Könyvajánló,  Nonfiction

Alastair Fothergill & Keith Scholey – A mi bolygónk

A Netflix, a WWF és a Silverback Films közösen vállalkozott arra, hogy elkészítse az Our Planet című természetfilm-sorozatot, amely nem csak azt hivatott bemutatni, hogy mennyire csodálatos és sokszínű a bolygónk élővilága, hanem arra helyezi a hangsúlyt, hogy mindezt hogyan tesszük tönkre, mi, emberek. Ehhez a filmsorozathoz készült ez a csodálatos, minőségi kiadvány, amely a premierrel szinte egy időben került a könyvesboltokba.

A mi bolygónk sokkal több, mint egy szép képekkel teli fotóalbum. A képek mellett a tekintélyes mennyiségű szöveg nyolc fejezetben vezet végig bennünket a bolygón: ellátogatunk a sarkvidékek, az édesvizek, a füves puszták, a sivatagok, az erdők, az esőerdők, a sekély- és a nyílt tengerek világába, ahol nagyszerű módon kerülnek bemutatásra az állatok és a természet közötti kapcsolatrendszerek, illetve az emberi beavatkozások következményei. Ezekben a tökéletes kis ökoszisztémákban mindennek és mindenkinek megvan a maga szerepe. És van az ember, aki évszázadok óta kizsákmányolja ezeket a természeti kincseket. Döbbenetes volt arról olvasni, hogy csak az utóbbi ötven évben többet romlott a helyzet, mint előtte évszázadokig. Ötven év! És nekünk továbbra sem elég, hiszen az aggasztó mértékben olvadó sarkoknál, de még a mélytengerek legalján is van még mit kiaknázni, tönkretenni, pénzzé változtatni.

Nem vidám ez a könyv, sőt, egyenesen nyomasztó. Míg a sorozat igyekszik egyensúlyt tartani a nézők sokkolása és ámulatba ejtése között (de nem tagadom, a rozmáros résznél sírtam, mint egy kisgyerek), addig a könyv egyáltalán nem akar tetszelegni, hanem kőkeményen az olvasók elé tárja a csúf igazságot. Tisztában voltam a környezetszennyezés okozta károk nagy részével, de ilyen részletesen, az összefüggéseket megmutató módon még talán sosem szembesültem a problémával, és sajnos egyáltalán nem megnyugatató a helyzet. Még akkor sem, ha a könyv készítői optimistán és pozitívan tekintenek előre, és minden esetben megoldással tudnak szolgálni, legyen szó akár a folyók szabályozásáról, akár az esőerdők kiírtásáról, vagy egy faj veszélyeztetettségéről.
Nehéz mit mondani. Nem szoktam ilyen elcsépelt frázisokat pufogtatni, de ezt a könyvet tényleg mindenkinek el kellene olvasni. A megoldás a mi kezünkben van, és ezeket gyakran kormányzati és/vagy nemzetközi szinteken kell keresni, de mi, egyenként is sokat tudunk tenni azért, hogy ne romoljon a helyzet. A mi bolygónk kegyetlenül megmutatja a csúf igazságot, miközben elmagyaráz egy rakás összefüggést és ok-okozatot. Érdemes a sorozatot is megnézni, mert a sok egyezés ellenére inkább kiegészítik egymást, mint ismétlik. Utóbbit egyébként a legendás David Attenborough narrálja, mint ahogyan a Mi bolygónk előszavát is ő írta.

o_ttappancs_2.jpg

Alastair Fothergill & Keith Scholey: A mi bolygónk
Eredeti cím: Our Planet
Kiadó: Libri Kiadó
Fordító: Molnár Csaba
Kiadás: keménytáblás, 320 oldal
Megjelenés éve: 2019
Moly

megveszem_1_-2.jpg

a_mi_bolygo_nk.png

A Netflix azonos című természetfilm-sorozatához hasonlóan A mi bolygónk című kiadvány nem kevesebbre vállalkozott, minthogy megmutassa, mennyire csodálatos és egyben törékeny földünk élővilága, amelyen egyre láthatóbb jelei vannak a felelőtlen emberi beavatkozásoknak. A könyv amellett, hogy feltárja olvasói előtt az összefüggéseket és a pusztítás mértékét, egyben megoldásokat is javasol ahhoz, hogy bolygónk élővilága meggyógyulhasson – mielőtt még túl késő lesz. Tartsatok a Blogturné Klub hat bloggerével ezen a bolygót átszelő utazáson és nyerjétek meg A mi bolygónk egy példányát!

Nyereményjáték

Bolygónk élővilágának fenntartását biztosítja a fajok sokfélesége és ezen fajok egymással való kapcsolata. A játékban ezúttal olyan élőlények képeit és jellemzéseit találjátok az állomásokon, amik nélkül igen hamar felborulna az élőhelyük ökoszisztémája. A feladat – miután beazonosítottátok a képen szereplő egyedet – , hogy megírjátok nekünk, milyen, ember által előidézett ártalmak érik napjainkban ezeket az élőlényeket?
Példa: ha mondjuk a (szélesszájú) orrszarvú szerepel a képen, akkor a Rafflecopterbe azt kell beírni, hogy orvvadászat.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

1_a_lloma_s.png

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

05/07 A Szofisztikált Macska
05/09 Könyv és más
05/11 KönyvParfé
05/13 Dreamworld
05/15 Spirit Bliss a Sárga könyves út
05/17 Nem félünk a könyvektől


FülszövegA ​mi bolygónk című kötet – melyhez a természetvédelem kultikus alakja, Sir David Attenborough írt előszót – lenyűgöző fotókkal, rendkívül olvasmányosan mutatja be közös otthonunk, a Föld élővilágát, miközben azt is elmagyarázza, hogyan óvhatjuk meg környezetünket, és mit kell tennünk azért, ezeket a csodákat a következő generációk is láthassák.
Legyen szó a sarkvidék elszigetelt vadonjáról, az óceán rejtélyes mélységéről, a messzeségbe nyúló afrikai füves pusztákról vagy a változatos dél-amerikai őserdőkről, az emberi faj felelősséggel tartozik a természetért. Itt az ideje, hogy szembenézzünk a ténnyel: bolygónk fennmaradása a mi kezünkben van. A természet még nem bukott el: a folyamatok helyreállíthatók, a vadvilág új életre kelthető. Ehhez azonban azonnali cselekvésre van szükség. Ez a páratlan album abban segít, hogy felmérjük, mit veszíthetünk, és megértsük: megmenthetjük a bolygót és ezáltal önmagunkat, az emberi fajt is.
A mi bolygónk, a Netflix első, a Silverback Films és a WWF együttműködésének eredményeként megvalósuló, Sir David Attenborough nevével fémjelzett Our Planet című természetfilm-sorozatára épül.


alastair_fothergill_keith_scholey_african_bugng2jaygwl.jpgA SZERZŐRŐL
Alastair Fothergill harminc éven át dolgozott a BBC-nél, és olyan produkciók elkézítésében működött közre, mint A kék bolygó, a Bolygónk és A fagy birodalma. 2012-ben Keith Scholey-val megalapította a Silverback Films stúdiót, hogy elkészítse a BBC Vadászat és a Netflix Our Planet című sorozatait. Bristolban él feleségével, fiaival és két Jack Russel terrier kutyájával.
Keith Scholey Kelet-Afrikában született és zoológiából doktorált a Bristol Egyetemen.1982-ben csatlakozott a BBC-hez kutatóként és együtt dolgozott David Attenborough-val Az élő bolygó című sorozatban. Jelenleg a Silverback Films társigazgatója Bristolban, ahol producerként és rendezőként is részt vett a DisneyNature három produkciójában.