Az eltűnt hitves
Könyvajánló,  Krimi,  Történelmi fikció

Bella Ellis: Az eltűnt hitves

Charlotte, Emily és Anne Brontë az irodalom kikerülhetetlen és meghatározó alakjai. Mindig csodáltam őket azért, amit az ő helyzetükben, abban a korszakban véghezvittek, és bár életükben nem élhették meg a sikert, műveik által mind halhatatlanná váltak. Magánéletük unalmasnak tűnhet, de biztos vagyok benne, hogy nem szűkölködtek kalandokban és élményekben. Bella Ellis is így gondolhatta, mert első regényében a három nővér és a léha életű bátyjuk egy olyan bűntény nyomába ered, amely senki mást nem érdekel közel s távol Yorkshire-ben. 

Bella Ellis magával ragadó, izgalmakat sem nélkülöző története a viktoriánus kori Angliába kalauzol bennünket, ahol a három Brontë nővér felcsap detektívnek, miután egy újságban olvasnak arról, hogy Londonban felállították az első nyomozócsoportot. 1845-ben járunk, amikor is az összes életben maradt testvér egy fedél alatt él édesapjuk haworth-i parókiáján. Charlotte beteljesületlen szerelemtől szenved, Anne felmondása után próbálja megtalálni az útját, miután bátyjuk, Branwell összeszűrte a levet munkáltatójuk feleségével; Emily pedig…nos, ő csak Emily.
Aztán jön a hír, hogy egy közeli birtokon a földesúr felesége nyomtalanul eltűnt, csak mérhetetlen mennyiségű vér maradt utána a szobában. A család nevelőnője egészen véletlenül a Brontë lányok volt iskolatársa, így a nővérek hamar neki is látnak a nyomozásnak, ami sok nehézség és kacskaringó után végül meglepő végeredményt hoz. 

Az eltűnt hitves

A könyv cselekménye még azelőtt játszódik, hogy a nővérek megírták volna híres műveiket. Bár (borzasztó ciki bevallani) nem olvastam még tőlük, lehetetlen volt nem észrevenni a sztoriban a Jane Eyre-elemeket – karizmatikus, de szeszélyes férfi, ódon kastély, ami éjszaka fura hangokat hallat, rejtélyes sorsú első feleség, mogorva házvezetőnő és a többit nem mondom, mert az elég erős spoiler lenne már.
Szóval Ellis meglehetősen arra játszott, hogy a könyvben szereplő rejtély amolyan ihletadóként szolgáljon a későbbiekben Charlotte regényéhez. Sajnos az Üvöltő szelek és az Agnes Grey teljesen kimaradt nálam, így az esetlegesen ezekre utaló elemeket nem sikerült felfedeznem a könyvekben, de a többiek a turnéból biztosan szemfülesebbek voltak. 

A három nővér és még Branwell is elképesztően szerethető karakter. Mindannyian jól megkülönböztethető habitusú szereplők, de az apjuk iránti szeretet közös, ahogyan a lányok emancipált, művelt és haladó felfogása is. Ha kedvencet kellene választanom közülük, akkor minden bizonnyal Emily-t mondanám, aki a leghebrencsebb, de egyúttal a legbátrabb is volt közülük, aztán Anne, akinek jókislány álcája okos és bölcsen gondolkodó nőt rejtett, míg Charlotte kicsit távolabb állt tőlem a maga minden lében kanál, kissé szenvelgő természetével. Branwell pedig… nos, nem egy férfiideál, de minden ellenére neki is sikerült megkedveltetnie magát. A közöttük lévő kapcsolat és szeretet irigylésre méltó volt.

A világ tele volt igazságtalansággal és kegyetlenséggel. Emily látta ezt, még onnan is, ahol állt. Ez töltötte meg csordultig a temetőt, és ez csordogált lefelé a főutca nyitott csatornáiban. Charlotte bátorságról és szerelemről ír, Anne hitről és tisztességről. Ő azonban, ő arról a kegyetlen valóságról és igazságról fog írni, melyet a saját szemével lát, bármerre néz. Az ádáz, vad lelkekről fog írni, akik a vágytól hajtva készek darabokra tépni a világot, gondoljon erről a világ, amit akar. Mert így lehetséges a haladás.


Azt tisztán érződött, hogy a szerző rengeteg kutatómunkát végzett Az eltűnt hitves megírása előtt. Sikerült neki tökéletesen megteremtenie azt a bizonyos hangulatot, amit az olvasó ettől a korszaktól vár és a testvérek személyiségjegyeit is biztosan hosszasan tanulmányozta. Nagyon erősek a hangulatleírások, főleg a parókiás részeknél éreztem azt, hogy bárcsak ott lehetnék én is a pattogó tüzű kandalló mellett, miközben odakint özönvízként ömlik az eső a vadregényes Haworth-re.

A bűnügyet illetően sikerült megtalálni a tökéletes arányokat. Kellően izgalmas, de nem túl brutális, és egészen végéig nem is sejthető, hogy mi lehet a megoldás. Minél többet tudunk meg, annál bonyolultabbnak látszik az ügy. Aztán persze minden nagyon egyértelműnek tűnik már utólag, de nagyon izgalmas kockáról kockára összerakni a képet a nővérekkel. A leheletnyi misztikum, amit Ellis a történetbe csempészett, csak még izgalmasabbá és borzongatóbbá tette a hangulatot.

Az eltűnt hitves egy bűbájos, gótikus hangulatú cozy mystery (van erre magyar szó?), ami egy kicsit közelebb hozza az olvasókhoz a Brontë nővérek világát és személyiségét. Erős feminista felhanggal és példaképnek is kitűnő szereplőkkel operál, miközben a fő szál, a bűntény is kellően megdolgoztatja az agytekervényeinket.
Brontë-rajongóknak, könnyed krimik, történelmi fikciók szerelmeseinek tuti olvasmány, de mindenki másnak is szívből tudom ajánlani. 

A könyv adatai
Eredeti cím: The Vanished Bride (2019)
Sorozat: A Brontë nővérek nyomoznak
Kiadó: General Press
Fordító: Nagy Nikoletta
Puhatáblás, 368 oldal
Kiadás éve: 2020
Moly
Az eltűnt hitves

Az eltűnt hitves egy különleges krimi, ami a viktoriánus korban játszódik és főszereplői a Brontë nővérek akik itt most nyomozni kezdenek egy eltűnt hitves után. A történetet a General Press Kiadó hozta el a magyar olvasóknak, s ha követitek a bloggerek bejegyzéseit a turné alatt, ti is nyerhettek az izgalmas regényből egy példányt.

Nyereményjáték

A Brontë nővérek nevéhez és regényeihez rengeteg filmes feldolgozása létezik, ezekből találtok képeket a bloggereknél. A feladat, hogy beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába, a filmfeldolgozások alapjául szolgálói regények szerzőjét és címét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:
10.04. A Szofisztikált Macska
10.06 Csak olvass!
10.08 Nem félünk a könyvektől
10.10 Olvasónapló
10.12 Veronika’s Reeder Feeder


Az eltűnt hitves

Fülszöveg

Amikor Mrs. Elizabeth Chester, egy jómódú földesúr felesége eltűnik a szeles yorkshire-i lápon álló kastélyból, két kisgyermeket, illetve egy vérben úszó szobát hagy maga után. És megannyi megválaszolatlan kérdést. Mi történt vele? Elrabolták volna, vagy a legrosszabbtól kell tartani? Ha egy betörő járt a házban, hogyhogy nem vették észre a férje vérebei? És miért lett a ház urának első felesége öngyilkos?

A bűntett helyszínétől nem messze lakó Brontë nővérek értesülnek az esetről, és a rejtély felkelti Charlotte, Emily és Anne érdeklődését. A hatóságok tehetetlenségét látva elhatározzák, hogy ők maguk járnak a talányos bűntény végére. Nyomozás közben azonban válaszok helyett egyre több kérdésre bukkannak, és egyre nagyobb rosszallással találkoznak, amiért három jól nevelt hölgy a vidéket járva detektívesdit játszik. Ám őket semmi sem tarthatja vissza feltett szándékuktól, hogy megtalálják az eltűnt hitvest – még az sem, ha ezzel a saját életüket is veszélybe sodorják…