A jóga tudománya
Életmód,  Könyvajánló

Ann Swanson: A jóga tudománya

A jógával még a gimi idején ismerkedtem meg és nagyjából azóta jelen van az életemben hol kisebb, hol nagyobb mértékben. Ez az egyetlen mozgásforma, amit nem tudok megunni, és amit kontár amatőrként, de annál lelkesebben végzek – legtöbbször itthon, videók alapján, de jártam csoportos jógaórákra is. Tehát nem ismeretlen terep, de nem is vagyok szakértő. Pont ezért is örültem, amikor kiderült, hogy érkezik ez a könyv – azt vártam tőle, hogy segít tudatosabban és helyesen végezni a gyakorlatokat, hiszen mint minden testmozgásnál, itt is elengedhetetlen a helyes kivitelezés. És nem tévedtem, A jóga tudománya pontosan azt nyújtotta, amit reméltem.
(A képek nagyobb felbontásban: jobb klikk –» kép megnyitása új lapon)

Ann Swanson okleveles jógaterapeuta, valamint elme-és testtudomány-oktató. Édesapja NASA-kutató, így a tudomány és az analitikus gondolkodás éppen úgy személyisége része lett, mint a művészetekhez és spiritualitáshoz való vonzalma. Ebben a könyvben ez a két oldal találkozik, ugyanis sikerült a jógát úgy megközelíteni, hogy teljes mértékben tudományos legyen, miközben egy percig sem kérdőjelezi meg a mozgásforma mögött jelen lévő spiritualitást.

img_20200809_144332-01.jpeg

Kár, hogy nem láttátok az arcomat, amikor először belelapoztam a könyvbe, ugyanis tinikorom rémálma köszönt vissza rám az oldalakról: humán anatómiai ábrák tömege, latinnal fűszerezve. A biológia sosem volt a kedvenc tantárgyam, nem is voltam jó benne, de miután végére értem ennek a csodás munkának, már biztos voltam benne, hogy nem velem volt a probléma anno. Ha ilyen értelmesen illusztrálva és összefüggően magyarázzák el a dolgokat, nem is olyan bonyolultan unalmas, mint amilyennek az emlékeimben élt.

img_20200809_144055-01.jpeg

A könyv három nagy fejezetből áll és az első rögtön belecsap a lecsóba: áttekintjük az emberi test részeit. Nem csupán az izom-és csontrendszert vesszük sorra, hanem minden mást is, hiszen kutatások bizonyítják, hogy a jóga a test minden részére hatással van.
Ahhoz, hogy tisztában legyünk ezekkel a hatásokkal, elengedhetetlen ismernünk a testünk felépítését és működését; ezért a könyv segítségével a sejtektől az endokrin rendszeren keresztül egészen a szaporító szervrendszerig megismerkedünk az emberi testtel. Itt jegyezném meg, hogy nem érdemes elbliccelni az első fejezetet, mert különben egy mukkot sem fogsz érteni a következőből.

Miután tetőtől talpig tisztába kerültünk a részenkénti működésünkkel, ideje egységes egészként tekinteni a testre, és a második fejezetben ez meg is történik. A könyv gerincét adó részben a legfontosabb és legáltalánosabb ászanákkal (jógapóz) ismerkedünk meg (szám szerint harminccal), méghozzá rendkívül aprólékos és tudományos alapossággal. Az ülő-, álló-, fordított testhelyzetű- és talajon végzett ászanáknál gyönyörű anatómiai ábrákon mutatja be, hogy adott pózokban minek kell éppen működni, nyúlni, milyen a helyes kivitelezés, milyen hibák fordulhatnak elő. A pózokat ráadásként nem csupán egyetlen szögből, hanem hátulról vagy éppen oldalról, de akár alulról is megtekinthetjük és minden ászanára négy egész oldal jut, az alaposság jegyében. Ez a fejezet az egész könyv lényege és a leghasznosabb is. Rendkívül érdekes volt úgy végrehajtani egy-egy ászanát, hogy közben ezerrel koncentráltam arra, amit a könyvben olvastam, és arra is rá kellett jönnöm közben, hogy bizony nem egy esetben rosszul végeztem eddig a gyakorlatot.

img_20200809_144558-01.jpeg

img_20200809_144951-01.jpeg

img_20200809_133236-01.jpeg

A harmadik, egyben utolsó egy Q&A (kérdések-válaszok) fejezet lett, amelyben tök érdekes, mindenféle jógával kapcsolatos kérdést válaszol meg a szerző, illetve minden témánál egy-egy tévhit, mítosz is tisztázódik. Választ kapunk arra például, hogy mi értelme a jógaórák utolsó lépésének, a mozdulatlanul fekvésnek (savászana), vagy miért kántálunk „óm”-ot, de olyan általánosabb kérdések is felmerülnek, mint hogy milyen életkorban lehet jógázni vagy éppen hogyan segít a stressz kezelésében a jóga, lehet-e krónikus fájdalmakkal jógagyakorlatokat végezni és a többi.
Ahogy a könyv többi része, ez a fejezet is rendkívül alapos és hasznos. Külön értékeltem az Intelmek című részt, amely sorra vesz betegségeket, egészségi állapotokat, ezzel segítve, hogy mindenki számára biztonságos és sérülésmentes legyen a jóga.

img_20200809_144310-01.jpeg

Mondhatnám, hogy ez a könyv a jógázók bibliája, de nem teszem, mert ez az első ilyen jellegű olvasmányom, másrészt pedig laikusként nem tudom teljes mértékben megítélni a hasznosságát – de nekem, kocajógázónak nagyon, nagyon hasznos és információdús olvasmány volt, olyan könyv, amit sokszor fogok forgatni, nem csupán a polc dísze lesz  – habár a gyönyörű kivitelezése erre is alkalmassá teszi.
Száz szónak is egy a vége: ha érdekel a jóga, akkor mindenképpen erősen ajánlott könyv.

o_ttappancs_7.jpg

A könyv adatai

Eredeti cím: Science of Yoga
Kiadó: Libri
Fordító: Mátics Róbert
Puhatáblás, 216 oldal
Kiadás éve: 2020
Moly

megveszem_1_-2.jpg

116620898_3080123478691778_8426647959456311808_o.jpgA Libri kiadó jóvoltából bloggereinkhez lehetősége volt tanulmányozni Ann Swanson jógával és a jóga tudományával foglalkozó új könyvét, amely segít olvasóinak a jóga anatómiájának megértésében és a jóga gyakorlásához szükséges technikai tudás fejlesztésében. Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mit gondolnak a részletes anatómiai ábrákkal és illusztrációkkal teli kiadványról! Ne feledjétek, hogy a turné végén a kiadónak hála meg is nyerhetitek a regényt!

Nyereményjáték

Ha már jógával foglalkozik a könyvünk, akkor nézzük, hogy melyek bloggereink kedvenc pózai! Minden állomáson találtok egy képet a kedvenc pózokról, és a póz nevét be kell írnotok a rafflecopter megfelelő rubrikájába. (Rugalmasak vagyunk, bármilyen nyelven jöhet a helyes megfejtés!)
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)
3_1.jpg

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

08.07. Readinspo
08.09. A Szofisztikált Macska
08.11. Pandalány olvas
08.13. Könyv és más
08.15. Flora the Sweaterist
08.17. Hagyjatok! Olvasok!

Fülszöveg

A ​jóga tudománya részletesen bemutatja, miként hat a jóga a testre, és mi kell ahhoz, hogy a jóga valamennyi jótékony hatása érvényesülhessen.

– Pontos instrukciók az ászanák helyes kivitelezéséhez.
– Több száz, különböző nézetből készült részletes anatómiai ábra.
– A test, az izomzat, a csontozat és az ízületek működésének szemléletes ábrázolása.
– Az ászanák élettani hatásának részletes bemutatása.

Ann Swanson külön fejezetet szentel a jógával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseknek:
– Hogyan segít a jóga a stressz kezelésében?
– Hogyan gyakoroljuk a tudatos figyelmet és a meditációt?
– Hogyan befolyásolja a meditáció és a jóga az agyműködést, illetve a csontozatot?
– Mit tehetünk, ha ropognak az ízületeink?
– Csökkenti az ászanák gyakorlása a krónikus fájdalmat?
– Hogyan működik a jógaterápia?
És megannyi további kérdés és válasz.

Akár kezdők, akár gyakorlottabbak vagyunk, A jóga tudománya segít a tudatos és eredményes jógagyakorlásban, a jóga anatómiájának megértésében és a szükséges technikai tudás fejlesztésében, hogy megfelelően végezhessük a gyakorlatokat, és ezáltal tökéletes harmóniába kerülhessen egymással a testünk és az elménk.