Nyolc nyomozó
Könyvajánló,  Krimi

Alex Pavesi: Nyolc nyomozó

Idén tavasszal két nagyon izgalmasnak tűnő krimi is érkezett az Agave jóvoltából, ebben a posztban most a Nyolc nyomozó című kötetről lesz szó. Alex Pavesi debütáló írása kellemes meglepetés volt, ugyanis követi a hagyományos, klasszikus krimik kitaposott ösvényét, miközben nagyon újszerű és egyedi vállalkozás lett, olyasmi, amilyennel talán még nem is találkoztam a sok éves krimi olvasó pályafutásom során. 

Pavesi könyve nem csupán a rejtélyeket kedvelő bölcsészlelkek, de a vérbeli kockák kedvére is tesz egyedülálló kísérletével, a könyvben ugyanis központi szerepet játszik a matematika. Én – akinek a matek mindig mumus volt – is tök lelkesen olvastam a történet azon részeit is, amikben matematikával igyekeztek a szeplőink leírni a krimik szabályrendszerét.

A Nyolc nyomozó egy könyv a könyvben típusú történet, vagyis inkább könyvek a könyvben, ugyanis nem kevesebb, mint hét különböző, hosszabb-rövidebb detektívtörténet kapott helyet benne, ezeket pedig a kerettörténet fogja össze. Utóbbiról természetesen idővel majd kiderül, hogy nagyon is összefüggésben van a novellákkal és egy valódi bűntény részletei látszódnak kirajzolódni a sok kis történetből.

A központi elem A White-gyilkosságok című könyv, amely első megjelenésekor nem aratott nagy sikert, azonban sok évvel később egy kis kiadó felkarolja a kötetet és újból ki akarja adni. A detektívtörténeteket tartalmazó kötet írója, a valaha volt matematika professzor magányosan éldegél egy kis mediterrán szigeten  –  ide érkezik hozzá látogatóba a kiadó éles eszű és precíz szerkesztője, Julia Hart, hogy együtt átfésüljék és átbeszéljék a szöveget az újrakiadás előtt. 

A Nyolc nyomozóban együtt olvassuk a White-gyilkosságokban szereplő történeteket a szerkesztővel, akinek hamar feltűnik, hogy minden történetben van egy logikátlan vagy éppen oda nem illő elem vagy történés. Julia ezen felismerése nem mellesleg arra késztet bennünket, hogy még jobban odafigyelve, szinte már elemezve olvassuk a könyvben szereplő novellákat, keresve az ellentmondásokat vagy épp a nem odaillő dolgokat. Pont emiatt sokkal tovább sikerült olvasni ezt a mindössze 280 oldalas könyvet, mint ahogy általában csúszni szoktak a hasonló terjedelmű kötetek, de egyszerűen kényszer éreztem rá, hogy megtaláljam azt a bizonyos pontot a történetben, mielőtt még a következő fejezetben Julia kérdőre vonja a szerzőt. 

A könyv sokáig csak egyszerű, laza kis kriminek tűnik, aztán jön egy csavar, majd pedig a végén még egy és ezek hatására az egészet újra kell értékelni a befejezés után. A Nyolc nyomozóban semmi sem az, aminek elsőre tűnik és talán az a legnagyobb trükkje, hogy sokáig egyáltalán nem ad okot a gyanakvásra.

A könyvben szereplő novellák mindegyike remek kis történet, különböző hangulatokkal és más-más felépítéssel. Nagyon tetszett, ahogy  szinte észrevétlenül bekúszott a matematika a sorok közé a kerettörténet jóvoltából, és az is, hogy olyan végkifejletet kaptunk, amit nagyjából képtelenség volt előre kitalálni. 

A Nyolc nyomozó egy igazi ínyencség a műfaj kedvelői számára; megdolgoztatja az agyat, játszik velünk és a szereplőkkel, miközben egyértelműen tiszteleg a hagyományos krimik műfaja előtt – az egyik történetet például Agatha Christie egyik leghíresebb könyve ihlette. 

A könyv adatai
Eredeti cím: Eight Detectives (2020)
Kiadó: Agave
Fordító: Orosz Anna
Kiadás: Puhatáblás
Oldalszám: 288
Kiadás éve: 2021
Moly

Nyolc nyomozó

Alex Pavesi debütáló detektívregénye a klasszikus elődök előtt tiszteleg és meg is idézi azokat. Mi köze van a matematikának a krimikhez? Mennyit történetet bír el a könyv a könyvben módszer egy krimi esetében? Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, nyomozzatok és nyerjetek egy példányt a kötetből!

Nyereményjáték

A könyvben több, hosszabb-rövidebb klasszikus krimitörténet is szerepel. Játékunkban ezúttal klasszikus krimik leírását rejtettük el; a feladat, hogy kitaláljátok, melyik szerző melyik művéről van szó. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Népes társaságot lát vendégül a titokzatos házigazda. Az ígéretes összejövetel véres tragédiába torkollik, egy élő sem marad a takaros kis szigeten – de akkor ki volt a gyilkos?! 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista
05.26: A Szofisztikált Macska
05.28: Flora the Sweaterist
05.30: Spirit Bliss A Sárga könyves út
Blogturné Klub


Nyolc nyomozó

Fülszöveg

Minden ​bűnügyi rejtély ugyanazon az egyszerű szabályrendszeren alapul.

Kell, hogy legyen egy áldozat. Egy tettes. Egy gyanúsított. Egy nyomozó. A többi csak játék ezekkel az összetevőkkel és lehetséges permutációikkal.

A detektívtörténetek aranykorának idején Grant McAllister, a matematika professzora kidolgozza a bűnügyi rejtélyek matematikai szabályait, és hét saját maga által írt történettel illusztrálja elméletét. Harminc év elteltével A White-gyilkosságok címet viselő novelláskötet felkelti egy kiadó figyelmét, ezért Julia Hart, az éles eszű, rámenős szerkesztő a csendes mediterrán szigetre utazik, hogy találkozzon a visszavonultan élő Grant McAllisterrel. A kiadó szeretné új kiadásban megjelentetni a férfi kötetét, ezért Julia és Grant közösen nekilátnak a történetek szerkesztésének. Julia nemcsak a történetek mélyére akar leásni, hanem Grant múltjába is, aki mintha titkolna előle valamit.

Azonban a Grant által írt történetek mindegyikében akadnak alig észrevehető következetlenségek, amelyek sehogyan sem stimmelnek. És amelyek egy valódi gyilkosságra, egy azóta is megoldatlan bűntényre utalnak. Ahhoz, hogy Julia kiderítse az igazságot, túl kell járnia Grant eszén.

Debütáló regényében Alex Pavesi egyszerre tiszteleg Agatha Christie előtt, és csavarja meg a klasszikus detektívtörténetek műfaját. A Nyolc nyomozóban újra bizonyítást nyer, hogy a legjobb bűnügyi rejtélyek azok, amelyek minden szabályt megszegnek.