Drakula
Klasszikus,  Könyvajánló

Bram Stoker: Drakula

Amikor elolvastam a Dracul című könyvet, amit Bram Stoker leszármazottja írt J.D. Barkerrel, azonnal eltökéltem, hogy muszáj bepótolnom a lemaradásomat, már ami a klasszikust illeti. Soha az életben nem olvastam ugyanis a Drakulát, de még a rendes filmeket sem láttam – kivéve persze a Drakula halott és élvezi című igazán szabadszellemű feldolgozást. Amikor megláttam, hogy a Helikon Kiadó új fordításban jelenteti meg Bram Stoker regényét, azonnal tudtam, hogy muszáj végre megismerkedem a félelmetes Drakula gróffal.

A könyv 1897-ben jelent meg először, de a fordításnak köszönhetően ez a röpke 124 év egyáltalán nem érződik a szövegen. Viszonylag könnyen lehet vele haladni, ha nem vesszük figyelembe a kissé részletes leírásokat és a néha már teátrálissá váló párbeszédeket. Nyilván akkoriban valóban így társalogtak az emberek, úgyhogy ezt egyáltalán nem hibaként rovom fel, csak érdekesség.

A Drakula cselekménye naplóbejegyzésekből, levelezésekből és újságcikkekből áll össze. Az elején Jonathan Harker naplójával indítunk, aki Londonból érkezik Erdélybe, hogy segítsen egy ingatlanügyben eligazodni vendéglátójának, az idős grófnak. A kezdetben kicsit furcsa körülmények napok alatt csapnak át rémálomba, a fiatal ügyvéd pedig a saját józan eszében is kételkedve, de végül sikeresen megmenekül a Kárpátok ölelte kastélyból.

Közben a levelezéseikből megismerjük Jonathan menyasszonyát, Minát és annak barátnőjét, Lucy-t, aki éppen férjhez menni készül szerelméhez. Az elragadó fiatal lány azonban egyik napról a másikra egyre rosszabbul lesz, mígnem már orvosi segítségre szorul.
Egyik kérője a háromból, aki nem mellesleg egy elmegyógyintézet vezetője is, felkéri régi tanárát, a holland Van Helsing professzort, hogy segítsen kideríteni, mi baja lehet Lucynek. Dr. Sewardnak emellett egy páciense is fejtörést okoz: Renfield egyre furcsábban viselkedik, ami összefüggésben lehet Lucy állapotával is.

Habár rajtam kívül szerintem mindenki ismerte már a történetet, nem szeretnék tovább spilerezni. A szálak végül összeérnek, hőseink csapatot alkotnak és szövetkeznek a nagy és félelmetes Drakula ellen. A gróf időközben áthelyezte a székhelyét Londonba és itt igyekszik megvetni a lábát és pusztítani az emberek között. Hőseinknek nehézséget okoz, hogy sokáig fogalmuk sincs, mivel állnak szemben. Míg manapság mindenki hallott már vámpírokról, a könyv szereplőinek nagy része először szembesül a vérszívó erejével és képességeivel.

Azt hittem, hogy ezzel az én ingerküszöbömmel nem igazán tud majd hatni rám egy ilyen régen íródott horror történet, de meg kell mondanom, helyenként tényleg félelmetes volt a cselekmény és a feszültség adagolása még mai szemmel nézve is mesteri. Lassan bontakoznak ki benne a dolgok, ez nem az a típusú könyv, amit egy délután alatt be lehet falni és aztán elfelejteni. Páratlan az atmoszférája, ezért még azt is meg tudom bocsátani, hogy a befejezése a sok és részletes felvezetés után nagyjából pikk-pakk elintéződött.
Egyáltalán nem csodálkozom azon, hogy ez a könyv klasszikus lett és azon meg főleg nem csodálkozom, hogy annyi más könyvet, filmet ihletett, és végül ekkora hatása lett az egész popkultúránkra.

Ki lehet hagyni, de nem érdemes.

A könyv adatai
Eredeti cím: Dracula
Kiadó: Helikon
Fordító: Bartók Imre
Kiadás: puhatáblás
Oldalszám: 468
Kiadás éve: 2021
Moly

Drakula

“Üdvözlöm a hajlékomban! Lépjen be bátran és a saját, szabad akaratából!” – A Helikon Kiadó jóvoltából Bram Stoker klasszikusát most új fordításban és gyönyörű új kiadásban vehetjük a kezünkbe. Ha nem riadtok vissza egy jó kis vámpírtörténettől, akkor tartsatok velünk és vegyetek részt a játékban is, hátha ti lesztek az a szerencsés, aki megnyeri a könyv egy példányát!

Nyereményjáték

Az évek során temérdek Drakula-film látott napvilágot, mi most ezekből egy-egy képet hoztunk nektek, melyeken színészek a gróf szerepében láthatóak. A feladatotok annyi lenne, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok a Drakulát alakító színészek neveit.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
Blogturné Klub
június 15. Flora the Sweaterist
június 16. Spirit Bliss Sárga könyves út
június 18. Könyv és más
június 20. A Szofisztikált Macska
június 22. Booktastic Boglinc


Fülszöveg

Immáron 123 éve annak, hogy a Drakula címet viselő szövegszörny kimerészkedett a napvilágra, és bizton állíthatjuk, hogy Bram Stoker regényén – élőholt címszereplőjéhez hasonlóan – nem fog az idő. A szerző 1890-ben Vámbéry Ármintól hallott a havasalföldi uralkodó, Vlad Tepes legendájáról, amelynek hatására (és hosszas kutatómunka eredményeképp) végül megszületett Drakula gróf rémtörténete, amely mára a modern vámpírhistóriák megkerülhetetlen, világszerte ismert alapművévé nemesedett. A regény változatlanul a legkülönfélébb értelmezésekre – például az erotika, a viktoriánus nők helyzete, a kor Angliájának társadalmi berendezkedése felőli értelmezésekre – csábítja az irodalomelemzőket, de talán ennél is fontosabb, hogy Drakula gróf a popkultúrán is múlhatatlan fognyomot ejtett. Minden idők leghíresebb vérivójának alakját a filmvásznon olyan színészóriások testesítették meg az évek során, mint Lugosi Béla, Christopher Lee vagy Gary Oldman – legutóbb mozgóképes reinkarnációját a Netflix 2020-ban bemutatott, háromrészes minisorozata jelentette.

A horrorirodalom lebilincselő klasszikusát teljes terjedelemben, új fordításban közöljük.