Nonfiction,  Önfejlesztő

Angela Duckworth: Grit

Hogyan vezet sikerhez a kitartás és a lelkesedés

Mi tesz valakit sikeressé? Hogyan lesz valaki ugyanazokkal a képességekkel, háttérrel sikeresebb, mint a társai? Tényleg csak a tehetségen múlik minden?
Angela Duckworth a Pennsylvania Egyetem pszichológus professzora ugyanezeket a kérdéseket tette fel magának évekkel ezelőtt, miután otthagyta jól fizető multis állását és tanárnak állt egy iskolában. Azt tapasztalta ugyanis, hogy a tehetségesebb gyerekek nem feltétlenül teljesítenek jobban, mint azok az átlagos képességű társaik, akik jóval több munkát fektetnek a tanulásba. Azt vette észre, hogy sokkal több múlik azon, hogy mennyi munkát és akaraterőt tesz bele valaki a cél elérésébe, mint a veleszületett tehetség. Ez a megfigyelés vezette a szerzőt a pszichológiai tanulmányai felé, majd pedig ebből született meg a Grit, mint fogalom és maga a könyv, amelyben a szerző alaposan és érthetően foglalja össze mindazt, amit az utóbbi évtizedben megtudott a témával kapcsolatban.

De mi is az a Grit és miért nem lehetett magyarra fordítani? Azért, mert nem lehet egy szóval meghatározni a jelentését. Nehéz körülhatárolni, de nagyjából a kitartás, az elszántság és a szenvedély kombinációja. Elég nyilvánvaló, hogy ezek kellenek a sikerhez, de vajon miért van az, hogy a legtöbben az első akadálynál feladják? A Grithez ugyanis nem csak ezek kellenek, hanem magába foglalja azt is, hogy képesek legyünk befejezni, amit elkezdtünk, hogy ne lombozódjunk le az átélt kudarcoktól és ne legyünk restek azokat a kellemetlen, kevésbé élvezetes feladatokat is elvégezni, amelyek a célunk felé vezető utat óhatatlanul is keresztezik. És persze a legfontosabb: legyen egy világos, fix cél, amelyen végig rajta tartjuk a szemünket és nem hagyjuk magunkat eltántorítani semmivel a fentiek közül. Nem is olyan egyszerű, ugye? Duckworth pontosan arra volt kíváncsi, hogy hogyan lehetséges folyamatosan fenntartani ezt az állapotot, így felkeresett egy halom sikeres embert: sportolókat, üzletembereket, séfeket, betűzőverseny résztvevőit, elit katonai akadémia hallgatóit, és többek között az ő tapasztalataik, na meg sok évnyi kutatás alapján körvonalazódott benne ennek a könyvnek a tartalma.

Pár évvel ezelőtt Duckworth egy TED előadáson már beszélt a Gritről, ezt itt tudjátok meghallgatni, remek kedvcsináló a  könyvhöz: 

Csakugyan megtudhatjuk azt is egy gyors tesztnek köszönhetően, hogy bennünk jelenleg mennyi Grit lakozik. Jelenleg – jó hír ugyanis, hogy a bennünk lévő Grit nem állandó, hanem bármikor gyarapítható, hiszen szerencsére – eddig úgy tűnik –, hogy a géneknek csak kis szerepük van abban, hogy mennyire vagyunk képesek a Gritre. A gyarapítás hogyanjára a következő fejezetekben kapunk kimerítő válaszokat is, de a lényeg négy dolog: az érdeklődés, a gyakorlás, a magasabb rendű cél és a remény.

… a készség sem egyenlő a teljesítménnyel. Erőfeszítés nélkül a tehetség nem több ki nem használt lehetőségnél. Erőfeszítés nélkül a készség csupán a „lehetett volna”. Az erőfeszítés az, amelynek révén a tehetség készséggé válik, ezzel párhuzamosan pedig a készséget produktívvá teszi.

A Grit szerencsére nem egy tipikus önsegítő könyv, nem fogja pontról pontra megmondani a siker receptjét és nem is bíztat azzal, hogy könnyű sikeressé válni. Inkább egy tudományos értekezés, és ezt a több, mint 30 oldalnyi hivatkozás és végjegyzet is alátámasztja, ami a könyv végén kapott helyet. Szerencsére nagyon olvasmányosan és érthetően megírt könyv, a szerző stílusa közvetlen, sok személyes dolgot is megoszt magáról és a családjáról, ezáltal tényleg kicsit olyan – mint ahogy az utószóban is írja – mintha meghívott volna egy kávéra. Ezt a könyvet érdemes szakaszosan, lassan olvasni, hogy minden megfelelően leülepedjen, hiszen egyszerre túl sok a jóból és az információból. Az ilyen típusú könyveknél én egyébként is a lelassulás híve vagyok, hiszen a magam példájából is tudom, hogy nem lehet kapkodva befogadni olyan ismereteket, amelyektől változást várunk. Számomra nagyon pozitív volt, hogy a Grit pozitív. Nem mondja azt, hogy a siker csak kevesek kiváltsága, amihez egy csomó más dolognak is klappolni kell a zseniális tehetségen kívül (egy tavalyi, hasonló témában írt olvasmányom pont erre hegyeződött ki végül), de nem is ámít azzal, hogy ha elég erősen és sokszor elképzeled, akkor bevonzhatod a gazdagságot vagy akár a lottó főnyereményt.

A Grit szerint csak rajtunk áll, hogy mennyire boldogulunk az életben és egyedül mi vagyunk képesek változtatni a hozzáállásunkon. Nekem nagyon jókor jött ez a könyv, de kicsit sajnálom, hogy 16-18 évesen nem olvashattam, sok mindent más megvilágításba helyezett volna. De sosem késő, úgyhogy ha egy kis noszogatásra (vagy akár egy erősebb taszításra) van szükségetek az életben a boldoguláshoz, akkor szívből tudom ajánlani.

ne_gytappancs_9.jpg

A könyv adatai
Eredeti cím: Grit – The Power of Passion and Perseverance
Kiadó: Libri Könyvkiadó
Fordító: Dövényi Ibolya
Puhatáblás, 424 oldal
Kiadás éve: 2020
Moly

megveszem_1_-2.jpg

grit_banner.jpg

Az elmúlt években Angela Duckworth és elképzelései a Grit-ről sok helyen feltűntek, nagyon népszerűvé tették a szerzőt és elképzelését, s most a Libri Kiadó jóvoltából végre magyarul is elolvashatjuk és megérthetjük, hogy mit is jelent ez a szó, miből tevődik össze és támpontokat kaphatunk az alkalmazásához. Ha a Blogturné Klub bloggereivel tartatok, megismerkedhettek az alapokkal és megnyerhetitek a könyvet is a játék végén.

Nyereményjáték

A könyvben Angela Duckworth rengeteg híres embert (sportolót, színészt,üzletembert, politikust stb.) hoz fel a példái között, akikkel a Grit-hatást illusztrálja. Feladatotok megtalálni a blogbejegyzésekben ezeket a neveket.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

04.27 Olvasónapló
04.28 Flora the Sweaterist
04.29 A szofisztikált macska


Fülszöveg:

Mi a kiemelkedő teljesítmény titka? Miért vallanak egyesek kudarcot, mások pedig miért sikeresek? Angela Duckworth amerikai pszichológus megmutatja, hogy a titok nyitja az ún. Grit-hatás. Ez az erő akkor lép működésbe, ha az elszántság, a kitartás, az állhatatosság és a szenvedély hosszú távú célokkal párosul.

Legyen szó diákokról, sportolókról, zenészekről, cégvezetőkről, alkotóművészekről vagy bármilyen egyéb hivatásról, a grit felfedezhető minden nagy teljesítményt elérő ember életútjában. A szerző saját személyes élettörténetét felhasználva kutatási eredményekkel és érdekfeszítő esettanulmányokkal mutatja be, hogy alapvetően nem a szerencse és a veleszületett tehetség határozza meg lehetőségeinket és teljesítményünket. Sokkal fontosabb tényező az akaraterő, a kitartás és az állhatatosság. A tehetséggel szemben ráadásul ezek fejleszthetők.

  • Miért számít kétszer annyit az erőfeszítés, mint a tehetség?
  • Hogyan hozhatjuk működésbe a Grit-hatást az IQ-nktól és a körülményeinktől függetlenül?
  • Hogyan élvezhetjük egy életen át mindazt, amit csinálunk?
  • Hogyan válhat a gyakorlás szenvedés helyett örömforrássá?
  • Mi tesz jót a gyereknek: a szerető támogatás vagy magas elvárások?

Angela Duckworth könyve megmutatja, hogyan győzhetjük le saját korlátainkat, hogyan hozhatjuk ki magunkból a legjobb teljesítményt, és miként emelkedhetünk ki az átlagból.