Az ex
Pszichothriller

ALAFAIR BURKE – AZ EX

Legnagyobb örömömre sorra jelennek meg a jobbnál jobbnak tűnő thrillerek és krimik a magyar piacon. Az egyik ilyen friss őszi megjelenés Az ex című könyv. Amikor kézbe vettem, akkor még nem igazán tudtam, hogy mire számíthatok – persze a fülszöveg alapján voltak elképzeléseim. Egy kicsit mást kaptam végül, mint  amit vártam, de egy cseppet sem bánom!

DSC_1434A sikeres New York-i védőügyvéd, Olivia Randall egy nap zaklatott telefonhívást kap a volt vőlegénye tinédzser lányától. A sikeres íróként ismert férfit azzal vádolják, hogy három embert lőtt le egy sportpályán, ráadásul alapos indítéka is volt az egyik áldozat meggyilkolására. Mivel Jack bizonyíthatóan a helyszínen járt a lövöldözés idején, a magyarázata pedig szinte már szürreális, Oliviának nincs könnyű a dolga, ha tisztázni akarja az exét a bíróság előtt. Az időközben felbukkanó bizonyítékok pedig a nőben is kétséget ébresztenek azzal kapcsolatban, hogy valóban olyan jól ismeri-e a férfit, mint ahogy azt eddig gondolta.

Talán a borító teszi, vagy A lány a parkban alcím, de a sokadik hasonló(nak tűnő) könyv olvasása után üdítő meglepetésként ért a felfedezés, hogy Az ex egyáltalán nem a mostanában oly divatos kaptafára épült. Aztán utánanéztem az írónő hátterének, és akkor értettem meg, hogy miért is sikerült ilyen izgalmasra egy olyan könyv, ami könnyen belefulladhatott volna az unalom posványába. Alafair Burke ugyanis az írói karrierje mellett jogászként tevékenykedik, sőt oktat is egy jogi egyetemen, így hát nem csoda, hogy viszonylag hitelesen (a viszonylagot azért írom, mert ő maga is elismeri, hogy azért nem minden úgy működik, ahogyan megírta), de mégis izgalmasan vezeti egy olyan cselekmény szálait, amelynek jelentős része vagy a tárgyalóteremben folyik, vagy pedig az ügyvédi tevékenységekkel függ össze.

Sajnos nem mindenben vagyok jó. Vagyis hogy őszinte legyek: néhány igen fontos szempontból borzasztó gyengén teljesítek. Önző vagyok. Úgy érzem, hogy jogom van a magam módján intézni a dolgokat. Utálom más emberek problémáit hallgatni, mert a legtöbb embert nem szeretem, különösen azokat nem, akiket normálisnak titulálnak. A tudatlanság áldás lenne? Inkább úgy fogalmaznék, az áldás tudatlanoknak jár. 

Az egész történetet a női főszereplő, Olivia szemszögéből nézve olvashatjuk, ezt néha megszakítja némi kihallgatási vagy bírósági jegyzőköny részlet. Olivia számomra nagyon izgalmas és szimpatikus karakter volt, talán pont azért, mert közel sem tökéletes. A múltra visszaemlékezős részekből (ami egy kicsit sok volt és a cselekmény szempontjából nem is mindig lényeges) kiderül, hogy milyen volt a kapcsolatuk és mi miatt szakítottak végül Jackkel. Vele kapcsolatban – Oliviával ellentétben – kevésbé lehet dűlőre jutni, de ez nyilván direkt van így, mert különben hol lenne az igzalom, ugyebár? A bűnügy mellett a szereplők magánélete is kap egy kis szerepet. Ez az arány tökéletes, és borzasztóan örülök, hogy a szerző nem vitte el szerelmi történetté a jelenben játszódó részeket. A végén nem maradhatott el a csavar sem, ami  – így utólag visszagondolva – elég egyértelmű volt, mégis ütött.

cofNem túlzok, ha azt mondom, hogy Az ex bitangul addiktív könyv. Konkrétan az történt, hogy leültem pár oldalt elolvasni és két óra múlva már több, mint a felén túljutottam. Nagyon szeretem a jogi krimiket/thrillereket, legyen szó akár könyvekről, akár filmekről vagy sorozatról, számomra hihetetlenül érdekes egy-egy bűnügyi esetet ebből a szemszögből nézni, talán emiatt is ragadott magával ennyire ez a könyv, ami annak ellenére, hogy nem egy kifejezetten durva sztori, mégis képes volt végig izgalomban és kétségek között tartani.
Összességében egy jól összerakott, okos történetnek gondolom, ami tökéletes kikapcsolódást tud nyújtani bárkinek. Különösen ajánlom kezdő thriller-olvasóknak, mert nem túl durva, viszont biztosan meghozza a kedvet a műfajhoz!

öttappancs-2

Alafair Burke – Az ex
Eredeti cím: The Ex
Kiadó: Lettero Kiadó
Fordító: Balázs Júlia
Puhatáblás, 392 oldal
Megjelenés éve: 2017


Alafair_editedA SZERZŐRŐL
Alafair Burke Floridában született, Kansesben nőtt fel, édesapja James Lee Burke krimiíró. A bűnügyek iránt egy kansasi sorozatgyilkos, Dennis Rader utáni hajsza keltette fel az érdeklődését. Az egyetemen pszichológiát tanult, majd elvégezte a jogot is. Jelenleg egy New York-i egyetemen jogi professzor. Két sikeres, női főszereplős krimisorozat szerzője. Az ex című könyvéért 2017-ben Edgar-díjra jelölték.