Könyvajánló,  Krimi

Böszörményi Gyula – Szer’usz világ!

Ha létezik könyvszerelem első hallásra, akkor a Leányrablás Budapesten nekem abszolút az volt. Sosem éreztem még olyan erős késztetést egy könyv birtoklására, mint akkor, amikor elolvastam a fülszövegét. Ennek négy éve, és a sorozat (mert bizony sorozat lett) egyszer sem okozott csalódást. Többször hittük azt, hogy már nincs tovább, de az író szeret meglepetéseket okozni, így lett a három kötetesre tervezett sorozatból először négy, most pedig öt kötet – nem beszélve a két spin-off kisregényről, amelyek szintén a sorozat szerves részei.

Szóval itt van nekünk az ötödik rész, amelyben ezúttal nem Mili és a morc Ambrózy báró, de még csak nem is Emma, hanem a tűzről pattant, immár komornai szolgálatot ellátó Mück Mári a főszereplőnk. Bevallom, féltem ettől, mert Mári ugyan szórakoztató és fontos karakter, de bőven elégnek éreztem őt mellékszereplőként. A harsány szókimondása, az indokolatlan közbeszólásai és a furcsa szóhasználata miatt félő volt, hogy túl sok lesz belőle, de szerencsére tévedtem. Talán egy Ambrózy köteten sem röhögtem annyit, mint a Szer’usz világon és ez bizony Mári érdeme, aki ezúttal is bebizonyította, hogy milyen talpraesett és bátor fehérnép.

Meglássa, ténsasszony, nem lesz itt semmi birbli – paskoltam meg szakácsnőnk kékeres kezét. – A mi bárónk hamarost kinyitja ránk azt a röngenyes szemit, átölel minket szorosan, és aztán szer’usz világ, úgy ránk ront az általános boldogság, mint huszárezred a báli szezon leányaira.

8499_b1.jpgA történet elején Richárd a lőtt sérüléséből lábadozik, egyelőre még eszméletlenül, Mili pedig – aki immáron friss bárónéként próbál boldogulni – szinte minden idejét a betegágynál tölti. Márit egy kisebb baleset éri, így Mili megy el átvenni helyette egy kacatokkal teli dobozt a Tabánra, és ez utólag bizony súlyos hibának tűnik, a bárónét ugyanis nem sokkal később letartóztatják gyilkosság vádjával. Mivel a báró éppen kidőlve fekszik a kórházban, Márira vár a feladat, hogy kihozza Mili kisasszonyt a börtönből, mielőtt az kötélen végzi. A nyomozást nagyrészt egyedül végzi, de Suha Isti, Herrdoktor és  Tarján Vili is bőven a segítségére lesz ebben a veszélyes ügyletben.

Nagyon szeretem ezt a világot, amelyet Böszörményi teremtett a valós tények és a fikció keverésével, szeretem, ahogy az olvasó elé varázsolja a korbeli Budapest csodálatos és egyben mocskos valóságát és azt, ahogy a történetet csűri-csavarja a maga kiszámíthatatlan logikájával, miközben minden egyes leírt mondata simogatja a lelket. Úgy ír korhű nyelvezettel, hogy az mégis könnyen emészthető és befogadható marad. Igen, még úgy is, hogy Márika és a tabáni jónépség „szlengjéhez” egy komplett szótár is elkélne (nem véletlen a sok lábjegyzet ebben a kötetben sem). Jó volt visszatérni a monarchia világába, ami szerencsére most sincs porcukorral hintve, hiszen újfent a „sötét oldal” van középpontban. A korabeli, fővárosi bűnözők világa éppen olyan érdekes, mint amilyen veszélyes, de Márival kifejezetten izgalmas volt mélyre merülni a Tabánban. Ezúttal is egy csavaros bűntényt kell megoldani, de a legjobban talán a főgonosz karaktere tetszett; az, ahogy és akik által felépítette magát, mint bűnöző (ködösen fogalmazok, de nem szeretnék spoilerezni). Az eddigi mellékszereplők ezúttal egyel előrébb léptek, gyakorlatilag mindenki felcsap nyomozónak az Ambrózy família környezetében és nem mellesleg Márival kapcsolatban is fény derül egy fontos dologra. 8496_b1.jpg
A komornája mellett persze Mili sem marad tétlen, a börtönben ugyanis megoldja a cellatársa ügyét. Mári részei nem nélkülözték az izgalmat és az esetenként az akciót sem, de igazán a szívem csücske Mili kis mellékszála volt, még akkor is, ha kevésbé volt csavaros és összetett a megoldás.
Az az igazság, hogy számomra ennek a sorozatnak Mili a lelke, és ha Böszörményi szakácskönyvet írna az ő narrációjával, azt is imádnám. Talán ezért is éreztem végig azt, hogy szuper ez a könyv, nagyon élveztem, de nem tudom igazán a sorozat ötödik részének tekinteni, sokkal inkább illik a Beretva és tőr, illetve a Bitó és borostyán spin-off vonalába.

A háttérmunka mögött ezúttal is csak fejet hajtani tudok, tényleg el sem merem képzelni, mennyi könyvtári-, levéltári- és egyéb kutatómunka van ezekben a kötetekben, amellett, hogy sikerült újfent egy hihetetlenül szórakoztató részt írni. Nem is részletezem, hogy mennyire rossz napokkal a könyv befejezése után is, szabályosan honvágyam van, annyira hiányzik a hangulat és a miliő.
Egy szó mint száz: remek lett a Szer’usz világ, letehetetlen és a színvonalas, humoros és okos. A sorozat kedvelői úgysem fogják kihagyni, aki pedig még nem ismeri az Ambrózy-világot, annak melegen ajánlom.
A kötet egyébként kétféle borítóval kapható, a Márit ábrázoló egy exkluzív, kis példányszámban kapható kiadás. 

– Akkora csend van itt, mint egy tífusztemetőben – jegyeztem meg nyughatatlanul fészkelődve székemen.
– Ne csodálja, Mück kisasszony – mosolygott rám Tarján úr. – A férfi sznobizmus eme fényes palotájának tán még a téglái is beledermedtek a felháborodásba, amiért e pillanatban egyszerre két hölgyet, és ráadásként egy semmirekellő firkászt is maguk közt kell tudniuk.
– Az fájintos – húztam ki magam büszkén. – Szeretem, ha dermedeznek tőlem a pasingerek.

o_ttappancs_2.jpg

Böszörményi Gyula: Szer’usz világ!
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás: puha vagy keménytáblás, 360 oldal
Megjelenés: 2019. április 25.
Moly

megveszem_1_-2.jpg

beleolvasok-2.jpg

57358168_2247389981973873_8214374383825715200_n.jpg

A magyar rajongók legnagyobb örömére újabb Ambrózy-kötet érkezik a Könyvfesztiválra Böszörményi Gyula tollából a Könyvmolyképző Kiadónál. A Szer’usz világ történetében a báró és Mili után most egy újabb detektív lép színre, nem más, mint kedvenc komornánk, Mück Mária személyében. Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy Márikának vajon sikerül-e kihoznia Milit a fogságból, és Richárd felépül-e a sérüléséből, akkor kövessétek a blogturné állomásait, és játsszatok a könyvért, hiszen három példányt nyerhettek belőle!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Hogy kihozza Milit fogdából, a könyvünkben Márika komornából detektívvé avanzsálja magát, ez ihlette a nyereményjátékunkat is. Minden állomáson megtaláljátok egy híres irodalmi detektív leírását, a dolgotok pedig mindössze annyi, hogy kitaláljátok kiről van szó, és beírjátok a nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

A magánnyomozó a híres krimiíró, Raymond Chandler képzeletének szülötte. A felszínen szellemeskedő, iszákos, kemény karakter valójában csendesen elmélkedő, filozofikus alkat. Szereti a sakkot és a költészetet. Annak ellenére, hogy nem fél kockáztatni testi épségét, maga nem alkalmaz erőszakot pusztán azért, hogy elérje célját. Erkölcsileg erős személyiség.

a Rafflecopter giveaway

Állomások


04.23. Könyvvilág
04.27. Zakkant olvas
04.28. Sorok Között
04.29. Szembetűnő
05.01. Deszy könyvajánlója
05.03. Sorok Között (extra állomás)
05.05. A Szofisztikált Macska
05.07. Dreamworld


Fülszöveg | 1901 márciusa. Ambrózy Richárd bárót meglőtték. A Rókus kórház magánkórtermében élet és halál közt lebegő  hírneves budapesti magánzó detektív mellett fiatal hitvese őrködik egészen addig, míg egy nap rá nem ront a rendőrség, hogy gyilkosság vádjával letartóztassa.
Ambrózy báró tehát „dögrováson”, a neje vizsgálati fogságban van, így látszólag senki sincs, aki a fiatal házaspárra zúduló, rémálomhoz hasonlatos cselszövés háttere után kutakodjék. Senki, csupán a kis Mück Mári, a cserfes tabáni zsebtolvajlányból lett „társaskodónő” és cseppet sem „komor” komorna, aki a maga szélütött módján kezd a nyomozásba, melynek során magával a véres kezű Pesztonkával, a századforduló Budapestjének legrettegettebb bűnözőjével találja szemben magát.
A rajongásig szeretett Ambrózy báró esetei című sorozat legújabb kötete bő humorral, meghökkentő fordulatokkal, számos valóban élt szereplővel és valós eseménnyel ízesített, kalandos időutazást kínál olvasóinak a korabeli Budapest legközepébe és főleg annak alvilágába.


item_tagok_000153.jpgA SZERZŐRŐL
Böszörményi Gyula magyar író Miskolcon született 1964-ben. Ifjúsági, sci-fi és fantasy regényeket, novellákat ír, amelyekben gyakran különleges mitológiai, népmesei elemeket használ fel. Esszékötetei is ismertek, valamint színpadi, rádiós és televíziós munkái is jelentősek. A Gergő és az álomfogók című meseregényével lett országosan ismert 2002-ben. Életműve rendkívül gazdag, jelentős művei többek között még a Zsófi-sorozat, a Rémálom könyvek és a Lúzer rádió, Budapest-sorozat. A legszélesebb közönséghez az Ambrózy-sorozattal jutott el, amelyet eredetileg három részesre tervezett, de az elsöprő sikernek hála már hét kötetesre duzzadt a sorozat.
2003-ban feleségével, Cséplő Noémival megalapították az Álomfogó Varázslat „táv-bűbájosképző” levelező iskolát gyerekeknek és felnőtteknek, melynek célja az általános műveltség, hagyományőrzés és olvasásra-nevelés elősegítése.