Uncategorized

Blogturné Klub szülinap & 11 kérdés a könyvekről

dsc_035kh9-2.jpgFennállásának ötödik évfordulójához érkezett a Blogturné Klub, amit természetesen szerettünk volna Veletek együtt megünnepelni – hisz ti is részesei vagytok ennek az élménynek.
Ennek örömére kezetekbe adtuk a gyeplőt, teret engedhettetek legkíváncsibb éneteknek és tabuk nélkül kérdezhettetek tőlünk. Most pedig rajtunk a sor, hogy megválaszoljuk őket.
Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, kik rejtőznek a blogok mögött, netán szeretnétek bekukkantani a kulisszák mögé, és megismerni pikáns-belsős élményeinket! És ahogy azt már megszokhattátok, ezúttal sem hagyunk Titeket nyeremény nélkül.

Azt hiszem még nem említettem sehol, hogy szeptemberben bekerültem a Blogturné Klub csapatába. Nagy öröm ez számomra, hiszen majdnem az indulás óta figyelemmel követem a tevékenységüket és őszintén szólva sosem gondoltam, hogy valaha is tag lehetek. A blog életében ez mindössze annyi változást jelent majd, hogy több friss megjelenésről fogok írni és nem mellékesen ezeket a könyveket meg is lehet majd nyerni. Az első Blogturnés posztom stílszerűen szülinapi bejegyzés is egyben, hiszen ebben a hónapban ünnepli a BTK az ötödik szülinapját. Új tagként én is mazsoláztam a csapatnak feltett kérdésekből, a játékban résztvevők pedig szuper könyveket nyerhetnek.line_1.png

 Öt év során sok új taggal bővült a csapat. Milyen érzés volt újként csatlakozni egy kiforrott csapathoz?

Óriási élmény volt belecsöppenni a közepébe. A tagok egytől egyik segítőkészek és nagyon kedvesek, így már most látom, hogy öröm lesz együtt dolgozni. Az utóbbi hetekben rengeteg feldolgoznivalóm akadt, mert külső szemmel ugyan nem látszik annyira, de a BTK egy nagyon komoly és olajozottan működő gépezet. Rengeteg adminisztrációval és felelősséggel jár egy-egy turné és ezekből minden tag kiveszi a részét valamilyen módon, úgyhogy pár napig teljes káosz volt a fejemben a sok információtól. Nagyon izgalmas időszak kezdődik a blog életében, alig várom, hogy belevessem magam a turnékba!

Melyik volt az első könyv, amit elolvastál? 

A Blogturné Klub keretein belül az Üvegtestek című svéd krimi(szerűség) volt az első, és nem is kell sokat várni, hogy érkezzen a turné. Érdekes élmény volt ez a könyv, azt hiszem sikerült igazán emlékezetes első blogturnés olvasmányt választanom.
Ha a BTK-n túl nézem a kérdést, akkor azt kell mondanom, hogy életem első elolvasott könyvére már nem emlékszem. Gondolom valamelyik kötelező volt, amit bizonyára már 7-8 évesen is utáltam. Az első igazán meghatározó könyvélményem viszont élénken él bennem: A 13 és 3/4 éves Adrian Mole titkos naplója valamikor általános iskola közepén került a kezembe az osztálykönyvtárnak köszönhetően, és ez a könyv döbbenett rá arra, hogy az olvasás szórakoztató is lehet. 

Honnan jött a blogod neve?

Pár évvel ezelőtt jutott eszembe az angol verziója, de akkoriban még beauty blogom volt, így ahhoz nem illett volna. Amikor aztán jött a gondolat, hogy könyves blogot szeretnék csinálni, azonnal beugrott ez a név, viszont úgy gondoltam, hogy a témához magyarul megfelelőbb lenne. Semmiképpen sem szerettem volna olyan blognevet, ami összekeverhető vagy nehezen megjegyezhető, ez pedig pont olyan, amire a legtöbb ember felkapja a fejét és még az imádatom tárgyát, a macskát is sikerült belecsempésznem 🙂

Mindannyian követünk el hibákat. Mi a legnagyobb hiba, amit elkövettél, mint blogger és hogyan érzel ezzel kapcsolatban? Ha visszamehetnél az időben, min változtatnál?

Rengeteg hibát vétettem és vétek mind a mai napig, de nem bánom, mert ez is a tanulási folyamat része segít fejlődni. Az első hibát már sokan említették és én sem vagyok kivétel: a túlvállalás. Ki ne szeretne Gombóc Artúrként habzsi-dőzsizni a könyvekben, de meg kell tanulni felmérni a kapacitásunkat és nemet mondani, különben csak frusztrációt és kiégést okoz az, amit elméletben szeretetből csinálunk. Aztán – főleg az elején – gyakran hasonlítottam a blogom másokéhoz. Ez a legrosszabb, hiszen nincs két egyforma haladási irány, és főleg nem szabad sok éves, bejáratott oldalakhoz viszonyítani egy fiatal blogot. A harmadik, mai napig fennálló gondom a maximalizmusom. Sokszor előfordul, hogy azért nem rakok ki egy posztot, mert nem érzem elég jónak a szöveget vagy a képeket, de az sem ritka, hogy napokig kotlok a gép előtt, mire úgy érzem, hogy vállalható a bejegyzés. Ez rengeteg időt és energiát felemészt, meg kell tanulnom nagyobb „alkotói” szabadságot adni magamnak. 

Milyen könyvformátumot szeretsz inkább, miért? Nyomtatott vs. Ebook vs. Hangoskönyv.

Ha van valami, amivel ki lehet kergetni a világból, az nem más, mint a nyomtatott könyv és az e-könyv szembeállítása. Szerintem nem konkurensek, sokkal inkább egymás kiegészítői. Természetesen én is a nyomtatott könyveket szeretem a legjobban – ha nem így lenne, akkor nem nőne havonta ilyen drasztikusan a könyveim száma –, de az e-könyvet is végtelenül praktikusnak és jónak tartom, pl. utazásnál, lefekvéskor sokkal kényelmesebb azt olvasni, mintsem egy bitang nagy könyvet. Biztos vagyok benne, hogy ha egy kicsit olcsóbb lenne, sokkal többen választanának elektronikus kiadást, de amíg ilyen minimális árkülönbség van a fizikai könyvekhez képest, addig nyilván utóbbit veszik meg a legtöbben. A hangoskönyvek ellenben nem az én világom, képtelen vagyok hosszabban odafigyelni, nyelvtanuláshoz viszont szuper, most épp a Harry Pottert olvasom így, hanggal megtámogatva.

Használsz könyvjelzőt? Mit?

Gyerek- és kamaszkoromban egyszerűen csak fogtam az adott oldal sarkát és behajtottam. Szinte hallom, ahogyan felhördültök, de nyugi! Már nem csinálok ilyet. Rengeteg könyvjelzőm van, a kedvenceim a Book Depository könyvjelzői, amiket le is laminálok, hogy tartósabbak legyenek, illetve vettem Aliexpressen egy óriási csomag jópofa cicás könyvjelzőt, jobbára azokból válogatok. Ha meg nincs kéznél semmi, akkor megteszi egy zsepi, vagy bármi más.

Szoktál jegyzetelni olvasás közben?

Bár mondhatnám, hogy igen, de nem igazán. Mindig készítek a kezem ügyébe noteszt és tollat, de nagyjából soha nem élek vele. Ha nagy ritkán mégis előfordul, az óriási segítség tud lenni posztírásnál, de az esetek többségében csak sodródom a történettel. Egyedül az idézhető szövegrészeket tartalmazó oldalakat szoktam megjegyezni, mégpedig úgy, hogy lefotózom a telefonommal az oldalszámot.

Melyik a kedvenc könyved?

Nagyon nehéz kedvencet mondani, hiszen minél többet olvasok, annál jobban változik az ízlésem és a benyomásaim. Nagyon szeretem Máraitól Az igazit, Marqueztől a Száz év magányt, Szerb Antaltól az Utas és holdvilágot, Böszörményi Ambrózy-sorozatát, Bridget Jones első két naplóját és egy friss kedvenc Alice Walkertől a Bíborszín. De ezek csak töredékei azoknak a könyvnek, amik sokat jelentenek. Nem tudok csak egyet kiemelni.

Ha lenne egy olyan könyvespolcod, ami egy rejtett szobába vezetne, melyik könyv lenne a „kilincs”?

A Galaxis útikalauz stopposoknak. Imádom azt a könyvet, viszont sokan nem is hinnék, hogy ilyesmit is kedvelhetek, úgyhogy ideális „kilincs” lenne egy könyvespolc mögötti titkos szobához. 

Hány oldalas volt a leghosszabb könyv, amit valaha olvastál?

1180 körül és az Az új kiadása volt. Gondolkodom, de szerintem annál hosszabb egykötetes könyvet nem olvastam, bár nem vennék rá mérget, mert rettentően trehány módon vezetem az olvasási listámat (ez annyit jelent, hogy nem vezetem, csak ha véletlenül eszembe jut, akkor esetleg bejelölöm Molyon)

Patríciának, A Szembetűnő blog írójának kérdése számomra:
Ha egy regénybe beleírhatnád a macskádat, melyik lenne az, és miért? 🙂

Rengeteget gondolkodtam ezen a kérdésen, mert a macskám nem egyszerű személyiség: végtelenül szerencsétlen, ennek ellenére hatalmas egója van és kicsit sem kedves, de amikor megijed vagy akar valamit, akkor ő a legcukibb kiscica a világon. Konkrét, létező könyvbe nem tudnám beleképzelni, de abban 1000 százalékig biztos vagyok, hogy Roald Dahl fantasztikus történetet tudott volna rittyenteni a főszereplésével.

NYEREMÉNYJÁTÉK

lrdn9qg.jpg

6 meglepetéskönyv kerül kisorsolásra! Minden állomáson egy-egy bloggerünk jellemzőit találod, ami alapján meg kell tippelned, kiről van szó és beírnod a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! Csak magyarországi címre postázunk, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, utána automatikusan újat sorsolunk.

Háremében olyannyira nyüzsögnek a könyves álompasik, hogy mind a tíz körmére jut legalább három. Nem mellesleg gyönyörűen bánik a körömlakkal és a fakanállal. 

a Rafflecopter giveaway

Állomások:

09.07. Kelly & Lupi olvas
09.08. Függővég
09.09. Deszy könyvajánlója
09.10. Sorok Között
09.11. Dreamworld
09.12. Nem félünk a könyvektől
09.13. Spirit Bliss Sárga könyves út
09.14. Könyv és más
09.15. Never Let Me Go
09.16. Könyvvilág
09.17. Ambivalentina
09.18. Zakkant olvas
09.19. Hagyjatok! Olvasok!
09.20. Betonka szerint a világ…
09.21. KönyvParfé
09.22. Olvasónapló
09.23. Insane Life
09.24. Szembetűnő
09.25. A Szofisztikált Macska
09.26. Blogturné Klub