Ördögi csontok
Könyvajánló,  Krimi

Bella Ellis: Ördögi csontok

Bella Ellis, az Ördögi csontok és az előzményregény, Az eltűnt hitves írója nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megpróbálja elképzelni, milyenek lehettek a híres Brontë nővérek, milyen dinamika mentén működött a kapcsolatuk egymással és a családjuk többi tagjával, mindezt egy magával ragadó krimis, misztikus köntösbe  bújtatva.

Az ördögi csontok egy könyvsorozat második kötete. Az első, Az eltűnt hitves címmel kb. két évvel ezelőtt jelent meg a General Press gondozásában és arról azt írtam akkor, hogy „bűbájos, gótikus hangulatú cozy mystery, ami egy kicsit közelebb hozza az olvasókhoz a Brontë nővérek világát és személyiségét. Erős feminista felhanggal és példaképnek is kitűnő szereplőkkel operál, miközben a fő szál, a bűntény is kellően megdolgoztatja az agytekervényeinket.”
A nemrég megjelent folytatás szerencsére folytatja a vonalat, az Ördögi csontok ugyanis talán még izgalmasabb és borzongatóbb lett, mint az első kötet, és a nővéreket is még jobban megismerhetjük általa.

Fagyos, kemény tél köszöntött Yorkshire-re, egy ilyen kegyetlen éjszakán érkezik a hír a Brontë nővérekhez, hogy egy közeli kúriában, a Top Withensben emberi csontokat találtak egy évek óta lezárt szoba kéményébe rejtve. A nővérek, akik éppen arra várnak, hogy valami visszajelzést kapjanak a kiadótól az elküldött műveikre, eldöntik, hogy elhozzák a csontokat, hogy az elhunyt rendes, keresztény temetést kaphasson.

A bökkenő csak az, hogy a birtok fura ura, Clifton Bradshaw nem akarja kiadni a maradványokat. A nehéz természetű férfiról azt pletykálják a környéken, hogy évekkel ezelőtt alkut kötött az ördöggel, ennek köszönhető a gazdagsága és a felesége halála körül is furcsaságok voltak. Az üggyel kapcsolatban egyre több a kérdőjel, a Brontë nővérek pedig úgy döntenek, hogy az előző kaland után újra felcsapnak nyomozónak, és kiderítik, ki rejtette oda a holttestet és ki volt az elhunyt. A nyomozás során természetesen megint veszélyes kalandok várnak a lányokra, mert valaki mindenáron meg akarja gátolni, hogy kiderüljön az igazság. Amikor eltűnik egy fiú a faluból, szó szerint élet-halál kérdése lesz, hogy a Brontë lányok végére tudnak-e járni a rejtélynek. 

A történet hangulata megint első osztályú. A yorkshire-i táj még ebben a zord valójában is elbűvölő, a parókia pedig mint egy meleg, barátságos sziget áll a történet középpontjában. Charlotte, Anne és Emily karakterét sikerült rendkívül hitelesre megalkotni, simán elhiszem olvasás közben, hogy ezek a fiatal nők pontosan így viselkedtek, így gondolkodtak, így cívódtak és szerették egymást, mint ahogyan a lapokon szerepel. Érett és felvilágosult személyiségek, akik pechjükre egy olyan korban születtek, amikor nőként nem sok esély nyílt az érvényesülésre, még ekkora tehetséggel sem, mint amivel ők egyenként rendelkeztek.

Míg az előző kötetből a Jane Eyre történetének foszlányai sejlettek fel, mint inspiráció Charlotte számára, addig az Ördögi csontok egyértelműen az Üvöltő szeleket idézi bizonyos elemeiben. A nyomozós rész izgalmasra sikerült, volt egy pici misztikus szál is benne, ami igencsak fokozta a hangulatot. Ami kicsit negatívum, hogy a rutinosabb krimi olvasók hamar rá fognak jönni arra, hogy ki mozgatja a szálakat. Ez egyébként semmit nem von le a könyv értékéből.

Az Ördögi csontok újfent egy szórakoztató és jól megírt történet lett, amit azok fognak igazán értékelni, akik kedvelik a kissé gótikus hangulatot, a krimiket és a történelmi fikciókat.

A könyv adatai
Eredeti cím: The Diabolical Bones (2020)
Kiadó: General Press
Sorozat: A Brontë nővérek nyomoznak
Fordító: Fügedi Tímea
Kiadás: Puhatáblás
Oldalszám: 368
Kiadás éve: 2022 
Moly
Halásznegyed

A General Press Kiadónak hála megérkezett országunkba A Brontë nővérek nyomoznak sorozat második része. Bella Ellis regénye ismét a viktoriánus korba repít minket. Vészjósló babonák és ördögi történetek nehezítik a lányok nyomozását, de kitartó munkájuknak és éles eszüknek hála nem maradhat semmi sem rejtve előttük. Tartsatok velünk, merüljünk el együtt ebben az izgalmas történetben és ha nektek kedvez a szerencse, nyerhettek is egy példányt a kötetből.

Nyereményjáték

A regény főszereplői a Brontë nővérek, így a mostani játékunk is hozzájuk kötődik. Minden kérdésen találtok egy kérdést, ami az életükhöz kötődik, nektek pedig nincs más dolgotok, mint válaszolni az adott kérdésre. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Mi a neve annak az intézménynek, ahova 1824-ben a négy legidősebb  Brontë  nővért beíratták?

a Rafflecopter giveaway

Állomások

08.31.: Csak olvass!
09.02.: Olvasónapló
09.04.: A Szofisztikált Macska


Fülszöveg

„Emlékezz a halálra!” – Zerubabbel Barraclough órásmester ars poeticája

A Brontë nővéreknek két szenvedélyük van: az írás és a nyomozás. Mivel az alkotói karrierjük háttérbe szorult, elérkezettnek látják az időt, hogy a való világban játszódó bűnügyi történetek helyett inkább a regényeikre összpontosítsanak, ám ekkor egy megdöbbentő felfedezésről hallanak. Az otthonukhoz közeli és meglehetősen rossz hírű Top Withens-farmház kéményében egy gyermek csontjaira bukkantak. A nővérek azonnal az ügy nyomába erednek, és ahogy többet megtudnak a ház lakóinak előéletéről, rémisztő megállapításra jutnak: talán nem is csak egy áldozat halálát kell felderíteniük.

A szálak egy árvaházba és a boszorkányság okkult szertartásainak világába vezetnek. Bármennyire is elborzasztják őket a nyomozás fejleményei, nem hátrálhatnak meg, hiszen nem sokkal a sötét hold előtt újabb fiatal fiú tűnik el a kisvárosból.

Bella Ellis ezúttal is fantasztikus időutazásra csábítja az olvasóit, amelyben a Brontë család valós életrajzi vonatkozásai mellett a romantika gótikus jellemzőit vegyíti a klasszikus bűnügyi történetek elemeivel úgy, hogy az nem csak a krimi kedvelőinek nyújt kikapcsolódást.