3.jpg

A könyv adatai
Eredeti cím: Her ​Body and Other Parties
Kiadó: Agave
Fordító: Ács Eleonóra, Ballai Mária, Farkas Veronika, Nagy Mónika, Török Krisztina, Orosz Anna, Bosnyák Edit, Molnár Berta Eleonóra
Puhatáblás, 288 oldal
Kiadás éve: 2020
Moly

megveszem_1_-2.jpg
beleolvasok-2.jpg

95386348_2581708612084926_3794639610726842368_o.jpgAz Agave Könyvek gondozásában idén nálunk is megjelent Carmen Maria Machado több díjat nyert novellagyűjteménye, A női test és más összetevők. A kötet újszerűségét az írónő eredeti stílusa és a műfaji határok összemosása adja; a történetekben szabadon keverednek a thriller, mágikus realizmus, fantasy és sci-fi elemek, mindezt pedig a nők helyzetének és problémáinak témaköre köti össze. Tartsatok öt bloggerünkkel, és ha szerencsétek van, akár a könyv egy példányát is megnyerhetitek!

Nyereményjáték

A női test és más összetevők 2017-ben elnyerte a Shirley Jackson-díjat is, mellyel a pszichothriller és horror műfaj kiemelkedő alkotásait ismerik el. Bloggereinknél most egy-egy idézetet találhattok olyan művekből, melyek a évek során szintén elnyerték ezt a díjat. A feladatotok annyi lenne, hogy a rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok a szerző nevét és a könyv címét, amiből az adott idézet származik. A helyesen válaszolók között az Agave kiadó jóvoltából a könyv egy példányát sorsoljuk ki.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Ami csak él és lélegzik, szükségszerűen nem lehet teljességgel objektív; még a légüres térben a puszta fennmaradásra törő értelem sem lenne az.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

04.30. Flora the Sweaterist
05.02. Hagyjatok! Olvasok!
05.04. Utószó
05.06. Spirit Bliss Sárga könyves út
05.08. Könyv és más
05.10. A Szofisztikált Macska


Fülszöveg:

A női test és más összetevők Carmen Maria Machado irodalmi diadalmenete, mely során látványosan lerombolja az önkényesen felhúzott falakat a pszichológiai realizmus és a disztópia, a komédia és a horror, a fantasy és a fabulizmus között. Sokszor szürreális és provokatív könyvében e műfajok felhasználásával elképesztő narratívákat alkot, melyek bemutatják a nők mindennapi életét és azokat a külső erőket, amelyek hatással vannak a testükre. A kötetet a 2017-es megjelenése után díjesővel honorálták: elnyerte a Shirley Jackson- és Lambda-díjat, valamint a Brooklyni Közkönyvtár irodalmi díját és az Amerikai Könyvkritikusok John Leonard-díját, ezenkívül pedig jelölték a nemzeti könyvdíjra, valamint a PEN/Robert W. Bingham-, Dylan Thomas- és World Fantasy-díjakra.
Egy feleség visszautasítja a férje kérését, hogy levegye azt a zöld szalagot, amit állandóan a nyakán hord. Egy nő beszámol a szexuális együttléteiről, miközben egy járvány lassan az egész emberiséggel végez. Egy plázában dolgozó ruhabolti eladó rémisztő felfedezést tesz a ruhák varrásának körülményeiről. Egy zsírleszívás után nem várt vendég jelenik meg a lakásban. Ezek a hol földhözragadt, hol a világunktól elszakadt, csábító és szexi, ugyanakkor bizarr és maró, humoros és halálosan komoly történetek minden oldalukról megmutatják a nőket. A kötet novelláinál eredetibb hangvételű, izgalmasabb és felkavaróbb történetekkel rég találkozhatott az olvasó.