Saint X
Könyvajánló

Alexis Schaitkin – Saint X

A Maxim Kiadó új, Pulse válogatásának hírére egyből felcsillant a szemem, hiszen nincs is jobb, mint egy jó kis pulzusemelő krimi vagy thriller. A kiadó maga így jellemezte a válogatást: „Dermesztő feszültség és vérfagyasztó izgalom! A Pulse válogatás fő zsánerei a thriller, a krimi, horror és az emberi kapcsolatokat boncolgató lélektani művek.”

A sorozat első köteteként Alexis Schaitkin Saint X című kötete jelent meg, amely egy fiktív karibi üdülőparadicsomban történt gyilkosság krónikája. A fülszöveg alapján ez egy izgalmas, rejtélyekkel teli thrillernek tűnt, de hamar kiderült, hogy egészen másfajta olvasmánnyal van dolgom. A Saint X egyáltalán nem az, amit vártam, és amit a Pulse sorozat előrevetített – nem mondom, hogy csalódtam, csak ha nem a fenti elvárásokkal ülök le olvasni, akkor lehet, hogy jobban tetszett volna. Ez a könyv inkább lélektani, az emberi kapcsolatokat boncolgató olvasmány.

A helyszín egy karibi sziget, Saint X, ide érkezik nyaralni családjával a hétéves, kicsit különc Claire. Szüleivel és megbabonázóan vonzó főiskolás nővérével, Alisonnal nyugodt, pihentető vakációt töltenek itt, mígnem a hazaindulás előtti estén Alison eltűnik. Nem sokkal később megtalálják a holttestét és két helyi fiatalt gyanúsítanak a megölésével. Sok évvel később Alison húga, Claire egészen véletlenül találkozik az egyik, gyilkossággal vádolt férfival, és ez a találkozás arra sarkallja, hogy saját kis magánnyomozást indítson.

A Saint X-ben nem igazán a klasszikus nyomozáson van a hangsúly. Mint mondtam, ez egy lélektani regény, amely főképp azt mutatja be, milyen hatással van egy tragikus haláleset az érintettek életére. A regényben több szereplő is megszólal ilyen-olyan módon, hol interjúkat, hol naplóbejegyzéseket, hol csak belső monológokat „hallunk”, de ezekben az emberekben egy a közös: Alison Thomas halála megváltoztatta az életüket. Olvashatunk arról, hogyan tud megbirkózni egy család a gyermeke elvesztésével (nehezen és sehogy), hogyan hat ez a tragédia egy kislányra, aki rajongással imádta a nővérét. Claire gyermekként is furcsa volt és felnőttként sem átlagos. A nyomozása – amellyel nem csak a nővérével történeteket szeretné felkutatni, hanem tulajdonképpen azt is, hogy ki is ő Alison árnyéka nélkül –, kicsit furcsa irányba fordul, mivel szimpatizálni kezd a gyanúsítottal, Clive-val.

Clive által bepillanthatunk a karibi sziget lakosainak korántsem idilli életébe, és láthatjuk, mekkora a szakadék az ott nyaralók és az őket kiszolgáló, ellátó emberek életkörülményei között. A szereplők közül senkit sem tudtam igazán megkedvelni, furcsa módon talán pont Clive volt az, akit egy kicsit mégis, de sem Alison, sem Claire nem tudott közel férkőzni hozzám lélekben. A cselekményvezetés itt-ott már túlzóan lassú volt, néha kicsit unalmas is, de Schaitkin alapvetően jól ír, gördülékenyen és érdekesen. A könyv vége teljes lezárást kap, így nem maradunk kérdések nélkül.

A Saint X nem rossz könyv, de nem is lesz a kedvencem. Talán nem volt a legjobb ötlet ezzel a kötettel nyitni a Pulse válogatást, lehetett volna negyedik, ötödik a sorozatban, mert nem biztos, hogy ez a könyv örömet fog okozni annak, aki „dermesztő feszültséget és vérfagyasztó izgalmat” vár a Pulse-tól. Egyik sincs benne, de cserébe egy erős atmoszférájú, lassúbb folyású, lélekboncolós és elmerülős olvasmányt kapunk.

A könyv adatai
Eredeti cím: Saint X
Kiadó: Maxim
Sorozat:Pulse
Fordító: Ipacs Tibor
Kiadás: Puhatáblás
Oldalszám: 400
Kiadás éve: 2021
Moly
Saint X
Saint X

A Könyvhéten mutatkozik be a Maxim Kiadó Pulse válogatás szekciója, ami egy igencsak izgalmas könyvvel nyit. Alexis Schaitkin regénye a Saint X nem csak egy thriller, annál sokkal több. A regény különleges nézőpontokból mutatja be egy gyászoló család mindennapjait, és egy gyönyörű turistaparadicsom sötét titkait. 

Tarts velünk te is a turnén, ahol a Blogturné Klub három bloggere meséli el, hogy ők hogyan látták a történetet. A turné végén, ha jól válaszolsz a kérdésekre, akkor esélyes vagy a regény egy példányára, amit a kiadó ajánlott fel.

Nyereményjáték

A Saint X egy különleges elképzelt karibi szigeten játszódik. Az itt élő embereknek, kultúrának, a turisták és a dolgozók kapcsolatának fontos szerepe van az izgalmas végkifejletben. Ha jártál már egzotikus szigeten, akkor biztos, hogy téged is magával ragadott már egy-egy csodás helyszín. A mostani játék során az lesz a feladatod, hogy a fotó, és a koordináták alapján megválaszold, hogy melyik sziget található a képen. Felkészültél az utazásra? 

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

koordináták: d. sz. 16° 29′ 40″, ny. h. 151° 44′ 11″

a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő bloggerek

09.04. Zakkant olvas

09.07. Könyv és más

09.10. A Szofisztikált Macska


Fülszöveg

Claire ​mindössze hét éves, amikor a főiskolás nővére, Alison eltűnik a családi vakáció utolsó estéjén, egy karibi szigeten, Saint X-en. Néhány nappal később Alison holttestét megtalálják egy közeli homokzátony távoli pontján, és letartóztatnak két helyi férfit, az üdülőhely alkalmazottait. Nagyon kevés azonban a bizonyíték, és a kronológiai sorrend sem támasztja alá a vádakat, így a férfiakat hamarosan szabadon engedik. Claire és a szülei számára nem marad mást, mint hazatérni a tönkrement életükbe. A szenzációhajhász bulvársajtó felkapja a sztorit, kialakítja saját változatát a történtekről, de a rejtély valójában megoldatlan marad.

Később Claire már New York Cityben él és dolgozik, amikor röpke, ám sorsdöntő találkozásra kerül sor: összefut Clive Richardsonnal, az egyik férfival, akit annak idején a nővére meggyilkolásával gyanúsítottak. Ettől a pillanattól kezdve Claire megszállottan próbálja kideríteni az igazságot – nem csak azt akarja tudni, hogy mi történt Alison halálának éjszakáján, hanem egy megfoghatatlan kérdésre is választ keres: valójában ki is volt a nővére? Hétéves korában Claire szinte alig ismerte a gyönyörű, szeszélyes, provokatív tizennyolc éves lányt, aki épp viharos időszakon ment át személyisége alakulásának szempontjából.

Miközben Claire makacsul követi Clive-ot, remélve, hogy a bizalmába férkőzik, és a férfi egy elszólásából kiderül az igazság, furcsa kapcsolat szövődik a két ember között, akiknek az életére ugyanaz a tragédia vetett örökre árnyékot.