A Mászáros és az Ökörszem
Könyvajánló,  Thriller

Alaina Urquhart: A Mészáros és az Ökörszem

A sorozatgyilkosok világa egyszerre végtelenül taszító és ellenállhatatlanul vonzó. Manapság fénykorát éli a true crime műfaja, a sorozatgyilkosok iránti érdeklődés pedig hatványozottan megnőtt a Jeffrey Dahmerről szóló sorozat óta. Számtalan dokumentumfilm készült már, podcastek tucatja virágzik a true crime érában. Az egyik ilyen podcast a Morbid, amelynek egyik házigazdája az apró, törékeny Alaina Urquhart, aki egyébként boncmesterként is dolgozik, így sok szempontból is nagyon izgalmasnak tűnt az első könyve, amely a 21. Század Kiadónál jelent meg tavaly év végén. A Mészáros és az Ökörszem egy feszes, pörgős thriller, ami ugyan nem tökéletes, de egy igencsak ígéretes szerzőt fedezhetünk fel általa.

A könyv meglepően rövid. Ez lehet negatívum és pozitívum is – nézőpont kérdése – , de az biztos, hogy Urquhart teljesen lecsupaszította a műfajt és csak azt hagyta meg, amit ahhoz szükséges, hogy ez egy működő, izgalmas sztori legyen. Két nézőpontból követhetjük az eseményeket, az első fejezet első mondatától már tudjuk, hogy ki a tettes, mit és hogyan művel és mit gondol. Nem egy árnyat üldözünk, hanem egy hús-vér szereplőt, akinek ugyanúgy belelátunk a fejébe, mint az őt üldöző halottkémnek. A szerző nem vacakolt azzal, hogy megteremtse az atmoszférát (habár New Orleans a hosszú leírások mellőzése ellenére is elég jó helyszín), hogy megrajzolja a szereplők alapos hátterét, a mellékszereplők sem kerülnek túl közel az olvasóhoz. Én nagyon szeretem a lassan építkező, sok mellékszállal, magánéleti konfliktusokkal tarkított krimiket és thrillereket, ennek ellenére szerintem tökre működik a ez a recept is, ami alapján A Mészáros és az Ökörszem készült. Semmi felesleges rizsa, csak pörgés, nyomozás, gyilkosság, tak-tak-tak.

A Mészáros és az Ökörszem

Tisztán érződik a szerző háttere, sok érdekes információt tudunk meg a boncolásokról, a holttestekről és a halottkémi munkáról, ez mindenképp javára vált a könyvnek.
A történet felénél van egy csavar, ami abszolút váratlan és kiszámíthatatlan volt, tök hülyén is éreztem magam, mert az adott rész olvasásakor konkrétan nem értettem, hogy mi van. Aztán az új fejezet elején végre leesett és meg kell mondanom, zseniális ötlet volt így megcsavarni a sztorit, jár a taps.
Számomra kicsit rövid volt, kicsit túl minimalista, de ez csak azért van, mert olvastam volna még. Szóval jó volt. A kissé gonosz függővég előrevetíti, hogy készül a folytatás is, reméljük, az egy picit már hosszabb lesz.

A könyv adatai
Eredeti cím: The Butcher and the Wren (2022)
Kiadó: 21. Század Kiadó
Fordító: Beke Zsolt
Kiadás: keménytáblás
Oldalszám: 208
Kiadás éve: 2022
Moly

Alaina Urquhart egy true crime podcast házigazdája, civilben pedig boncmesterként dolgozik. Első thrillere nem is szólhat másról, mint egy elvetemült sorozatgyilkosról, aki kegyetlenül és nyom nélkül szedi áldozatait. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, üldözzetek velünk egy ádáz sorozatgyilkost és nyerjetek egy példányt a kötetből!

Nyereményjáték

Amerika történelme bővelkedik pszichopata sorozatgyilkosokban. Játékunkban ezúttal olyan sorozatgyilkosok nevét keressük, akik tettei és motivációi a mai napig lázban tartják az egész világot és akik neve A Mészáros és az Ökörszemben is felbukkan. Összekevertük a keresett nevek betűit a posztban. Keressétek meg őket, állítsátok sorba a betűket és írjátok be a Rafflecopter megfelelő rubrikáiba!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista
01.16: A Szofisztikált Macska
01.18: Zakkant olvas
01.20: Könyv és más


Fülszöveg

A ​Morbid true crime podcast egyik házigazdájától

A férfi áldozatokra vadászik

A nő a férfira

„Urquhart míves thrillert írt, amely ugyan tele van véres részletekkel, de nem öncélúan tobzódik ezekben. Lényegre törő elbeszélésmód, világos szóhasználat, és pengeéles kapcsolat a patológus és a gyilkos között – mindezek az elemek jól előkészítik a jövőbeli folytatásokat.” – New York Times

„Lenyűgözően részletes elemzések – a szerző láthatólag egész életében boncolásokkal foglalkozott. Keveset bíz a képzeletre, mégis magával ragadja az olvasót, a halálesetek közötti teret okkult elemekkel tölti ki.” – Daily Mail

Louisiana mocsaras vidékén valami sötét ólálkodik: egy gyilkos módszeresen, orvosi eljárásokkal kísérletezve követi el rettenetes bűneit, cicázik a hatóságokkal, akik hiába próbálják elfogni.

Dr. Wren Muller, az Ökörszem a legjobb szakember a környéken. Régóta dolgozik halottkémként, és tüzetesen ismeri a múltbeli bűnügyi krónikákat. Egész mostanáig nem ütközött olyan esetbe, amelyet ne tudott volna megoldani. Wren íróasztalán gyűlnek az akták, hamarosan minden figyelmét leköti a macska-egér játék, miközben a brutális gyilkos napról napra arcátlanabb dolgokat követ el.