Otthoncsere
Chicklit,  Könyvajánló

Beth O’Leary: Otthoncsere

Bármennyire is igyekszem egy író műveivel sorrendben megismerkedni, néha becsúsznak kivételek; Beth O’Leary esetében is ez történt, ugyanis Az ágybérlő nekem eddig kimaradt, ellenben az Otthoncsere azonnal felkeltette az érdeklődésemet – szerintem a színes ajtók iránti furcsa vonzalmam lehet a háttérben. Az is tetszett, hogy nem tipikus szerelmi történetet ígért a fülszöveg, na meg nem igazán találkoztam még nagymamás chicklittel.

A húszas évei végén lévő Leena Londonban él és nagyon menő állása van, de egy családi tragédia miatt teljesen szétesett, így főnöke két hónap szabadságra küldi.
Eileen hetvenkilenc éves, vidéken él és éppen szingli lett. Nem mellesleg ő Leena nagymamája, és feltett szándéka társat keresni. Leena ötlete nyomán úgy döntenek, hogy két hónapra cserélnek, és Eileen Londonba költözik, ahol nagyobb a nőtlen öregúr-felhozatal, míg Leena átveszi Eileen feladatait a kis vidéki településen, és megpróbálja rendezni a kapcsolatát az édesanyjával.

Aki kétségtelenül elviszi a hátán a könyvet, az nem más, mint Eileen. Haláli karakter az öreglány, igazából sokszor el is felejtettem, hogy egy hetvenkilenc éves szereplőről beszélünk, de mivel fogalmam sincs, mennyire modernek és fittek az átlag brit nyugdíjasok, így úgy döntöttem, hogy elhiszem őt. Furcsa módon sokkal szórakoztatóbbak voltak azok a részek, amelyeket az ő szemszögéből olvashattunk, vicces volt nyomon követni, hogyan boldogul a nagyvárosban, hogyan éli meg azokat a dolgokat, amik fiatalon kimaradtak az életéből.

Ugyanakkor kicsit hiteltelen is volt, hogy mindenkivel azonnal megtalálja a közös hangot, hogy mindenki szupercuki, akivel csak találkozik, és hogy összehozza azt, amit, de közben mégsem tudom ezt negatívumnak tekinteni, számomra még belefért ez a varázslatos tökéletesség a műfaj kereteibe. Eleinte kicsit kínos egy nagymama szexuális életéről olvasni, de miután ez is megvolt, tulajdonképpen nem is értem, mi volt benne furcsa elsőre. Mintha az öregek nem szexelnének, és nem éreznének szexuális vágyat, pedig dehogynem – ez is egy ilyen furcsa társadalmi tabu, amit jó ledönteni. Az Otthoncsere remekül csinálta.

– Ó, jó napot! Tod, ugye? – bukkan fel mellettünk Fitz. Kezet nyújt Todnak. – Nagyon örülök, hogy megismerhetem. Feltett szándékom, hogy ha felnövök, az leszek, ami most ön.
– Színész? – kérdezi Tod.
– Profi szerető még a hetvenes éveimben is – helyesbít Fitz.

A másik oldalon ott van a vidéki idill, a nagyvárosi, karrierista lány magára talál a kis közösségben-vonal, amit egyébként imádok – eleve szeretek mindenféle újrakezdős témáról olvasni, de Leena személyisége számomra kicsit kidolgozatlan maradt, így a történet ezen része sem kötött le annyira. Cukik voltak az öregek, meg persze A férfi is biztosan szívdöglesztő, csak vele is ugyanaz volt a problémám, mint Leenaval: nem volt semmilyen.

Az újrakezdést és önkeresést persze beárnyékolja egy tragédia is és itt van a könyv komolyabb része elrejtve. Hogyan lehet feldolgozni egy szeretett családtag halálát? Hogyan támogathatunk lelkileg valakit úgy, hogy közben mi is gyászolunk? Hogyan találhatunk újra magunkra ezzel a veszteséggel a lelkünkben? Többek között ezekre a kérdésekre is keressük a választ Leenával, de az is kiderül, hogy az interneten nem szabad mindent elhinni, hogy sosincs késő megélni az álmainkat és hogy az igazi lehet, hogy ott van az orrunk előtt.

Az Otthoncsere nem igazán akar több lenni, mint ami: egy bájos, könnyed kis limonádé, ami azért igyekszik komolyabb témákat is megragadni. Nincsenek benne kiszámíthatatlan fordulatok, az első pillanattól tudható, hogy ki kivel, tulajdonképpen az összes klisét kijátssza, amit a zsáner csak kínál; maga az alapötlet sem ismeretlen, hiszen a Holiday óta nem újdonság ez a cseréljünk házat és életet dolog, de mindezek ellenére vagy talán épp ezért nagyon jól működik. Annyira jól, hogy fogtam, és egy ültő helyemben kiolvastam. Tökéletes lazulós könyv, ami pár órára teljesen kikapcsol.
Hibátlan? Nem. Szórakoztató? Nagyon!

ne_gytappancs_11.jpg

A könyv adatai
Eredeti cím: The Switch (2020)
Kiadó: General Press
Fordító: Fügedi Tímea
Puhatáblás, 412 oldal
Kiadás éve: 2020
Moly

megveszem_1_-2.jpg

116560768_2954976397964969_1706230426042898251_o.jpgBeth O’Leary neve ismerősen csenghet, hiszen neki köszönhetjük a híres Az ágybérlő című kötetet. A General Press kiadó jóvoltából idén újabb könyv jelent meg az írónőtől, mely nem más, mint az Otthoncsere. Tartsatok bloggereinkkel, hiszen egy nyereménypéldány csak rátok vár ebből az érzelmes, humoros történetből!

Nyereményjáték

Mostani játékunkban összeszedtünk pár információt az írónővel kapcsolatban. Minden bloggerünknél találhattok egy-egy állítást, nektek pedig nincs más dolgotok, mint eldönteni, hogy az adott állítás igaz, vagy hamis. A válaszotokat ne felejtsétek el beírni a Rafflecopter megfelelő sorába!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
Beth O’ Leary 1992-ben született.
Állomáslista
08. 07. – Olvasónapló
08. 10. – Csak olvass!
08. 16. – A Szofisztikált Macska
08. 19. – Fanni’s Library
08. 22. – Hagyjatok! Olvasok!

Fülszöveg:

Leena ​túl fiatal ahhoz, hogy egy helyben toporogjon.

Eileen túl idős ahhoz, hogy mindent újrakezdjen.

Talán itt az ideje, hogy helyet cseréljenek…

Amikor a maximalista Leena Cottont két hónap kényszerszabadságra küldik, miután tönkretesz egy fontos prezentációt a munkahelyén, a lány a nagyanyjához menekül. Eileen nem olyan rég újra egyedülálló lett, ráadásul hamarosan betölti a nyolcvanat. Szeretne egy második esélyt kapni az élettől, hogy megtalálja a szerelmet, ám az aprócska yorkshire-i faluban nem sok szóba jöhető agglegény akad. Amikor Leena értesül a nagymamája helyzetéről, felajánlja neki, hogy költözzön Londonba, a lakásába. Amíg Eileen a szerelmet keresi a nagyvárosban, addig a lány vigyáz a vidéki házára. Gyorsan kiderül azonban, hogy a másik cipőjébe lépni sokkal nehezebb, mint amire számítottak. Leena hamar rájön, hogy távkapcsolatban élni nem is annyira romantikus, mint remélte, ráadásul ott van még az a bosszantóan tökéletes – és zavarba ejtően jóképű – tanár is, aki mindenben igyekszik lepipálni őt. Eközben Londonban Eileen beleveti magát az online párkeresés bugyraiba, pedig a tökéletes társ talán közelebb van hozzá, mint gondolná.