Önsegítő

BRASKÓ CSABA – MÚZSA

Pár nappal ezelőtt, Az ego az ellenségről szóló posztban említettem már, hogy a könyv hatására beszereztem egy másik önfejlesztő kötetet is, ez pedig nem más, mint a címben szereplő Múzsa. Még évekkel ezelőtt futottam bele egy pozitív értékelésbe, elolvastam utána a beleolvasót is, végül valahogy elfelejtődött a dolog, pedig emlékszem, hogy tetszett. Karácsony előtt aztán elég jó áron adták az e-könyvet, úgyhogy gyorsan le is csaptam rá, így lett a 2018-as év első elolvasott könyve a Múzsa. Remek kezdés.

A Múzsa szerzője a megszokott megoldások helyett egy regényes alapot adott a történetnek, ezzel gyakorlatilag bebiztosítva azt, hogy az ember egy huzamban kiolvassa az egészet, és esetleg olyanok is a kezükbe vegyék, akik soha az életben nem olvasnának ilyesmi témakörben. Persze, nem szabad komoly irodalomra várva felcsapni a kötetet, mert közel sem az, sőt a szövegben gyakorta előforduló smiley-k hadától komolyan felállt a szőr a hátamon, de ennél a könyvnél abszolút nem ez a lényeg, hanem a mondanivaló, úgyhogy hamar sikerült ezen túllépnem.

A túlélés egész életszakaszát felcseréljük egy illúzióra, ami így inkább emlékeztet egy kád kellemes langyos vízben való ücsörgésre, amiből az ember nem is akar kiszállni, hiszen olyan kényelmes. Kényelmes bejárni egy rossz munkahelyre, kínozni magunkat. Kényelmes benne maradni egy rossz kapcsolatban, kínozni magunkat és a másikat. Kényelmes azt mondani a másiknak, hogy ő az oka mindennek, ahelyett, hogy belenéznénk a tükörbe, és elismernénk: mi ugyanolyan sárosak vagyunk.

Éva semmire sem megy a végzettségével, ezért egy kávézóban dolgozik, de nem szereti a munkáját, viszont fogalma sincs, hogy mivel foglalkozna szívesen. Se veled, se nélküled kapcsolatban él egy pasival, rossz a kapcsolata az anyjával, és még hitel is nyomja a vállát, így anyagilag sem jut egyről a kettőre. Minden napnak fásultan indul neki és úgy is fekszik le. Egy nap betér a kávézóba egy fiatalember, aki szóba elegyedik Évával, és napról napra, hónapról hónapra gondolatébresztő beszélgetéseket folytatnak, aminek hatására Éva élete teljes fordulatot vesz.

DSC_2390-2Azt vettem észre, hogy főleg az én generációm – a késő húszasok, korai harmincasok – problémája az, hogy nem találják a helyünket a világban, nem tudják, hogy mivel akarnak foglalkozni, túl sok minden érdekli őket, de ez a túl sok lehetőség bénító is számukra, és szépen beleragadnak egy boldogtalan mókuskerékbe. A történetben szereplő problémákat mind ilyen emberek valós problémáiból merítette az író, és ezt a sok problémát összegyúrva kapta meg csomagban a könyv főszereplője, Éva. Az ő életén keresztül kapunk egy csomó iránymutatást, motivációt és jótanácsot, és végigasszisztálhatuk, hogyan változik meg gyökerestül a főszereplőnk élete. És persze ha tudatosan elkezdjük alkalmazni a könyvben leírtakat, akkor több, mint lehetséges, hogy a saját életünkben is hasonló változásokat eszközölhetünk.
Nem kell itt medzsikre gondolni, meg mindenféle bullshitre, egyszerűen csak hihetetlenül gyakorlatias tanácsokra és egy kis noszogatásra. Ez a könyv nem azt mondja, hogy ha erősen gondolsz rá, akkor mindent elérhetsz, hanem azt, hogy ha odateszed magad, ha dolgozol a céljaidért, ha szembe mersz nézni a problémákkal a fejed homokba dugása helyett, ha megváltoztatod az eddigi hozzáállásod és a szemléleted, akkor hirtelen minden elkezd egyenesbe kerülni. Kevésbé kényelmes, mint az univerzummal levelezni, ez tény, de szerintem hatásosabb.

Nagyon inspiráló könyv volt számomra a Múzsa és örülök, hogy a kezembe került végül. Ha úgy érzitek, hogy vakvágányon halad az életetek, vagy csak egy kis szemléletváltoztató olvasmányra vágytok, akkor mindenképp vessetek egy pillantást a könyvre. A lenti linken beleolvashattok az első fejezetbe, szerintem ennyi bőven elég ahhoz, hogy eldöntsétek, nektek szól-e vagy sem.

négytappancs

Braskó Csaba – Múzsa
Kiadó: 21. Század Kiadó
Keménytáblás, 272 oldal
Kiadás éve: 2013
BELEOLVASÓ


99951be37963f70994c3d3d43acb7e73A SZERZŐRŐL
Braskó Csaba szemléletfejlesztő, stratégiai tanácsadó. Évek óta tanulmányozza a sikeres emberek gondolkodásmódját. Alapelve, hogy kétféle észjárás létezik: az egyik létehozza a problémát, a másik pedig megoldja őket. Elődásokat, szemináriumokat tart, amelyeken már több ezer ember részt vett. Bővebben a honlapján olvashatunk a tevékenységeiről.