Könyvajánló,  Kortárs

Amy Meyerson: Az elmúlt napok könyvesboltja

Az elmúlt napok könyvesboltja a szerző első regénye, és egy olyan könyv, amin azonnal megakadt a szemem. Egy könyv, ami részint könyvekről szól és aminek könyvek vannak a borítóján? Egy könyv, aminek a központi helyszíne egy könyvesbolt? Ne vicceljünk, az csakis jó lehet! A fülszöveget csak felületesen futottam át, ezért valami könnyedebb chick litre és/vagy romantikus sztorira számítottam, de tévedtem, ugyanis ez a könyv egy kicsit komolyabb mondanivalóval bír, mint amit a csinos borító alapján várnánk. (Igen, jól látjátok, ebben a bejegyzésben határozottan sokat fogom használni a könyv szót).

A sztori

Szóóóval. Miranda Brooks fiatal történelemtanár, aki gondtalan, független életét éli barátjával, a szintén tanár Jay-jel Philadelphiában. Egy nap titokzatos csomagot kap, amely a nemrég elhunyt nagybátyjától érkezett. Miranda és Billy nagyon közel álltak egymáshoz, a férfi gyakran szórakoztatta különböző fejtörőkkel és kincsvadászatokkal a kis Mirandát, azonban a szülők és a nagybácsi titokzatos konfliktusából adódóan a lány tizenkettedik születésnapja után soha többet nem találkoztak. Billy a halála után egy utolsó kincsvadászatra invitálja Mirandát, aki hazautazik Los Angelesbe a férfi temetésére és fejébe veszi, hogy végére jár a családi titoknak, amit a szülei nem akarnak előtte feltárni. Billy bácsi könyvek segítségével vezeti Mirandát a megoldás felé, akinek a nyomozás gyökerestül megváltoztatja az életét és a felszínre került titkok felülírják mind a múltját, mind a jövőbeli terveit.

lrm_export_21365394597780_20191006_124536160.jpeg

Szerintem…

Az elmúlt napok könyvesboltjában az a leginkább megkapó, hogy süt belőle a könyvek iránti szeretet és rajongás. No nem Miranda által, hiszen őt a legnagyobb jóindulattal sem lehetne klasszikus olvasónak tekinteni, őt leginkább a történelmi témájú könyvek érdeklik, de a többi, a Prospero Könyvekhez köthető szereplő zsigeri könyvmániás. Ez a lelkesedés pedig rettentően könnyen átragad az olvasóra is. Már eleve a Prospero Könyvek – ez a kis független könyvesbolt, amit Miranda megörököl – is olyan csodás hangulattal ajándékozza meg a regényt, hogy ha az ég világon semmi más nem történne benne, csak a könyvesbolt mindennapjait olvashatnám négyszáz oldalon, nekem az is bőven elég lenne.

De szerencsére más is akad, többek között egy izgalmas nyomozás, amelynek során Miranda apránként fejti fel a múlt gondosan elvarrott szálait, és minden egyes lépéshez (és emberhez) egy könyv vezeti el. Szerettem ezt a könyv a könyvben dolgot is, és nem csak szerettem, hanem ismét bővült általa a várólistám, hiszen kedvet kaptam többek között a Viharhoz (amely nagyon fontos mű Miranda és a családja életében), na meg tudomást szereztem a Rettegés a repüléstől című könyvről is (amiről hogy lehet, hogy csak most hallottam először?!)

Miranda számomra végig semleges maradt, sajnos nem volt meg benne az a plusz, ami miatt igazán meg tudtam volna kedvelni, de őszintén szólva ez egyik szereplőről sem mondható el. Sokkal több negatívumot tudok felhozni ellenük, mint jót mellettük, de ez nem feltétlenül baj, hiszen a való életben sem csak fekete és fehér egy ember jelleme, miért kéne egy könyvben másképpen lennie? Így legalább volt lehetőségük a látványos fejlődésre, ami a főszereplőnk esetében meg is történt. Kezdetben én egy sodródó, végtelenül unalmas Mirandát láttam, akinek volt ugyan élete és céljai, de nem igazán a saját döntései határozták meg őt. A végére pedig egy határozottabb, boldogabb, bár jóval bizonytalanabb jövővel szembenéző Mirandától búcsúzhatunk, aki végre ki mert lépni abból a bizonyos komfortzónából. Értékeltem, hogy a a romantika csak kicsit volt jelen, nem vonta el a fókuszt az igazán központi témáról: az énkeresésről és a családi titkok felderítéséről.
Be kell vallanom, ez utóbbi elég könnyen kikövetkeztethető, én még valahol a századik oldal előtt rájöttem a nagy csattanóra és sajnos utána már nem volt olyan izgalmas a dolog. Nem segített az sem, hogy sokszor majdnem unalomba fulladt a cselekmény, gyakran éreztem azt, hogy túl van írva, sok a rizsa, és kevés a szufla. És a logikátlanságokról még nem is ejtettem szót.

lrm_export_64975861163521_20190913_131827335-01-01.jpegA Cari Mora értékelése a képre kattintva!

Verdikt

Összességében kellemes kis olvasmány volt, de semmi egetrengető. Leginkább a helyes kis délutáni tévéfilmeket juttatta eszembe, amiknek a végét már az elejétől tudod, mégis végignézed, mert kíváncsi vagy, hogyan jut el a cselekmény A pontból B-be.
Első könyves írótól azt gondolom, hogy ez egy remek kezdés volt, ha lesz még könyve Meyersonnak, én biztosan benevezek rá.
Az elmúlt napok könyvesboltját pedig mindenképpen ajánlom a könyvmolyoknak a hangulata miatt, egyébként meg remek kis olvasmány lusta vasárnapokra és/vagy hosszú, sötét estékre.

ne_gytappancs_6.jpg

Amy Meyerson: Az elmúlt napok könyvesboltja
Eredeti cím: The Bookshop of Yesterdays

Kiadó: General Press
Fordító: Frei-Kovács Judit
Puhatáblás, 440 oldal
Kiadás éve: 2019
Moly

megveszem_1_-2.jpg

72084648_10157543612724812_677654549778923520_n.jpg

A General Press kiadó jelentette meg Amy Meyerson: Az elmúlt napok könyvesboltja című regényét, egy keserédes, melankolikus történetet, ahol a főszereplő régi családi titkok után nyomoz, miközben megörökölt egy könyvesboltot. Ha te is szeretsz a polcok között bolyongani és rejtélyeket megoldani, tarts a Blogturné Klubbal és ha szerencséd van, megnyerheted a kiadó által felajánlott csodás kötetet.

Nyereményjáték

A regényben szereplő Prospero Könyvei olyan bolt, ahova szívesen járnánk mi is. De hasonló könyvesboltokkal má találkoztunk más regényekben is. Úgyhogy a feladványunk minden állomáson 1-1 bolt neve, nektek pedig meg kell írnotok hogy melyik szerző milyen regényében szerepelt.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

Island Books

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

10.01 Betonka szerint a világ
10.03 Olvasónapló
10.05 Hagyjatok! Olvasok!
10.07 A szofisztikált macska
10.09 Könyv és más
10.11 Pandalány olvas
10.13 Zakkant olvas


Fülszöveg| „Rendkívül szórakoztató… Egyszerre találós kérdés, rejtély, családi dráma és egy könyvesboltszerető ember álma, sőt még ennél is több.” – Aimee Bender, A citromtorta különös szomorúsága szerzője

Miranda Brooks sosem fogja elfelejteni a tizenkettedik születésnapját. Ekkor veszett össze ugyanis az anyja és az imádott nagybátyja, a különc Billy. A lánynak fogalma sincs arról, mi vezethetett a szóváltáshoz, amely végül mindent megváltoztatott.
Attól kezdve nem látta többé a nagybátyját, így sok-sok év múltán, Billy halálakor meglepődve értesül arról, hogy a férfi ráhagyta a Los Angeles-i könyvesboltját. Mirandának nemcsak a csőd szélén álló üzlet irányításával és a meglehetősen ellenséges boltvezetővel kell megbirkóznia, de a végére kell járnia a nagybátyja utolsó kincsvadászatának is. A férfi ugyanis nyomokat hagyott hátra számára a könyvesbolt polcain sorakozó könyvekben, amelyek révén nemcsak a férfi élettörténete tárul a lány elé, hanem az is, miért szakadt ketté a családja azon a végzetes születésnapon.

Amy Meyerson regénye lírai történet családról, szeretetről és a közösség gyógyító erejéről, valamint arról, hogyan formál minket a személyes történelmünk azzá, akik vagyunk.